Таємниці партійної бухгалтерії: парламентська "шістка"

"Тойоти" по 500 гривень, величезні офіси без працівників і таємничі партійні фінансисти - чим здивували парламентські партії у своїх звітах? Дивіться в програмі RE:ФОРМА

Цього року в державному бюджеті вперше заклали гроші на фінансування політичних партій. Сума - майже 400 мільйонів. Це на 100 мільйонів більше, аніж виділили на реформування вугільних шахт. Право на фінансування з держбюджету мають партії, які набрали на виборах не менше 2% голосів. Але ця норма вступає в силу із 2020 року, після наступних виборів до Верховної Ради. Зараз же право на держфінансування мають тільки парламентські партії.

Але в обмін на це політичні сили повинні подавати декларації - звідки надходять гроші, і на що вони витрачаються. Ця норма стосується всіх партій, а не тільки тих, які отримують державне фінансування.

15 11 reforma

На 6 політичних партій в бюджеті 2016 року народні депутати заклали 391 мільйон гривень. 10 частина виділеної суми розподіляється порівну між партіями, які дотримались гендерної квоти. Виконала цю умову тільки «Самопоміч», яка й отримає всю суму. Решта грошей – 352 млн. гривень, ділиться між партіями пропорційно до результату, отриманого на виборах. Відтак, “Народний фронт може претендувати на 100,5 мільйонів, “Блок Петра Порошенка” на 99 мільйонів, “Самопоміч” – 50 мільйонів, “Опозиційний блок” – 43 мільйони, “Радикальна Партія Ляшка” – 34 мільйони, «Батьківщина» – 25,7 мільйони.

Оскільки цього року державне фінансування розпочалось у третьому кварталі, то партії отримають половину із заявлених сум. Окрім “Опозиційного блоку”, який від фінансування відмовився, та Батьківщини, яка через невчасно подані документи отримає гроші тільки на IV квартал, тобто чверть від річної суми.

Один з авторів закону про державне фінансування Сергій Лещенко каже, що відтепер політики більше не можуть виправдовувати політичну корупцію як спосіб фінансування партій. Тим не менше, наразі мало що змінилося, вважає депутат: “Фактично, партії отримують зараз подвійне фінансування - легальну частину з держбюджету і тіньову від своїх спонсорів олігархів і їх “смотрящіх”, чиї інтереси вони потім відстоюють у парламенті”.

ЗВІТНІСТЬ

Політичні партії зобов’язані щоквартально здавати до Національного агентства з питань запобігання корупції звіт про майно, доходи, витрати та фінансові зобов’язання.

В ньому обов’язково вказується

  • майно, вартість якого перевищує 50 мінімальних зарплат;
  • розмір кожного внеску, час сплати та хто його сплатив;
  • сума державного фінансування;
  • всі витрати партії, обов’язково вказавши коли, кому, скільки і за що платили;
  • фінансові зобов’язання, які має партія.

15 11 reforma2

Партійні звіти - багато паперу, мало інформації

Звіт обов’язково публікується на сайтах НАЗК та партії. Політичні партії, що брали участь у президентських, парламентських, чергових чи позачергових виборах, а також ті, які отримують державне фінансування, зобов’язані щорічно проходити зовнішній незалежний фінансовий аудит. В законі детально виписано, яким умовам має відповідати аудитор. Партія може працювати з одним і тим же аудитором не більше трьох років поспіль.

Порушення громадянами порядку надання або отримання внесків чи державного фінансування карається штрафом від 1190 до 1700 гривень. Для державних чиновників ця планка вища - від 1700 до 2210 гривень. Кошти, надані з порушенням закону, конфісковуються.

Отже, що показали парламентські партії у своїх фінансових звітах за перше півріччя 2016 року?

“Народний фронт”

Загальна сума річного фінансування складає майже 100 мільйонів гривень. В цьому році отримує 50 мільйонів 250 тисяч гривень. За даними центру політичних студій та аналітики “Ейдос”, згідно з поданим до НАЗК звітом, “Народний фронт” не має жодного осередку, зареєстрованого як юридична особа. В партії немає жодної особи, яка б отримувала зарплату чи будь-які грошові винагороди. Також партія-переможець парламентських виборів не задекларувала жодних надходжень. Голова фракції Максим Бурбак, на прохання пояснити цей феномен, розводить руками: “В мене немає жодної людини на зарплаті - всі на громадських засадах”. І додає, підморгуючи: “Як у всіх”.

