Як працюють у параменті мажоритарники з Сумської області

Як працюють у параменті мажоритарники з Сумської області

 

Аналіз активності мажоритарників Сумської області під час роботи у парламенті протягом восьмої сесії, свідчить про те, що активність депутатів в стінах Верховної Ради України знизилася: менше законотворчих ініціатив, менше виступів та запитів. Особливо це стосується Андрія Деркача та Миколу Лаврика. Такі результати дослідження Громадянської мережі ОПОРА.

З початком 8 сесії Верховної Ради України значних змін у діяльність депутатів-мажоритарників зафіксовано не було: Владислав Бухарєв традиційно не виступає в парламенті, Олег Медуниця традиційно виступає найбільше, Микола Лаврик та Андрій Деркач не подали на розгляд колег жодного проекту закону чи постанови, Владислав Бухарєв подав найбільше індивідуальних депутатських запитів, які стосуються проблем його округу.

Олег Медуниця (округ №157), «Народний фронт»

За результатами електронної реєстрації з 1 лютого по 1 червня 2018 року, Олег Медуниця був зареєстрований на 43 з 48 засідань Верховної Ради України, відсутній на 5 засіданнях. Ці ж дані підтверджує і письмова реєстрація – присутній на 43 засіданнях, відсутній з невідомих причин на 5 засіданнях.

В цей період Олег Медуниця був активним у законотворчій діяльності й підготував у співавторстві 8 законодавчих ініціатив:

  • №8085 про особливості провадження гастрольно-концертної діяльності особами, які беруть участь у видовищних заходах на території держави-агресора та на тимчасово окупованій території України (01.03.2018);
  • №8086 про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо гастрольного збору (01.03.2018);
  • №8087 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо гастрольного збору (01.03.2018);
  • №8183 про внесення змін до додатку № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» щодо уточнення використання коштів на покращення стану автомобільної дороги Київ - Суми – Харків (22.03.2018);
  • №8311 про відзначення 30-ї річниці з дня проведення першої антикомуністичної екологічної демонстрації в Україні організованої Українським культурологічним клубом проти приховування радянською владою наслідків Чорнобильської катастрофи     (20.04.2018);
  • №8329 про внесення змін до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Дніпропетровської області) (27.04.2018);
  • №8380 про внесення змін до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Кіровоградської області) (18.05.2018);
  • №8381 про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо святкових і неробочих днів (18.05.2018).

Три депутатські запити, які подавав Олег Медуниця в цей період, були в співавторстві з іншими депутатами та не стосувалися безпосередньо проблем його округу.

  • 06.04.2018, Кабінет Міністрів України – Депутатський запит щодо запобігання знищенню системи екстреної медичної допомоги України.
  • 09.02.2018, Служба безпеки України, Генеральна прокуратура України – Депутатський запит щодо вжиття заходів на публічні заяви народного депутата України 5-го, 6-го та 7-го скликань від Партії Регіонів Бондаренко Олени Анатоліївни.
  • 25.05.2018, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Служба безпеки України, Кабінет Міністрів України, Генеральна прокуратура України – Депутатський запит про вжиття термінових заходів задля захисту національного виробника соняшникової олії, великого платника податків Приватного акціонерного товариства «Пологівський олійноекстракційний завод» та його іноземного інвестора, які фінансово підтримують Українську армію, від протиправного тиску з боку окремих представників правоохоронних органів. 

Як і під час попередніх сесій Верховної Ради, Олег Медуниця є активним у виступах. Він бере участь у обговореннях законопроектів, висловлюється щодо проблем округу та Сумської області, озвучує позицію своєї фракції щодо тих чи інших питань.

