Що думає громада про ефективність роботи депутатів-мажоритарників у своїх округах?

Що думає громада про ефективність роботи депутатів-мажоритарників у своїх округах?

У червні-жовтні 2015 р. представники ОПОРИ провели анкетне опитування серед учасників організованих у рамках Програми USAID РАДА серії інформаційно-просвітницьких зустрічей з жителями 36 виборчих округів 12 областей України, присвячених продуктивній співпраці громад з депутатами-мажоритарниками. Метою опитування було з’ясувати думку учасників заходів – громадських активістів, місцевих експертів, представників місцевих рад, активних громадян, - щодо ефективності роботи їхнього народного депутата у мажоритарному окрузі, зокрема шляхом оцінки результатів вирішення ним проблем округу. Усього у опитуванні взяв участь 201 громадянин.

Отже, за даними опитування, переважна більшість громадян (96%) знають хто є їхнім представником у парламенті від мажоритарного округу, лише 4% дали негативну відповідь. Цей результат є доволі закономірним з огляду на те, що учасниками опитування були активні громадяни, які цікавляться роботою представників своєї громади у законодавчому органі держави та відвідують громадські заходи, присвячені питанням громадського контролю за народними обранцями. Також виявилося, що 79% бачили свого народного депутата наживо. Переважно це відбувалося під час виборчої кампанії (52%), на публічних виступах (30%) або на особистому прийомі з народним депутатом (21%). Це зайвий раз підтверджує факт того, що парламентарі зазвичай провадять активну діяльність у період виборів, а у міжвиборчий час приділяють менше уваги громадам, які їх обрали до парламенту.

Анкетування показало, що про діяльність свого депутата виборці дізнаються здебільшого з місцевої преси (42%) та теленовин (24%), набагато рідше під час публічних виступів депутата, зокрема тих, які присвячені публічному звітуванню перед громадою (13%). 9% активних громадян, які взяли участь у заходах ОПОРИ, нічого не знають про діяльність свого депутата, а 12% отримують цю інформацію з інших джерел, наприклад, з соціальних мереж.

Кожен громадянин має право звернутися до народного депутата із зверненням, однак лише чверть опитаних виборців (24%) використовували таку практику. Найчастіше це були прохання про матеріальну (27,6%) та правову (27,6%) допомогу, рідше звернення стосувалися питань ЖКГ (10%).

Згідно з результатами опитування, найпоширенішими проблемами мажоритарних округів є корупція, що включає у себе незаконну діяльність правоохоронних органів та інститутів місцевої та державної влади в таких сферах як розподіл землі, ведення бізнесу, контрабанда, незаконні забудови тощо; важливими для громади є питання безробіття та низького рівня оплати праці. Про це зазначили 22% опитуваних. Також мешканців округів хвилює забруднення навколишнього середовище через масову вирубку лісів, брудні водойми та стихійні сміттєзвалища; багато громадян, особливо в містах, страждають від зношеності системи ЖКГ та необґрунтовано високих тарифів; однією з найбільших проблем в усіх областях є стан доріг та відсутність бюджетних коштів на їх відновлення. Також виборці підіймають питання низької якості медичного обслуговування, скаржаться на недостатню кількість дошкільних закладів та відсутність дозвілля для молоді.

Опитувані громадяни з обережністю поставилися до оцінювання результатів роботи свого депутата у межах округу. Так, більшість з них відповіли, що частково задоволені роботою свого представника  - 42%, 32% опитуваних - задоволені, а 26% - незадоволені.

Щодо парламентської роботи депутатів, то трохи менше половини респондентів (37%) нічого не знають про законодавчі ініціативи свого представника у законодавчому органі, 38% ознайомлені частково і лише 25% опитуваних знає про законопроекти свого народного обранця.

Підсумовуючи, можна сказати, що навіть найбільш активні виборці зазвичай порівняно мало поінформовані про результати законодавчої роботи своїх представників у Верховній Раді України, рідко звертаються до них із зверненнями та користуються своїм правом записатися на особистий прийом до депутата. У той самий час, лише чверть з них є невдоволеними результатами роботи своїх народних обранців.  Найпоширенішим джерелом інформації про депутата та його діяльність залишаються місцеві ЗМІ, зокрема преса та телебачення.  На основі отриманих даних можна також стверджувати, що народні депутати, у свою чергу, недостатньо працюють над донесенням виборцям інформації про свою законодавчу роботу та неактивно використовують інструмент регулярного звітування перед громадою під час публічних заходів.

Результати опитування

1. Чи ви знаєте, хто є народним депутатом від вашого мажоритарного округу?

Так – 96%

Ні – 4%

2. Чи Ви колись бачили свого депутата наживо? Якщо так, то де? (можливі декілька варіантів відповідей)

Ні – 21%

Так – 79%

Виборча кампанія Особистий прийом Публічний виступ Випадково зустрів/ла Інше
52% 21% 30% 9% 11%

3. З яких джерел Ви найчастіше дізнаєтеся про діяльність свого депутата? (можливі декілька варіантів відповідей)

Преса Теленовини Публічні виступи Не знаю про його діяльність Інше
42% 24% 13% 9% 12%

 4. Чи Ви колись зверталися зі зверненням до свого депутата? Якщо так, то з якого питання? (можливі декілька варіантів відповідей)

Ні – 76%

Так – 24%

Матеріальна допомога Правова допомога Проблеми ЖКГ Інше
27,6% 27,6% 10% 34,5%

 5. Які проблеми Вашого виборчого округу Ви вважаєте пріоритетними? (можливі декілька варіантів відповідей)

Корупція Дороги Безробіття Медицина ЖКГ Екологія Освіта Інше
22% 16% 16% 10% 9% 8% 6% 10%

 6. Чи вважаєте діяльність свого депутата у вирішенні проблем округу задовільною?

Так Ні Частково
32% 26% 42%

 7. Чи знаєте про законодавчі ініціативи Вашого депутата?

Так Ні Частково
25% 37% 38%

 Довідково:

ОПОРА здійснює інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, спрямований на підвищення поінформованості громадян про діяльність народних депутатів, їхніх функцій та повноважень, основних форм взаємодії, а також на посилення діалогу між представниками законодавчої гілки влади та територіальними громадами з приводу проблем округу. Моніторингова кампанія проходить у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.