Звіт щодо активності народного депутата України Медуниці Олега Вячеславовича у виборчому окрузі №157 за період з 1 вересня до 31 жовтня 2015 року

Звіт щодо активності народного депутата України Медуниці Олега Вячеславовича у виборчому окрузі №157 за період з 1 вересня до 31 жовтня 2015 року

 

Особиста активність народного депутата України у виборчому окрузі

У вересні-жовтні народний депутат О. Медуниця відповідно до положень закону щодо необхідності особистого прийому громадян (п.14 ст.24. Закону «Про статус народного депутата») протягом визначеного періоду проводив зустрічі з виборцями та особисті прийоми громадян.

Активність у Верховній Раді України:

  • Відвідуваність пленарних засідань – 91%
  • Відвідуваність засідань бюджетного комітету – 85%
  • Особисте голосування – 100%

У 2015 році народний депутат виступав з місця 12 разів, з парламентської трибуни – 9 разів.

О. Медуниця брав участь у наступних публічних заходах.

Таблиця: Особиста активність народного депутата України О. Медуниці у виборчому окрузі № 157 у період з 1 вересня до 31 жовтня 2015р.

Дата Місце Назва Аудиторія Короткий зміст Джерело даних
2 вересня

м. Суми

 

Заява і публічні коментарі з приводу незаконного, на його думку, перерозподілу ринку ЖКГ у місті Суми на користь компаній екс-регіоналів Активісти партії «Народний фронт», глядачі регіональних телеканалів

Згідно з його публічною заявою, більше 1 млн. кв. м. площі житла буде передано від комунальних підприємств приватним фірмам, яких визначили без будь-якого конкурсного відбору.

Одночасно затверджено тимчасовий тариф. “Це корупція!

Саме засідання виконкому пройшло в дивній формі. У незвичному приміщенні, без онлайн-трансляції, проект рішення був відсутній на сайті. Він був прийнятий без додатків, які визначають перелік будинків, що передаються. 

Сторінка депутата в мережі Facebook
3 вересня м. Суми Політична заява на власній сторінці у Facebook з приводу старту виборчої кампанії чинного мера Сум Олександра Лисенка. Активісти партії Народний фронт, глядачі регіональних телеканалів

Зробив заяву, що кошти в бюджет міста Суми прийшли завдяки новому бюджетному кодексу, який передбачив децентралізацію фінансів. “І за який "Батьківщина" дала нуль голосів! Нуль Карл! А сам кодекс їх вождями був публічно названий антинародним”.

І надав посилання на результати голосування:
http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=293

Сторінка депутата в мережі Facebook
8 вересня м. Суми Виявив разом зі ЗМІ та громадськими активістами в Сумах нелегальну заправку. Громадськість

За його словами, на двох зроблених ним особисто фото – митна декларація з РФ на автомобіль з ввареними цистернами, який щодня робить декілька рейсів з контрабандним пальним у Суми. Пізніше виявилося, що на ньому заправлялися авто з міліцейськими екіпажами за дещо заниженими цінами, порівняно з іншими заправками.

І додав: “З кожної тонни проданого пального держава отримує 202 євро у вигляді акцизу. Плюс 5% з продажу отримує громада міста. Плюс працівники компаній, які реалізовують пальне платять зі своєї зарплати податок. 
Кожен реалізований літр контрабандного пального - це кошти вийняті з гаманця бюджетника і пенсіонера, кошти вийняті з бюджету розвитку місцевої громади. 
У мене нема ніякого бажання лазити по гаражам і закривати нелегальні заправки. Маю інші справи, власне ті, які маю робити як народний депутат
”. 

ЗМІ, соціальні мережі, прес-конференція
15 вересня м. Київ Відстоював і інформаційно супроводжував рішення Верховної Ради про встановлення нових територіальних меж для міста Суми Представники ЗМІ, політичних партій, громадськість

Щоправда, в коментарі для регіональних ЗМІ народний депутат Олег Медуниця заявив, що це рішення не було підтримано фракцією БЮТ у парламенті, хоча цього від них дуже просив мер міста Олександр Лисенко.

