Як і за що голосували волинські нардепи

Під час пленарних засідань у сесійній залі Верховної Ради України найчастіше з-поміж волинських депутатів-мажоритарників натискає кнопку «За» Ігор Гузь, найрідше – Степан Івахів. Такі результати Громадянська мережа ОПОРА отримала в результаті аналізу голосувань народних депутатів з початку набуття ними повноважень.

За допомогою електронного сервісу rada4you.org ОПОРА проаналізувала 8508 голосувань народних депутатів, які відбулись за період від початку набуття ними повноважень у Раді 8-го скликання 1 грудня 2014 року до 30 квітня 2017 року.

За результатами аналізу з-поміж волинських мажоритарників найчастіше голосує «За» народний депутат, який представляє 19-й виборчий округ, Ігор Гузь. У 78.8% випадків нардеп натискає кнопку «За». Натомість, лише у 0.7% випадків народний обранець голосує «Проти». Крім того, під час 1% голосувань депутат висловив позицію «Утримався», у 12% випадків «Не голосував» та ще під час 7.5% голосувань був відсутній.

Трішки нижчий показник голосувань «За» спостерігається у народного депутата, який представляє 22-й виборчий округ, Ігоря Лапіна – 70.4%. Натомість «Проти» депутат голосував у 0.4% випадків. Також нардеп під час розгляду  12.7% питань «Не голосував», у 2.7% випадків висловив позицію «Утримався». Ще під час 13.8% голосувань був відсутній.

Менше половини законопроектів та проектів Постанов отримують підтримку народного депутата, яка представляє в Раді 23-й виборчий округ, Ірини Констанкевич. Зокрема, депутат голосує «За» у 46% випадків.  Разом з тим, нардеп натискає кнопку «Проти» у 0.7% випадків. Позицію «Утрималась» депутат висловила під час 9.1% голосувань, «Не голосувала» - під час 38.4% голосувань. Ще у 5.8% випадків депутат була відсутня. Нагадаємо, що Народний депутат Ірина Констанкевич набула депутатських повноважень у вересні 2016 року. Відповідно, під час аналізу враховувались лише 2803 голосувань депутата за період від вересня 2016 р. до квітня 2017 р.

Низький рівень підтримки законопроектів у результаті аналізу виявився у народного депутата Сергія Мартиняка, який представляє у парламенті 20-й виборчий округ, – 18.2%. Разом з тим, «Проти» нардеп голосував лише у 0.2% випадків. Близько половини голосувань – 49.8% –депутат «Не голосував», 30.5% пропустив, а під час 1.3% голосувань – натиснув кнопку «Утримався».

Найнижчий рівень підтримки під час голосувань з-поміж волинських мажоритарників у Степана Івахіва. У сесійній залі нардеп натискав кнопку «За» у 17.3% випадків. При цьому під час лише 0.5% голосувань депутат голосував «Проти». У 1.8% випадків нардеп висловлював позицію «Утримався», а у 58% випадків – «Не голосував». Також депутат був відсутній під час 22.3% голосувань.

 

У результаті аналізу було також виявлено, впродовж якого періоду кожен з народних депутатів від Волині максимально та мінімально голосував «За».

Зокрема, максимальний показник відповідних голосувань у Ігоря Гузя був зафіксований у березні та квітні 2016 року й становив 93.8%, мінімальний – у лютому 2017 року – 35.1%.

Народний депутат Ігор Лапін максимально голосував «За» у січні 2015 року. Показник відповідних голосувань у нардепа становив 94.9%. Натомість, найнижчий рівень підтримки під час голосувань у депутата – 34.9% – був у травні 2015 року.

Представниця 23-го виборчого округу Ірина Констанкевич максимально голосувала «За» у лютому 2017 року. Цей показник становив 56.8%. Разом з тим, найнижчий рівень підтримки під час голосувань – 34% – у депутата виявлено у березні 2017 року.

Максимально голосував «За» народний депутат України Сергій Мартиняк у січні 2016 року. Показник його підтримки законопроектів становив 51.9%. Натомість, найнижчий показник голосувань «За» у депутата було виявлено у вересні 2016 року – лише 2%.

Народний депутат Степан Івахів найчастіше голосував «За» у лютому 2016 року. Цей показник у нардепа становив 36.5%. Натомість, найменша кількість відповідних голосувань депутата була зафіксована у вересні 2016 року – 3.6%.

Громадянська мережа ОПОРА також визначила тематику проектів Законів та проектів Постанов, які максимально підтримують волинські мажоритарники. Відповідна інформація зібрана у профайлах депутатів на сайті «Вони голосують для тебе».

Так, народний депутат Ігор Гузь «Максимально голосує за» 44 політики, в які об’єднані тисячі голосувань. З-поміж них: «За декомунізацію», «За державне фінансування партій», «За добровільне об’єднання територіальних громад», «За децентралізацію влади», «За електронну демократію» тощо. 33 політики максимально  підтримує народний депутат Ігор Лапін, зокрема: «За відкриті дані», «За волонтерство», «За електронну демократію», «За продовження мораторію на продаж землі» тощо. Народний депутат Ірина Констанкевич «Максимального голосує за» 10 політик. З-поміж них: «За медичну реформу», «За підтримку фрілансу», «За ремонт автотранспортних шляхів», «За реформування освіти» та ін. Максимально підтримує 6 політик народний депутат Степан Івахів: «За декомунізацію», «За легалізацію електронної комерції», «За судову реформу» тощо. Народний депутат Сергій Мартиняк «Максимально голосує за» 4 політики. Зокрема: «За бюджет 2017 р.», «За декомунізацію», «За публічні закупівлі» та «За Генпрокурора без юридичної освіти (Юрія Луценка)».

Нагадаємо, що моніторинг діяльності народних депутатів України проходить у рамках проекту Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво» за підтримки Фонду Східна Європа.

 

За коментарями звертайтеся:

Катерина Шарпата, представниця Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області

тел.: 098 278 82 90

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.