489 субвенцій на суму майже 200 млн грн – результат перерозподілу державних коштів для Волині

489 субвенцій на суму майже 200 млн грн – результат перерозподілу державних коштів для Волині

У 2017 році на п’ять одномандатних виборчих округів Волинської області з державного бюджету було виділено субвенцій на суму майже 200 млн грн. На які цільові програми витрачено кошти та який округ на Волині отримав найбільше субвенцій – з’ясувала Громадянська мережа ОПОРА.

Протягом 2017 року на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку та фінансування об’єктів у Волинській області з державного бюджету було виділено субвенцій на суму 193,3 млн грн. Гроші направлені відповідно до розпоряджень Кабінету Міністрів України від 11 травня 2017 р. №310, від 12 липня 2017 р. №463, від 19 липня 2017 р. №484, від 27 вересня 2017 р. №689, від 6 грудня 2017 р. №861. Ці кошти нерівномірно розподілились між п’ятьма виборчими округами.

Традиційно до розподілу коштів та формування переліку об’єктів (заходів) цієї субвенції безпосередньо причетні народні депутати, які подають на рівні з місцевими адміністраціями так звані «пропозиції», а пізніше не забувають звітувати, скільки коштів з державного бюджету їм вдалось «залучити» на свій округ. Таке їхнє право, зокрема, закріплене у Постанові Кабміну №106 «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій».

Хто отримав найбільше?

Відзначаючи безпосередню участь народних депутатів у процесі формування та виділення державних субвенцій, ОПОРА проаналізувала, на який виборчий округ на Волині було «залучено» найбільшу суму коштів із державного бюджету та яка кількість об’єктів у кожному з округів профінансована за рахунок субвенцій. Зокрема, у результаті перерозподілу бюджетних коштів у 2017 році найбільша сума надійшла у 22-й виборчий округ – 85,3 млн грн, найменша – у 20-й округ – 24,4 млн грн. Водночас одномандатний виборчий округ №19 отримав 25,6 млн грн, ОВО № 21 – 30,5 млн грн, ОВО № 23 – 27,7 млн грн.

Натомість найбільша кількість об’єктів була профінансована у 19-му виборчому окрузі – 198, найменша – у ОВО №22 – 22. Разом з тим ОВО №20 отримав 30 субвенцій на фінансування об’єктів, ОВО №21 – 104, ОВО №23 – 135.

На що просили депутати?

Громадянська мережа ОПОРА також проаналізувала, які об’єкти та заходи були профінансовані за рахунок субвенцій із державного бюджету місцевим бюджетам у кожному з мажоритарних округів Волинської області.

Так, одномандатний виборчий округ №19, який представляє у парламенті народний депутат Ігор Гузь, отримав 198 субвенцій з державного бюджету на суму 25,6 млн грн.

Ці кошти були виділені на:

  • придбання спортивного та кухонного інвентарю, мультимедійного обладнання, комп’ютерних класів, костюмів для будинків культури, меблів, оргтехніки, звукового, звукопідсилювального, музичного обладнання, комплекту духового оркестру, теплогенераторів, кабінетів хімії для закладів освіти, телевізора, пилососа для дошкільних та шкільних закладів, навчально-комп’ютерних комплексів, реабілітаційного обладнання для закладів охорони здоров’я, комплексу системи відеонагляду;
  • здійснення капітального ремонту дошкільних закладів, дахів комунальних закладів, спортзалів та санвузлів у школах, будинків культури, системи опалення, операційного блоку, амбулаторій;
  • будівництво вуличного освітлення, водопровідних мереж;
  • реконструкцію вуличного освітлення, центральних площ, нежитлових приміщень;
  • встановлення та облаштування дитячих майданчиків;
  • ремонт вулиць;
  • утеплення фасадів.

30 субвенцій на суму 24,4 млн грн отримав одномандатний виборчий округ №20, який представляє у Верховній Раді народний депутат Сергій Мартиняк.

Субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам ОВО №20 було витрачено на:

  • будівництво/реконсрукцію спортивних комплексів, дошкільних навчальних закладів та будинків культури, котельні;
  • облаштування дитячо-спортивних майданчиків;
  • капітальний ремонт клубу, котельні, приміщень медзакладів, дахів комунальних закладів, шкіл та ДНЗ, тротуарів;
  • придбання обладнання для тренажерного залу, мультимедійних проекторів.

30,5 млн грн з державного бюджету місцевим бюджетам ОВО №21 було виділено на фінансування 104 об’єктів.

За виділені кошти в окрузі народного депутата Степана Івахіва було зроблено:

  • реконструкцію приміщень та тепломодернізацію освітніх закладів і будинків культури;
  • будівництво дитячо-спортивних  майданчиків;
  • реконструкцію парку;
  • благоустрій територій;
  • капітальний ремонт комунальних закладів, водного об’єкта;
  • закуплено музичну апаратуру для сільських клубів, обладнання для амбулаторії, комп’ютерну техніку для закладів освіти, меблі для фельдшерсько-акушерських пунктів, туристичне обладнання;
  • придбано та встановлено вхідні двері в комунальних закладах.