Спостереження
16 вересня м. Київ Коментарі із засідання парламентського бюджетного комітету Представники ЗМІ, політичних партій, громадськість Висвітлював доповіді на комітетських слуханнях від Міністра освіти та науки Сергія Квіта та Міністра фінансів Наталії Яресько. Спостереження
23 вересня м. Суми Зробив відкриту заяву про підтримку Андрія Крамченкова як кандидата на посаду міського голови м. Суми під час місцевих виборів-2015 Представники партії, громадськість Заява: “Я неодноразово говорив про те, що підтримую Крамченков Андрій - претендент на посаду міського голови в м. Суми як єдиного достойного кандидата на посаду мера Сум. Одна з його принципових позицій – ретельний підбір незаплямованої команди, з якою він зможе втілити програму розвитку міста. Закон про місцеві вибори передбачає висування команди від політичної сили. А купувати місця у списку якогось дорогого розкрученого політбренду – хибна версія. Незаплямованій команді – незаплямована партія! Команда Крамченкова – йде “За Україну!”. Я особисто підтримаю їх в області і в місті”. Спостереження, сторінка депутата в мережі Facebook
24 вересня м. Глухів Партійна конференція партії “За Україну!” у Глухові Сумської області ЗМІ, партії та волонтери у місті Глухові Сумської області

Відбулися збори кандидатів від партії "За Україну!". Всі одноголосно підтримали самовисуванця Мішеля Терещенка на посаду глухівського міського голови. Мішель нещодавно отримав українське громадянство і успішно розвиває бізнес у місті своїх пращурів.

Спостереження, сторінка депутата в мережі Facebook
18 жовтня м. Глухів Поїздка у Глухів для участі в мітингу на підтримку кандидата на посаду міського голови Мішеля Терещенка Активісти партії, громадськість та ЗМІ у Глухові Виступ на мітингу разом з колегою по парламенту Віктором Кривенко. Сторінка депутата в мережі Facebook
23 жовтня м. Суми Відкритий лист до лідера ВО “Батьківщина” Юлії Тимошенко з приводу фальшування заяв від членів ТВК у місті Глухів Сумської області Представники органів влади, громадськість Заява: “Покажіть їй хто не будь цей допис у фейсбуці. 
Шановна Юлія Володимирівна! Інформую Вас про те, що штаб "Батьківщини" у Сумській області, вирішив з невідомих підстав замінити члена Глухівської міської ТВК від Вашої партії - Гришка В.М. (відомого місцевого активіста і на секундочку "Почесного юриста України") на іншу невідому нам особу. Хитка більшість демократичних сил в комісії буде порушена, а питання обрання Мішеля Терещенка Глухівським міським головою буде затруднене. Прошу Вашого негайного втручання і недопущення заміни
”.
Спостереження, сторінка депутата в мережі Facebook
30 жовтня м. Суми Організація і участь у навчально-методичному семінарі на базі управління юстиції Сумської області Представники органів влади, громадськість, ЗМІ області та міста

Народний депутат Олег Медуниця виступив на семінарі для громадськості, новообраних депутатів та журналістів з практичного застосування та користування відкритими державними реєстрами.

Ініціаторами та організаторами заходу виступили Бюро аналізу політики та обласне управління юстиції

Спостереження, сторінка депутата в мережі Facebook

Аналіз роботи приймальні депутата на окрузі

Робота з виборцями народним депутатом Олегом Медуницею ведеться регулярно відповідно до графіку Верховної Ради та навіть поза ним. Особистий прийом виборців здійснюється в громадській приймальні по робочим дням з 9.00 до 18.00 (без перерви) за адресою: м. Суми, Покровська пл., 6, офіс 4. Крім того, виборці мають змогу звернутися до депутата за телефоном: +380 542 61 09 01, або (для тих, хто звертався раніше) уточнити як просувається вирішення їх питання у помічника Ольшанського Мирослава за тел. +380 99 448 62 48.