15 11 reforma3

Максим Бурбак: у нас всі - волонтери!

Попри відсутність оплачуваного апарату, “Народний фронт” винаймає під центральний офіс 375 квадратних метрів в бізнес-центрі на Кловському узвозі, в центрі Києва, поруч з урядовим кварталом. Прикметно, що в цій самій будівлі облаштувалися Олег Ляшко і Віталій Хомутиннік з групи “Відродження”. Власницею приміщення, яке орендує під офіс “Народний фронт”, є Дарина Яценко, сестра народного депутата з групи “Відродження” Антона Яценка. Орендна плата складає 400 тисяч гривень на місяць. При цьому партія, крім вартості оренди і комунальних послуг, сплачує за Дарину Яценко військовий збір та податок на доходи фізичних осіб.

“Партія подала практично порожній звіт”, каже аналітик “Ейдосу” Сергій Адаменко. Також в експертів цієї організації є претензії до того, що осередки “Народного фронту” не мають реєстрації як юрособи. “Закон вимагає, щоб кожен осередок мав рахунок в банку”, - каже Адаменко. - “Бо фінансується не тільки центральний апарат, але і будь-який осередок в місті, районі чи селі”.

15 11 reforma4

Сергій Адаменко, аналітик з ГО “Ейдос”, дослідив звіти партій

“Блок Петра Порошенка “Солідарність

Президентська партія показала другий результат на минулих парламентських виборах і претендує на 99 мільйонів гривень. Відповідно за півроку 2016 року БПП отримає 49,5 млн гривень. В порівняні з офіційними доходами партії - 173 тисячі гривень внесків від фізичних осіб і 153 тисячі від юросіб - сума величезна.

Статус юридичної особи мають 29 партійних осередків. Причому на офіційній зарплаті в партії лише 3 працівники. За півроку БПП заплатила їм аж 41409 гривень - тобто близько 4,5 тисячі в місяць.

15 11 reforma5

Блок Петра Порошенка знімає офіс навпроти Києво-Печерської лаври - без вивіски і з балансовою вартістю коробки шоколаду

Максим Саврасов, народний депутат, який прийшов у парламент саме з крісла керівника партійного апарату, подібно до свого колеги з “Народного фронту” Максима Бурбака, пояснює, що більшість партійців працюють на громадських засадах. Каже, що партія досі не мала достатньо грошей, щоб платити людям. Йому, щоправда, не вдається переконати Сергія Адаменка у щирості. “Це означає лише, що партія влади платить своїм працівникам гроші “в конвертах”, а бюджет недоотримує податки”, - зазначає аналітик “Ейдосу”.

Об'єднання “Самопоміч”

Партія отримає цього року 25 мільйонів гривень за третє місце на виборах і ще 19,5 мільйонів так званої “гендерної квоти”.

За даними “Ейдосу”, статус юрособи мають 73 осередки “Самопомочі”. Доходи партії за другий квартал 2016 склали 356 350 гривень, видатки -  360 418 гривень. Майже всі ці гроші пішли на оренду приміщень за, до слова сказати, явно заниженою ціною. Скажімо у Львові центральний офіс на вулиці Сахарова партія орендує за спеціальною ціною. Заступник голови парламентської фракції Олег Лаврик зізнається, що приміщення належить підприємству, до керівництва якого він входив до політичної кар’єри. “Якщо бізнес хоче нас так підтримати - то чому ні?”, - посміхається він.

На думку Сергія Адаменка, “Самопоміч” мало чим відрізняється від інших партій: “Зі звітів виходить, що в офісі всі працюють безкоштовно, але очевидно, що все це фінансує Олег Лаврик через своїх помічників”.

15 11 reforma6

В офісі “Самопомочі” працівники отримують гроші від однойменної громадської організації

Проте “Самопоміч” все-таки відрізняється від інших партій більшою відкритістю. Це єдина партія, яка запросила знімальну групу “Re:форми” до себе в офіс. Керівник київського офісу Станіслав Баланович непрямо визнає, що партії витрачають більше, ніж показують: “Насправді зарплата і оренда офісів - це найменший відсоток від того, що використовується. Ви самі розумієте, скільки коштують медіа, скільки коштує хвилина ефіру”.

“Опозиційний блок”

Єдина партія, яка відмовилася від державної допомоги. Що не звільнило її, втім, від обов’язку подавати звіт до НАЗК.