Одномандатний виборчий округ №22 отримав 22 субвенції на суму 85,3 млн грн. У парламенті відповідний округ представляє народний депутат Ігор Лапін. Виділялися субвенції у цьому окрузі на два основних напрямки – придбання медичного обладнання і ремонт/будівництво закладів охорони здоров’я та будівництво школи й дитсадка.

Зокрема, кошти виділялися на:

  • будівництво школи і дитсадка в 55-му мікрорайоні м. Луцька;
  • придбання обладнання для реабілітаційного центру Волинської обласної клінічної лікарні, Волинського обласного дитячого територіального медичного об’єднання, Волинського обласного перинатального центру та реабілітаційного центру;
  • реконструкцію зовнішніх інженерних мереж Волинського обласного дитячого територіального медичного об’єднання;
  • капітальний ремонт неонатального корпусу дитячого територіального медичного об’єднання;
  • будівництво акушерсько-гінекологічного корпусу Волинського обласного перинатального центру і жіночої консультації Волинського обласного перинатального центру.

Схожі цільові програми, як у попередніх округах, були профінансовані й на них виділені 135 субвенцій сумою 27,7 млн грн у мажоритарному окрузі №23, де обиралася до Ради народна депутатка Ірина Констанкевич.

Зокрема, субвенції з державного бюджету було націлено на:

  • влаштування покрівлі дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів;
  • реконструкцію/капітальний ремонт дахів та адмінбудівель комунальних установ, центральних площ, котелень, амбулаторій, вулиць, пожежного депо, дошкільних навчальних закладів, теплотраси, лазні;
  • виготовлення проектно-кошторисної документації на реконструкцію вуличного освітлення;
  • придбання комп’ютерів для шкіл, медичного обладнання для медичних установ (відеокольпоскопу, гістереоскопа операційного, флюорографа), комплектів шкільних меблів;
  • будівництво шкіл, встановлення вуличного освітлення;
  • придбання та встановлення енергозберігаючих твердопаливних котлів, дитячих ігрових майданчиків, павільйонів автобусних зупинок, автобусів, м’яких крісел для закладів освіти;
  • капітальний ремонт із частковою заміною дерев'яних віконних та дверних блоків на енергозберігаючі у школах.

Якщо загалом підсумувати цілі, на які виділено субвенції з державного бюджету на п’ять округів у Волинській області, то з-поміж інших різко вирізняється виборчий округ №22. Саме тут субвенції були значно менше розпорошені між дрібними цільовими програмами, як в інших округах, а, навпаки, залучені на фінансування більш масштабних об’єктів.

Як бачимо, ОВО №22 отримав найбільшу суму, але найменшу кількість. Про те, чому виникла така відмінність, чому кошти були спрямовані на ті, а не інші об’єкти у окрузі №22, і яка роль у цьому процесі народного депутата-мажоритарника, ОПОРА запитала представника від округу в парламенті Ігоря Лапіна.

«Залучення субвенцій на округ є не просто процесом перерозподілу державних коштів, а й результатом роботи народного депутата, що передбачає і вміння співпрацювати з владою, і вміння домовлятись з колегами-парламентарями, і можливість долучити до цього процесу місцеву владу, коли мова йде про потребу співфінансування важливих об’єктів. Для мене важливо, щоб гроші на округ надходили і були витрачені на щось масштабне, що залишиться на десятки років і принесе користь громаді. Так, в 2015 році кошти з субвенції були залучені на ремонт двох дошкільних навчальних закладів та Палацу учнівської молоді. У 2016 році субвенція пішла на добудову школи №27 та комп’ютерні класи у всіх школах Луцька. У минулому році пріоритетними напрямками у моєму окрузі були і залишаються освіта та медицина. Тому подані мною пропозиції щодо виділення на мій округ субвенцій стосувались саме добудови школи №27 в одному з мікрорайонів міста, а також закупівлі медичного обладнання для медичних закладів», – розповів народний депутат.

Замість висновків

Проаналізувавши розподіл державних субвенцій на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку в п’яти округах на Волині, Громадянська мережа ОПОРА дійшла висновку, що процес виділення субвенцій із державного бюджету є значною мірою «політизованим» та нерівномірним. Механізми формування та процедури затвердження переліку об’єктів (заходів), на які виділяться кошти, є непрозорими та значною мірою незрозумілим, відсутня практика проведення публічних консультацій щодо визначення пріоритетних напрямків соціально-економічного розвитку. Крім того, розпорошення фінансів між напрямками сумнівної пріоритетності фактично унеможливлює досягнення довготривалого ефекту від державних субвенцій, а перелік профінансованих проектів вражає прикладами несистемних чи навіть «дріб’язкових» витрат.

Саме тому рекомендація ОПОРИ Кабінету Міністрів України та Верховній Раді України спільними зусиллями посприяти запровадженню практики більш прозорого, простого і зрозумілого розподілу державних коштів, а також створити умови та забезпечити рівномірний розподіл коштів між усіма виборчими округами.

Із повним дослідженням розподілу державних субвенцій на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій між одномандатними виборчими округами в Україні можна ознайомитись у матеріалі аналітиків Громадянської мережі ОПОРА «Державні субвенції – 2017: Як не перетворити бюджетні коштиcan в передвиборчий інструмент?»

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтесь:

Катерина Шарпата, громадська консультантка ОПОРИ у Волинській області

тел.: 098 278 82 90

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.