Письмові звернення надсилаються за цією адресою, або за електронною адресою, вказаною на сайті ВР України: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Активно (як правило, з приватними питаннями) громадяни звертаються до депутата через Facebook.

Відповідна вивіска на дверях приймальні.

Стан громадської приймальні – задовільний (хоча відчувається брак сучасних меблів та офісної техніки). Робоче місце помічників технічно обладнане.

З роздаткових матеріалів у вільному доступі в приймальні були наявні екземпляри брошури-посібника “Як отримати субсидію від Уряду”, також примірники газети “Ярмарок” (оновлюється щочетверга).

Приймальня продовжила роботу після переобрання народного депутата по даному округу. А взагалі вона працює з грудня 2012 року. У середньому за місяць надходить до двох десятків звернень.

За даними помічників народного депутата, у 2015 році було проведено 29 особистих прийомів громадян. Під час них прийнята 561 особа.

Основні питання, щодо яких звертаються громадяни:

  • скарги на роботу правоохоронних органів (102)
  • скарги на роботу суддів  (43)
  • питання ЖКГ та земельні питання  (154)
  • питання соціального захисту населення  (162)
  • прохання про надання фінансової допомоги на лікування, заходи
  • питання забезпечення воїнів АТО
  • корпоративні суперечки

Всього за поточну каденцію офісом народного депутата в Сумах було підготовлено 257 депутатських звернень до різного роду посадовців та органів влади. Переважно звернення спрямовані на вирішення проблем виборців, які просили про допомогу. У разі порушення з термінами отримання відповіді або формальною відповіддю, офіс народного депутата звертається до адресата повторно або телефоном. Депутат перебуває в там постійно, крім пленарних тижнів.

Серед найбільш резонансних звернень можна виокремити:

  • прозорість проведення конкурсу на закупівлю тролейбусів для комунального підприємства Сумської міської ради “Сумиелектротранс”
  • відшкодування ПДВ Сумському НВО ім. Фрунзе
  • незаконне виділення земельних ділянок по проспекту Козацький  (район старого аеропорту в Сумах)
  • стосовно прокурорсько-міліцейського тиску на Сумську філію підприємства “Укрвторчермет”
  • стосовно техногенної ситуації у м. Шостка  (незаконне захоронення і зберігання пестицидів)

За результатами моніторингу встановлено, що у вересні-жовтні 2015 року громадська приймальня депутата Олега Медуниці у м. Суми працювала постійно, на телефонні дзвінки працівник відповідав у коректній формі. У цілому можна зазначити, що приймальня Олега Медуниці є доступною для жителів округу. Працівники відповідають коректно, запитують, які питання хвилюють, пояснюють як потрібно оформлювати звернення до народного депутата.

Подання депутатом законодавчих ініціатив та запитів, пов’язаних із місцевими проблемами та інтересами

У вересні-листопаді 2015 року народний депутат О. Медуниця депутатських запитів не подавав.

У цей період народним депутатом, як суб'єктом права законодавчої ініціативи, у парламенті було зареєстровано 4 законопроекти.

3041/П1 05.11.2015 про проект Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реалізації рекомендації, наданої в рамках виконання Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України, стосовно забезпечення функціонування Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів 773-VIII
3107 15.09.2015 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання роботи таксі, легкових автомобілів на замовлення та інформаційно-диспетчерських служб  
3238 06.10.2015 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки кінематографії в Україні  
3239 06.10.2015 про внесення змін до Митного кодексу України щодо державної підтримки кінематографії в Україні  
3240 06.10.2015 про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державної підтримки кінематографії в Україні  

Зазначені законодавчі ініціативи відповідають пріоритетам передвиборної програми депутата та вимогам громадськості  (зокрема щодо необхідності перегляду політики боротьби з корупцією, підтримки підприємництва).

Цікавим, на нашу думку, є законопроект №3107Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання роботи таксі, легкових автомобілів на замовлення та інформаційно-диспетчерських служб

Група депутатів задекларувала ідею розширити перелік вимог до автомобільних перевізників, які надають послуги таксі.

