Народні депутати з Волині: хто найчастіше голосує «проти фракції/депутатської групи»

 

З-поміж представників Волині у парламенті найбільше одностайним зі своїми колегами по фракції під час голосувань є Ігор Гузь, натомість, найменше «дисциплінованим» у складі своєї депутатської групи є Сергій Мартиняк. Такими виявились результати дослідження ОПОРИ щодо так званих «голосувань проти фракції/депутатської групи» народних депутатів-мажоритарників, обраних у Волинській області. Аналіз голосувань проводився за період від 27 листопада 2014 р. (набуття народними депутатами повноважень) до 31 серпня 2016 р.

 

Що таке «голосування проти фракції/депутатської групи»? Це коли депутат голосує не так, як більшість фракції/групи, до якої входить. Наприклад, за умови, коли більше 50% членів фракції проголосували «так» щодо певного законопроекту, голосування окремого депутата «ні», «утримався» або «не голосував» вважається голосуванням «проти фракції».

Так, за період від початку набуття депутатських повноважень до 31 серпня 2016 р. народний депутат, обраний у 19-му виборчому окрузі, Ігор Гузь 452 рази голосував відмінно від більшості своїх колег по фракції «Народний Фронт». Показник відповідних голосувань нардепа «проти фракції» становить 8,5%.

Останні голосування народного депутата «проти лінії своєї фракції» відбулись 15 липня 2016 р., зокрема: поіменне голосування про підтримку запиту народного депутата Юрія-Богдана Шухевича до Президента України стосовно зняття грифу «опублікуванню не підлягає» та скасування усіх засекречених нормативно-правових актів Президента України, якими встановлені незаконні пенсійні привілеї для колишніх народних депутатів УРСР і СРСР, колишніх перших секретарів обкомів Компартії України тощо та членів їх сімей, котрим обчислюють пенсії, виходячи з посадового окладу міністра Кабінету Міністрів України; поіменне голосування про підтримку запиту народного депутата Олександра Нечаєва до Президента України про факти порушення чинного законодавства України щодо переслідувань громадян за політичними мотивами у Миколаївській області; поіменне голосування про підтримку запиту народного депутата Надії Савченко до Президента України щодо незаконного використання земель Міністерства оборони України.

Представник м. Луцька у Раді (ВО № 22) Ігор Лапін ще частіше за свого колегу по фракції голосує проти лінії «Народного Фронту». Зокрема, таких голосувань на рахунку луцького нардепа півтисячі, а показник голосувань «проти фракції» у нього становить 10%.

Останній раз Ігор Лапін не дотримався одностайності у голосуваннях фракції, до якої він входить, також 15 липня 2016 р., голосуючи «за» ті ж самі законопроекти, що й Ігор Гузь, у той час, як більшість представників фракції їх не підтримали. 

682 рази «голосував проти» депутатської групи «Воля народу» народний депутат Степан Івахів (ВО № 21). Як показали результати аналізу Громадянської мережі ОПОРА, народний депутат голосує відповідно до лінії депутатської групи у 82% випадків. Відповідно його показних «голосування проти депутатської групи» становить 18%.

Для прикладу, 14 липня 2016 р. Степан Івахів виступив проти лінії своєї фракції під час сигнальних та поіменного голосування щодо проекту Закону «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо підтримки літакобудівної галузі» (№ 3458).

Втім, найвищий показник «голосування проти фракції/депутатської групи» у народного депутата Сергія Мартиняка, обраного у 20-му виборчому окрузі на Волині. Чверть голосувань нардепа не відповідає лінії депутатської групи «Воля народу», до якої він входить. Загалом, народний депутат 869 разів голосував «проти своєї депутатської групи».

Як і його колега Степан Івахів, Сергій Мартиняк 14 липня 2016 р. не голосував за законопроект № 3458, у той час, як більшість представників групи «Воля народу» його підтримали. Крім того, цього ж дня у Раді нардеп не голосував за законопроект № 3457 (сигнальне та поіменне голосування), натомість, 60% членів його депутатської групи проголосували «за».

За коментарями звертайтеся:

Катерина Шарпата, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області

тел. (098) 278 82 90, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні – у 24 областях та м. Києві Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.