Хоча один з керівників партії, колишній “регіонал” Юрій Вілкул любить повторювати, що “Опозиційний блок” є сильний своїми членами, які здатні самостійно фінансувати партію, в звіті, як відзначають аналітики “Ейдос”, майже всі надходження на рахунок “Опозиційного блоку” були здійсненні ТОВ «Магден Плюс». Саме ця фірма перерахувала партії  4 490 000 з задекларованих 4 504 500 гривень.

15 11 reforma7

“Опозиційний блок” фінансує таємнича фірма “Магден Плюс”

Левова частка цих грошей пішла на оплату телевізійної реклами на каналі “Інтер”. Народний депутат Юрій Павленко сказав, що не знає, хто стоїть за фірмою-спонсором. Партія також не показала жодного найнятого працівника, тому навіть дивно для чого “опозиціонерам” велетенський офіс, розміром в півтора футбольних поля (10 288.8 кв. м), розташований в історичній частині Києва на Подолі.

Радикальна партія Олега Ляшка

Отримає цього року 8,5 мільйонів гривень. Досі не зрозуміло для чого РПЛ гроші, адже офіційно в партії - самі волонтери, офіс партії безкоштовно надає сам Олег Ляшко, який виявився власником майже 200 метрів в престижному бізнес-центрі. За даними “Ейдос” навіть бухгалтер партії надає свої послуги на безкоштовній основі. Цікаво, що автомобіль для Олега Ляшка партійці винаймають в його ж радника і “радикала” Олександра Гулака. Це броньований Сadillac Escalade 2011 року, за оренду якого платять смішні 7 гривень за годину, що в рази нижче за ринкову вартість.

15 11 reforma8

Олег Ляшко вибирає улюблене авто голівудських зірок і наркобаронів - броньований “кадиллак” - за 7 грн/година. Дешевше тільки пішки.

ВО “Батьківщина”

Представники “Батьківщини” люблять підкреслювати, що їх партія, за українськими мірками, партія з історією. У фінансовому звіті перераховано 634 осередки, які мають статус юрособи. На них припадають 64 працівники із середньою зарплатою 2400 в місяць. Але, якщо вірити декларації, в першому кварталі вони не мали і цього - очевидно, працювали як волонтери. Принаймні так стверджує Олександр Абдуллін, заступник голови партії, який є власником офісних приміщень “Батьківщини” на вулиці Турівській.

Як і у випадку з Ляшком, лідеру Юлії Тимошенко теж орендують броньовану машину преміум-класу - “Мерседес-600”. У своєму звіті “Ейдос” звертає увагу, що компанія-власник “мерседесу” - ТОВ «Інтернаціональні Індустріальні Проекти» - зареєстрована за тою ж адресою, навіть в тому самому офісі, що й ТОВ «ГЕОФОРС», засновниками якого є донька та чоловік Тимошенко. Сама лідерка партії не змогла пояснити це дивне співпадіння, пообіцявши його “вивчити”.

15 11 reforma9

Дивовижі “Батьківщини”: “тойоти” по 500 гривень

Знадвору штаб “Батьківщини” нагадує фортецю: з високими мурами, КПП і охороною. “Пройти і подивитися, що там всередині - неможливо”, каже Сергій Адаменко. Що найбільше цікавить експерта у фінансуванні “Батьківщини” - це дивні “транші” по 2000 гривень, які одночасно масово надходять на рахунки партії як пожертви від фізичних осіб. “Привозиться мішок грошей до якогось банку і підходять люди, які отримують по 100-200 гривень за те, що вони внесуть від свого імені кошти на рахунки партії”, - пояснює він свою версію цієї фінансової аномалії.

Порушення є, доказів немає

15 11 reforma10

В НАЗК обіцяють покарати за брехливі звіти. Через 5 років

В НАЗК наразі всі партійні звіти схвалили. Людина, яка поставила свій підпис під цими документами - це Роман Смик, керівник департаменту з питань запобігання політичної корупції НАЗК. Він визнає, що із звітністю є проблеми: “В “Батьківщині”, якщо вже почалась розмова, зареєстровано співробітників 64 особи. Але заробітну плату ці працівники отримують мінімальну. Я вважаю, що після початку фінансування заробітна плата в працівників зросте різко і ми так розумієм, що зараз мінімальна заробітна плата показується. Інше кладеться в конверт”. На зауваження, навіщо було підписувати такий звіт, каже: “В нас зараз нема доказової бази, розумієте?” І додає: “Ми над цим питанням працюємо”. Щоправда, перші результати обіцяє не раніше ніж через 3-5 років.