Відповідний законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання роботи таксі, легкових автомобілів за замовленням та інформаційно-диспетчерських служб” зареєстрували 15 вересня у Верховній Раді України народні депутати Андрій Гордєєв, Андрій Вадатуський  (фракція “Блок Петра Порошенка”) та Олег Медуниця  (“Народний фронт”).

Згідно з пояснювальною запискою до документа, чисельність осіб, задіяних у таксомоторних перевезеннях в Україні, становить близько 200 тис. І приблизно така ж кількість складають транспортні засоби, що використовуються в процесі даного виду перевезень. Грошовий обіг вказаного ринку надання послуг у масштабах країни становить понад 20 млрд грн на рік.

"Разом з тим, слід зазначити, що близько 85% учасників ринку перевезень на таксі в Україні здійснюють свою діяльність поза правовим полем. Крім того, з числа інформаційно-диспетчерських служб, діяльність яких в переважній більшості випадків нерозривно пов’язана з послугами таксі, тільки 10% зареєстровані в установленому законодавством порядку як суб’єкти господарювання, що надають відповідні послуги", – наголошується в ній.

У результаті сформованої ситуації, бюджети різних рівнів недоотримують  (або взагалі не отримують) належних податкових платежів, значна кількість працівників офіційно непрацевлаштовані, порушуються вимоги безпеки перевезень, споживач не отримує послуг належної якості та інше.

Зважаючи на це, зазначений документ розроблено з метою впорядкування господарської діяльності у сфері перевезень на таксі, легковими автомобілями на замовлення та інформаційно-диспетчерських служб, введення державного регулювання, яке дозволить створити у цій сфері прозоре конкурентне середовище і забезпечення дотримання усіма учасниками даного сектора економіки вимог законодавства.

З метою досягнення пропонується: доповнити законодавство новими поняттями, зокрема “організатор перевезень на таксі”, “інформаційно-диспетчерська служба” і “перевезення на таксі”, удосконалити існуючі визначення “стоянка таксі” і “таксі”; покласти організацію перевезень на таксі на органи місцевого самоврядування відповідних населених пунктів, а в аеропортах, які мають статус міжнародних і знаходяться за межами населених пунктів, – на органи місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст  (відповідні обласні ради).

Пропонується також надати можливість організаторам встановлювати додаткові вимоги до автомобільних перевізників, автомобільним самозайнятим перевізникам, які здійснюють перевезення пасажирів на таксі, їх водіям, інформаційно-диспетчерським службам; визначити основні принципи діяльності інформаційно-диспетчерських служб виклику таксі; доповнити перелік документів, на підставі яких виконуються пасажирські перевезення, договором про інформаційно-диспетчерське обслуговування  (в окремих випадках) і документами, що підтверджують страхування пасажира, і цивільно-правової відповідальності.

Крім цього, пропонується збільшити розмір штрафних санкцій за порушення законодавства про перевезення на таксі та легковими автомобілями на замовлення; впровадити більш дієвий вид контролю, ніж існуючі, – контрольну закупівлю.

За весь період парламентської діяльності народним депутатом Олегом Медуницею було зареєстровано за власним підписом, і як правило колегіально з іншими членами парламентської урядової коаліції, 37 законопроектів, законодавчими актами з них стало – 4.

Звітування депутата, інформування виборців про його діяльність

Олег Медуниця в зазначений період провів звітні прес-конференції, на яких доповів про свою роботу в парламенті протягом 2015 року.

Активність депутата в соціальних мережах та на власній інтернет-сторінці

Власного сайту в народного депутата Олега Медуниці немає, проте він досить активно веде власну сторінку на Facebook – https://www.facebook.com/oleg.medunitsya

Розміщує пости про заходи, в яких бере участь, частково про звернення, які направляє до органів державної влади та місцевого самоврядування, а також, за словами представників приймальні, листується з виборцями через цей сервіс.

Є сторінка і у Twitter, проте вона не часто оновлюється - https://twitter.com/olegmedun

Теж саме і з https://vk.com/medunytsya - знаходиться в заархівованому форматі. Ще є сторінка http://olegmedun.livejournal.com, яка також не дуже часто оновлюється, проте там є архів статей за минулі роки.

