«Друзі» та «недруги» волинських нардепів по голосуванню, - аналіз ОПОРИ

Народні депутати України, які представляють п’ять одномандатних округів Волинської області в Раді, найчастіше солідарні під час голосувань з колегами з «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» та «Народного фронту». А найбільше розходяться в поглядах під час прийняття рішень вони з представниками «Опозиційного блоку» та позафракційними депутатами. Такі висновки зробила Громадянська мережа ОПОРА, проаналізувавши голосування нардепів за період з 1 грудня 2014 р. до 10 липня 2017 р.

За допомогою системи rada4you.org Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, з ким зі своїх колег по парламенту найчастіше спільно голосують волинські народні депутати Ігор Гузь (ОВО №19), Сергій Мартиняк (ОВО №20), Степан Івахів (ОВО №21), Ігор Лапін (ОВО №22) та Ірина Констанкевич (ОВО №23), а з ким їх позиція, навпаки, найчастіше розходиться.

Зокрема, народний депутат Ігор Гузь у 99% випадків однаково голосує зі своїм колегою по фракції «Народний фронт», представником одного з округів Львівщини Михайлом Бондарем, а також у 98% випадках – з представниками «Блоку Петра Порошенка «Солідарність», депутатами-мажоритарниками Вінницької та Хмельницької областей Іваном Споришем і Сергієм Мельником, нині позафракційним Андрієм Парубієм та зі списочником із «Народного фронту» Миколою Величковичем.

Натомість найчастіше розходяться погляди нардепа під час голосувань у Раді з чотирма депутатами, які належать до фракції «Опозиційний блок», Ігорем Шурмою, Сергієм Матвієнко, Юрієм Воропаєвим та Василем Німченко, а також із позафракційним Любомиром Зубачем. Спільно з ними Ігор Гузь голосує під час пленарних засідань у 45-50% випадків.

Народний депутат України Сергій Мартиняк у 85-86% випадків голосує спільно з депутатами, які входять до фракції «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Зокрема, його «друзями» по голосуванню є депутати-списочники Владислав Севрюков і Григорій Шверк, а також представники одномандатних округів Вінниччини, Житомирщини та Хмельниччини Іван Спориш, Володимир Арешонков та Володимир Мельниченко.

Разом з тим найменше співпадають погляди Сергія Мартиняка під час голосувань – у 50% випадків – з депутатами, які належать до фракції «Опозиційний блок» Вадимом Рабіновичем, Сергієм Льовочкіним та Михайлом Добкіним, а також позафракційними депутатами, представниками м. Києва та Харківщини Андрієм Білецьким та Євгенієм Мураєвим. 

За допомогою сервісу «Вони голосують для тебе» ОПОРА визначила «друзів» та «недругів» по голосуванню народного депутата Степана Івахіва, який є представником депутатської групи «Воля народу». Так, на 94% позиція нардепа під час голосувань збігається з позицією позафракційного мажоритарника Івано-Франківщини Віктора Шевченка, на 95% – з позицією представника «Народного фронту» Федора Бендюженка, на 96% – з позицією представника «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Олександра Бригинця, а на 97% – з позицією представника «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Юрія Буглака та представника фракції «Народний фронт» Владислава Даніліна.

Найрідше, у 50-51% випадків, Степан Івахів спільно голосує з позафракційними народними депутатами. Зокрема, його «недругами» по голосуванню є нардепи Дмитро Ярош, Сергій Клюєв, Андрій Артеменко, Євгеній Мураєв та Любомир Зубач.

У народного депутата Ігоря Лапіна під час голосувань найчастіше думка співпадає із колегами по фракції «Народний фронт» Михайлом Бондарем, Миколою Величковичем, Оленою Бойко та Ігорем Васюником, а також із представником фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Владиславом Севрюковим. Одностайно голосує нардеп із названими парламентарями у 98% випадків.

Натомість на 45-50% позиція депутата Ігоря Лапіна співпадає із представниками фракції «Опозиційний блок». З-поміж них: Вадим Рабінович, Ігор Шурма, Юрій Воропаєв, Сергій Матвієнков та Василь Німченко.

«Друзями» по голосуванню народного депутата Ірини Констанкевич є позафракційний Віктор Шевченко, представник фракції «Народний фронт» Владислав Данілін та троє представників фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність» – Юрій Соловей, Владислав Севрюков та Сергій Мельник. Їхні голосування співпадають на 97-99%.

Цікаво, що позиція позафракційної Ірини Констанкевич найчастіше не збігається з позицією інших позафракційних депутатів, зокрема Любомира Зубача, Сергія Клюєва та Андрія Білецького. Спільно вони голосують лише в 50% випадків. Крім того, нардеп з Волині розходиться в поглядах із представником групи «Воля народу» Олександром Онищенком та представником фракції «Опозиційний блок» Вадимом Рабіновичем.

Скориставшись іншим інструментом Громадянської мережі ОПОРА «Сумісне голосування», можна визначити, що загалом представники фракції «Народний фронт», до якої входять двоє волинських нардепів Ігор Гузь та Ігор Лапін, найчастіше спільно голосують із представниками фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (93% випадків), а найрідше – з представниками депутатської групи «Воля народу» (3% випадків). Натомість представники групи «Воля народу», до якої належать двоє волинських мажоритарників Сергій Мартиняк та Степан Івахів, голосують спільно із представниками інших фракцій лише у 1-3% випадків, а з депутатами фракції «Опозиційний блок» взагалі спільно не голосують.

Моніторинг здійснюється ОПОРОЮ в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

 

За коментарями звертайтеся:

Катерина Шарпата, громадський консультант ОПОРИ у Волинській області

тел.: 098 278 82 90

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.