  • 7066-П Д, Проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 18.01.2018 про прийняття в цілому, як закону законопроекту «Про приватизацію державного майна» – виступ з місця про підтримку приватизації в Україні. Депутат висловив думку, що держава в жодній країні світу не може бути ефективним власником. Депутат висловив позицію фракції «Народний фронт»: «…за скасування цієї постанови, вірніше проти цієї постанови, для того, щоб відкрити шлях до прозорої і публічної приватизації державного майна, яке неефективно використовується».
  • 7434 Д, Проект Постанови про Заяву Верховної Ради України «Про засудження випробувань зброї масового ураження Корейською Народно-Демократичною Республікою» – виступ з місця: «Шановні колеги, наш обов'язок сьогодні – підтримати весь цивілізованим світ у боротьбі з маніяком, який грається ядерною зброєю. І ми закликаємо всіх проголосувати за цю заяву і, таким чином, визначитись з  позицією нашої держави. «Народний  фронт» голосує «за».
  • 7546 Д, Проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до міжнародного співтовариства у зв'язку із незаконною підготовкою виборів Президента Російської Федерації на тимчасово окупованій частині території України – в АР Крим та Севастополі – Олег Медуниця озвучив позицію фракції та закликав колег підтримати проект постанови: «Це не перша постанова, яку наша політична сила ініціює в цьому залі, яка пов'язана з незаконними нелегітимними виборами в окупованому Криму. Раніше ми піднімали питання, і колеги нас по парламенту підтримали, про незаконність проведення виборів до так званої «Державної Думи Російської Федерації». Ця постанова була оцінена в країнах наших союзників, вони чітко побачили позицію України стосовно окупованих територій».
  • Оголошення, заяви, повідомлення, пропозиції народних депутатів України – Олег Медуниця звернув увагу на проблему заборгованості по субсидіям перед підприємствами, які надають житлово-комунальні послуги. «В минулому році при корегуванні державного бюджету ми виділили майже 20 мільярдів гривень для того, щоб зняти цю проблему. На жаль, в новий 2018 рік ми пішли із значною заборгованістю, і ця заборгованість залишається, вона досі не гаситься. Ми на минулому дні уряду звертали увагу Прем'єр-міністра по неврегульованості питань, пов'язаних із житлово-комунальними субсидіями, які надаються для ОСББ, зараз нам пообіцяли, що цю проблему виправлять. Але ми мусимо наполягати на тому, щоб заборгованість перед підприємствами житлово-комунальної сфери була ліквідована». Також депутат у своєму виступі торкнувся проблеми ремонту доріг: «В парламенті зареєстрований Закон 6308, авторами якого є представники всіх абсолютно фракцій Верховної Ради, який дозволяє використовувати митні кошти, в тому числі на комунальні дороги. Я закликаю голів фракцій, керівництво парламенту, щоб цей закон як можна швидше був внесений у Верховну Раду, позитивно проголосований і наші міста могли отримати кошти для будівництва доріг від Дорожнього фонду. Дякую за увагу».
  • Виступи народних депутатів «з різних питань» – Олег Медуниця розповів про завищені тарифи в Сумах: «Одна із проблем міста Суми – це влада в місті Суми. Та місцева влада, яка прийшла на хвилі популізму, яка обклеїла все місто біг-бордами, обіцяючи справедливі тарифи, яка приймала звернення до урядів, які були в цьому залі і вимагала зниження тарифів. І що ми зараз маємо у місті Суми? Один з найбільших тарифів на теплопостачання, одні з найбільших тарифів на електроенергію, але, слава Богу, ми RAB-тарифи відтермінували, коли група  народних депутатів звернулася до уряду і до  НКРЕКП. Нещодавно був збільшений  тариф на проїзд у маршрутках. Ви знаєте, як у Сумах називають маршрутки? Відра з гайками…» «…Для чого це я кажу?  Я кажу для того, щоб всі жителі нашої країни і сумчани, зокрема, знали, що коли вам популісти обіцяють зробити країну дешевшою, то вони зроблять її такою, якою влада в місті Суми робить…»
  • 0163 П, Проект Закону про ратифікацію Гарантійної угоди (Проект доступу до довготермінового фінансування) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку – Олег Медуниця озвучив позицію фракції: «Даний документ, який ми зараз ратифікуємо, дає можливість  отримати довгі і дешеві гроші саме українським підприємствам реального сектору економіки. Тому я думаю, що обов'язок кожного народного депутата, який  є тут в залі, підтримати ратифікацію даної угоди. «Народний фронт» підтримає цей  законопроект».
  • 5448-д Д, Проект Закону про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції – Олег Медуниця озвучив позицію фракції: «…важливо підтримати цей законопроект, який дасть нам можливість створити нові робочі місця, дасть збільшити валютну виручку від експорту і дасть можливість отримати якісніші і кращі продукти харчування для українців.  «Народний фронт» – за».
  • Оголошення, заяви, повідомлення, пропозиції народних депутатів України – Олег Медуниця ще раз говорив про проблему ремонту доріг в Україні, а саме фінансування ремонту з митних надходжень та раціональне використання коштів. «Так, наприклад, на дорогу Охтирка-Харків заплановано державним бюджетом 2 мільярди гривень. При тому, що проект на цю дорогу є всього на 980 мільйонів. Натомість дорога Суми-Київ не ремонтується взагалі. Через таке бездумне планування, кошти можуть бути просто не використані. Група народних депутатів від Сумської області зареєструвала проект змін  до державного бюджету, де ми пропонуємо, щоби   кошти, які вільні і звільнились від ремонту дороги Охтирка-Харків,  були спрямовані на ремонт дороги Суми-Київ, де є вся проектна документація, проект капітального ремонту якої є в Мінекономіки і в Кабінеті Міністрів. Тому звертаємося до уряду з такою вимогою, щоби таке регулювання цих показників було здійснено».