Висвітлення місцевими ЗМІ роботи депутата

Висвітлення ЗМІ роботи народного депутата України О. Медуниці в місцевих ЗМІ виборчого округу №157.

Звіти за свою парламентську роботу проводить під час щомісячних ефірів на Сумському обласному державному телебаченні в програмі “Депутатський час”. Запис цих передач здійснюється за рахунок державного бюджету згідно з Законом України “Про статус народного депутата”, проте далеко не всі народні депутати користуються цієї нормою.

Остання така програма вийшла в ефір Сумської ОДТРК 30 листопада 2015 року.

Дата Назва ЗМІ Назва статті Вид матеріалу Тип повідомлення Короткий зміст Гіперпосилання
10.09 OPAD БТР від дніпропетровських меценатів їде на передову Новина Нейтрально-збалансоване Олег Медуниця допоміг з ремонтом військової техніки і відзначив, що державні інституції в умовах фактичної війни повинні постійно співпрацювати з волонтерами, громадськими активістами та меценатами, а не займатися «взаємопоборенням», переслідуючи тимчасову вигоду.  http://opad.org.ua/index.php?newsid=4813
16.09 Радіо Свобода Київ денонсував угоду з Росією про добудову Хмельницької АЕС Аналітичний Нейтрально-збалансоване Закон про денонсацію українсько-російської угоди про добудову Хмельницької АЕС ухвалила Верховна Рада. У парламенті й уряді наголошують, що атомні станції виробляють основну кількість електроенергії в Україні, відтак вони мають поетапно відмовлятися і від російського обслуговування, і від російського палива. http://www.radiosvoboda.org/content/article/27252147.html
17.09 5 канал Народний депутат Олег Медуниця звинуватив генпрокурора в корупції Аналітичний Нейтрально-збалансоване

"Я один з тих депутатів, які підписали звернення по відставці Шокіна разом із колегами із "Радикальної партії", бо я точно знаю, що в Генеральній прокуратурі процвітає корупція, що в Генеральній прокуратурі працюють кадри часів Пшонки, хоча я тиснув сьогодні за те, щоб Мосійчука притягнули до відповідальності", - сказав він.

За його словами, нинішній склад Генпрокуратури не притягне до відповідальності усіх "державних шахраїв". "Якщо Генпрокуратура хоче сказати нам, що це не політичне замовлення, то вона мусить завтра нести і на Клюєва, і на Добкіна такі самі подання, і я переконаний, що ми завтра натиснемо кнопку "за".

http://www.5.ua/polityka/Deputatradykal-Medunytsia-zvynuvatyv-Henprokuraturu-v-koruptsii-93387.html
25.09 Сумська ОДТРК Депутатський час Висвітлення роботи депутата Політична реклама Оцінка роботи Верховної Ради у вересні 2015 року https://www.youtube.com/watch?v=PC248RpK9To
7.10 Інтернет-портал “Всі разом” Лідерський саміт у Сумах: старт перетворення міста Аналітичний Позитивне Філософско-соціальні роздуми, обмін думками про розвиток міста Суми http://vsirazom.ua/samit_y_Sumah
7.10 112 канал Програма “Чиста політика” Аналітичний Позитивне

7 жовтня 2015 року гостями програми "Чиста політика" були народний депутат України від "БПП "Солідарність" Ігор Побер, народний депутат від "Народного фронту" Олег Медуниця та народний депутат України Андрій Денисенко. Говорили про те, що Порошенко не поінформував суспільство про паризьку зустріч, про те, що мінський формат переговорів має багато недоліків, про амністію бойовиків. А також про роботу парламенту напередодні місцевих виборів.