Остап Кучма, аналітик громадського руху “Чесно”, все ж оптимістично оцінює результати реформи: “Виборці нарешті почнуть розуміти, звідки беруться гроші у партій. Не казати - тому дав Коломойський, тому ще хтось - а реально бачити. Це головне - прозорість. А державне фінансування це лише додатковий стимул для партій зменшити свою залежність від олігархів. Це єдиний вихід на найближчу перспективу”.

Як у них? Латвія

В Латвії закон про фінансування політичних партій прийняли у 1995 році, однак на повну він запрацював тільки в 2002. Тоді було створено Бюро з запобігання та боротьби з корупцією – KNAB, один із департаментів якого й стежив за дотриманням закону політичними силами.

Зокрема, перевіряється вчасність та правдивість фінансової звітності, джерела фінансування, дотримання законодавства під час передвиборчої кампанії.

Основні гроші партії отримують за рахунок членських внесків, максимально допустимий розмір яких постійно переглядався. У 1995 році це було 35 тисяч євро. Суму поступово знижували, а у 2008 прив’язали її до розміру мінімалки. Зараз максимальний розмір внеску складає 18,5 тисяч євро, що дорівнює 50 мінімальним зарплатам.

Партії намагалися обійти ці обмеження, проводячи кошти через посередників. Звичайним громадянам давали гроші, які вони на місці переказували на партійний рахунок, а самі отримували 10% від суми - як винагороду. Співробітники KNAB відстежували подібні транзакції, які часто робилися в один день і з одного відділення банку. Посередників викликали на допит, а ті вже, в свою чергу, розкривали всю схему. В такому випадку і партія, і посередник були зобов’язані сплатити 280 євро адміністративного штрафу, а суму пожертви перерахувати в бюджет. У випадку махінацій на суми – понад 18,5 тисяч євро передбачена кримінальна відповідальність.

Так, на початку жовтня, за підозрою у незаконному фінансуванні партій в великих розмірах затримали мера Юрмали Гатіса Труксніса. Слідчі дії щодо нього ще тривають, але посаду він втратив – міська дума через кілька днів після скандалу відправила Труксніса у відставку.

15 11 reforma11

В Латвії спроби махінацій з партійними коштами закінчилася для двох парламентських партій політичним і фінансовим банкрутством

Ще одна сфера для зловживань партіями – виборча кампанія. Політичні сили зобов’язані не перевищувати встановлений законом ліміт витрат. В 2014 році на останніх парламентських виборах він склав 423 тисячі євро. Якщо Партія не вкладеться в ліміт, її оштрафують на 7 тисяч євро і зобов’яжуть сплатити перевитрати до державного бюджету.

В 2006 році Народна партія Латвії перемогла на виборах, провівши в парламент 23 депутати. Однак KNAB розпочав розслідування, запідозривши партію в залученні третіх осіб до передвиборчої кампанії. За кілька місяців до голосування була створена громадська організація «За свободу слова», яка промотувала позитивні зміни в Латвії. До неї виявилися причетними депутати та міністри від Народної партії. Справа тривала 3 роки, врешті співробітники KNAB довели, що засновником організації був політтехнолог Народної партії, а відзняті відеоролики хоч і не прямо, але рекламували її кандидатів. Таким чином до бюджету партії, яка вклалася в ліміт, додались витрати пов’язаної з нею громадської організації. В 2009 суд зобов’язав Народну партію виплатити в бюджет суму перевитрат – 738,5 тисяч євро.

Після скандалу в 2010 «народники» ледве подолали прохідний бар’єр, а через рік збанкрутували партію, щоб не платити штраф. Ще одним штрафником, а потім і банкрутом виборів 2006 року стала коаліція Першої латвійської партії та «Латвійського шляху», яка рекламувала своїх кандидатів через громадську організацію. Загальна сума штрафу склала 600 тисяч євро.

RE:Форма – це спільний проект Громадянської мережі ОПОРА, Громадського телебачення, Першого національного телеканалу і Програми USAID РАДА. У щотижневій програмі ви дізнаєтеся про те, працюють чи не працюють прийняті парламентом реформаторські закони і як аналогічні реформи реалізувалися у інших країнах. Через серію репортажів з різних регіонів України ми покажемо вам успішні зразки реалізації новоприйнятих норм, дізнаємося, де і чому вони пробуксовують та адресуємо проблемні питання безпосередньо до парламентарів.