Олександр Сугоняко (округ №158), «Блок Петра Порошенка «Солідарність»

За даними електронної реєстрації присутній на 37 засіданнях, відсутній на 11. Під час письмової реєстрації депутат більш дисциплінований – присутній на 47 засіданнях, з невідомих причин відсутній на одному.

Депутат не був активний у сесійній залі з початку сесії. За цей  час він виступав двічі:

  • 8295    Д Проект Закону про внесення змін до статей 165 та 166 Податкового кодексу України: «Шановні колеги, безперечно, треба підтримати даний законопроект, але з урахуванням тих зауважень, які висловлені, лише в першому читанні, і доопрацювати до другого читання, щоб прийняти в цілому».
  • 8116    Д Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо підстав проведення експертизи: «Шановні колеги, мені як юристу, першою професією якого була –  якраз слідчим працював прокуратури, дуже зрозумів і, безперечно, треба прийняти цей законопроект, який надає можливість... розвантажує правоохоронну систему, надає можливість, ну, певної спрощеної процедури призначення експертиз на підставі подання  слідчих, там, де це не потребує, скажем так, або  не є якимись складними кримінальними злочинами. Тому пропоную підтримати цей законопроект, який надасть можливість  правоохоронним органам більш ефективно  працювати і там, де це не потребує і  не є підставою вважати, що це злочин, а, як раніше було, так звані отказні матеріали по більш швидшій процедурі призначати експертизу, щоб розвантажити роботу і Національної поліції, і прокуратури України».

За цей час він також став співавтором двох депутатських запитів:

  • 20.04.2018, Кабінет Міністрів України – депутатський запит щодо неприпустимості прийняття проекту наказу МОЗ України «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 01 серпня 2000 року №188». 
  • 06.04.2018, Кабінет Міністрів України – депутатський запит щодо запобігання знищенню системи екстреної медичної допомоги України.

Трохи більше активності народний обранець проявив на законодавчій ниві. Так, за його авторства були подано 10 проектів законів та проекти постанов за цей час:

  • №8183 про внесення змін до додатку № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» щодо уточнення використання коштів на покращення стану автомобільної дороги Київ - Суми - Харків (22.03.2018);
  • №8254 про деякі питання соціального захисту дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів (10.04.2018); 
  • №8255 про невідкладні заходи щодо вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб та громадян, які проживають поблизу лінії зіткнення (10.04.2018);          
  • №8256 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання відносин, які стосуються підготовки собак до полювання (10.04.2018);
  • №8285 про заходи із посилення соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (18.04.2018);
  • №8296 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання (19.04.2018);
  • №8311 про відзначення 30-ї річниці з дня проведення першої антикомуністичної екологічної демонстрації в Україні організованої Українським культурологічним клубом проти приховування радянською владою наслідків Чорнобильської катастрофи (20.04.2018);
  • №8380 про внесення змін до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Кіровоградської області)             (18.05.2018);
  • №8401 про відзначення 1030-річчя заснування міста Лубни Полтавської області (24.05.2018);  
  • №8417 про підготовку і відзначення 110-річчя з дня народження Василя Барки (у 2018 році) (30.05.2018).

Андрій Деркач (округ №159), не входить до складу будь-якої фракції

За даними електронної реєстрації Андрій Деркач був присутній за засіданнях Верховної Ради 45 разів, відсутній на 3 засіданнях. За даними письмової реєстрації  депутат відвідав 29 засідань, був відсутній з невідомих причин 19 разів.