http://ua.112.ua/video/ihor-pober-oleh-medunytsia-andrii-denysenko-v-prohrami-chysta-polityka-vypusk-vid-07102015-174163.html
12.10 Xpress Нардеп від Сум Олег Медуниця знов “наїхав” на Юлю Тимошенко Новина, коментування висловів із соціальних мереж Позитивне "Вчора Юлія Володимирівна  (та яка з "Батьківщини" ) знову прокукарікала про тарифи. На прикладі двох будинків в місті Суми. На всю країну. Ніби два однакових будинки в одному з яких є лічильник тепла, а в іншому немає, ніби люди переплачують в 3,46 рази. Вона стверджує, що саме в стільки разів завищені тарифи на тепло. Будинки однакові лише візуально, а насправді абсолютно різні. Так от в одному будинку 10 індивідуальних котлів у квартирах, в іншому жодного. Різна опалювальна площа, різна площа латочного утеплення. Різні постачальники тепла і різні тарифи. Такі речі по будинкам порівнювати просто не можна. "Каша, мьод, г\вно і бджоли.." Сорі за грубість. Що не сказала Юлія Володимирівна на всю Україну. А те, що мер в місті Cуми від "Батьківщини" і тарифи на тепло в місті одні з найбільших в Україні. Було б добре, якби вона розповіла, скільки влада від "Батьківщини" встановила лічильників тепла в будинках сумчан". http://xpress.sumy.ua/news/politics/7677
19.10 Сегодня

Більше 180 депутатів Ради отримали гроші на проживання в Києві 

Новина Нейтрально-збалансоване

Право на компенсацію мають нардепи без квартир у столиці і передмістях.

181 народний депутат в 2015 отримав компенсацію з держбюджету за проживання в Києві. Список був опублікований в газеті "Голос України"

http://ukr.segodnya.ua/politics/society/bolshe-180-deputatov-rady-poluchili-dengi-na-prozhivanie-v-kieve-spisok-659356.html
26.10 Преса України У Яценюка заявили, що Луценко може нарватися на “жорстку атвєтку” Новина, коментування висловів із соціальних мереж Нейтрально-збалансоване

“Вибори прийшли. Понєслась? А треба? Можна нарватися на жорстку атвєтку”, - зазначив нардеп від “НФ” Олег Медуниця.

http://uapress.info/uk/news/show/102078
10.11 Еспресо ТВ

Парламентський день: підсумки


Новина Нейтрально-збалансоване Оцінка законопроектів про лібералізацію візового режиму https://www.youtube.com/watch?v=k76DajYmMFw
19.11 Пряма трансляція через YouTube канал народного депутата Олега Медуниці Звіт за рік діяльності Прес-конференція Звіт   https://www.youtube.com/watch?v=ZHQeaxRYCx4
20.11 SumyNews У Президента немає 300 голосів за зміну Конституції Аналітичний Нейтрально-збалансоване Народний депутат України Олег Медуниця у програмі "Реальна політика/Realpolitik" на каналі ТРК "Відікон"  (м. Суми), яка вийшла у п'ятницю, 20 листопада 2015 року. http://sumynews.com/programs/realpolitik-with-oleksandr-khoruzhenko/8801/u-prezydenta-nemaie-300-holosiv-za-zminu-konstytutsii
30.11 Сумська ОДТРК Депутатський час Політична реклама Політична реклама Відзвітував про заведення на розвиток Сумської області та міста Суми значних сум з державного бюджету. https://www.youtube.com/watch?v=nqF-MW0PEUI

Висновок

Діяльність народного депутата Олега Медуниці у вересні-жовтні 2015 року була достатньо активною та публічною. Певним чином це пов’язано з проведенням передвиборчої кампанії політичної партії “За Україну!” на виборах до місцевих органів влади в Сумській області, а також персональне опікування кандидата на пост Сумського міського голови Андрія Крамченкова.

Народний депутат вів досить активну публічну діяльність в окрузі – зустрічі з виборцями та представниками ЗМІ, участь у заходах.

У парламенті розробив 4 законопроекти, вів активну діяльність щодо порушення питання про необґрунтовано зависокі тарифи на газ для населення.

Місцеві обласні ЗМІ висвітлюють публічну діяльність депутата в окрузі, проте відсутнє висвітлення його роботи в комунальних газетах районів округу. Народний обранець через соціальні мережі Facebook та Twitter висвітлює питання роботи в парламенті та окрузі.