Впродовж восьмої сесії депутат не виступав в парламенті. Але за цей час направив два депутатські запити:

  • 20.04.2018, Кабінет Міністрів України – депутатський запит щодо неприпустимості прийняття проекту наказу МОЗ України "Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 01 серпня 2000 року №188". 
  • 16.03.2018,  Луганська обласна військово-цивільна адміністрація – депутатський запит щодо фінансування проектних робіт будівництва нової залізниці для з'єднання залізничних шляхів Півночі Луганської області з залізничними шляхами всієї України на основі проходження залізничних ділянок Сватове - Білокуракине. 

Також за цей період народний обранець став співавтором одного законопроекту – №8171 про основні засади державної аграрної політики та державної політики сільського розвитку (21.03.2018).

Ігор Молоток (округ №160), депутатська група «Воля народу»

За даними електронної реєстрації депутат відвідав всі 48 засідань Верховної Ради України. За даними письмової реєстрації депутат не зареєструвався з невідомих причин двічі.

За цей період депутат двічі виступав:

  • Оголошення, заяви, повідомлення, пропозиції народних депутатів України – Ігор Молоток говорив про проблеми ремонту українських доріг. «…ми вважаємо, що ті 20 мільярдів, які держава надала для ремонтування доріг у 2017 році, – це краплина у морі. Зараз держава декларує 47 мільярдів, по факту в бюджеті ми бачимо приблизно 30 з чимось мільярдів. І для того, щоб перевести ці гроші з паперових у якісний асфальт та бетон, потрібно об'єднати зусилля. І я як людина, яка має практичний досвід у відновленні доріг у 160 виборчому окрузі, це зокрема дорога Шостка-Кролевець, закінчується ремонтування цієї дороги, хочу сказати, що потрібно об'єднати усі ланки місцевого самоврядування з службою автомобільних доріг, з Укравтодором для того, щоб ті кошти, які надає держава, були використані ефективно, з якістю для громади, а не закопані у пісок. Хочу сказати про митний експеримент, який довів, що частина, велика частина доріг у 2017 році була відновлена, завдячуючи цьому експерименту. І депутатська група «Воля народу» за продовження митного експерименту, бо він довів свою ефективність».
  • Також депутат висловив стурбованість зростанням вартості газу – 8125 У, Проект Закону про концесії – Ігор Молоток висловив позицію депутатської групи «Воля народу»: «Детально оглянувши цей законопроект, у мене з'явилася надія на те, що вирішиться одна із головних проблем у нашій державі, це утилізація і переробка побутових відходів. …І по-друге, це дасть можливість дати преференції місцевим владам у вигляді переробленого газу і вироблення електричної енергії. Група «Воля народу» буде підтримувати це в першому читанні».

З лютого 2018 року депутат подав два запити:

  • 09.02.2018 Міністерство екології та природних ресурсів України, Київська міська державна адміністрація – депутатський запит щодо будівництва нових сміттєпереробних заводів для потреб м. Києва.
  • 16.03.2018  Луганська обласна військово-цивільна адміністрація – депутатський запит щодо фінансування проектних робіт будівництва нової залізниці для з'єднання залізничних шляхів Півночі Луганської області з залізничними шляхами всієї України на основі проходження залізничних ділянок Сватове - Білокуракине. 

Законотворча діяльність депутата з початку 8 сесії Верховної Ради України налічує 10 ініціатив:

  • №8183 про внесення змін до додатку № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» щодо уточнення використання коштів на покращення стану автомобільної дороги Київ - Суми – Харків (22.03.2018);
  • №8226 про внесення змін до розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку» (04.04.2018);   
  • №8303 про підготовку та відзначення 200-річчя від дня народження Пантелеймона Олександровича Куліша (7 серпня 2019 року) (19.04.2018);
  • №8319 про внесення змін до Закону України «Про Рахункову палату» (щодо окремих питань діяльності Рахункової палати) (24.04.2018);
  • №8323 про внесення змін до статті 12-2 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» щодо надання соціально-економічної компенсації ризику населенню, яке проживає на території зон спостереження в об'єднаних територіальних громадах (25.04.2018);
  • №8376 про поновлення соціально орієнтованих тарифів на електроенергію для потреб міського електричного транспорту та зовнішнього освітлення населених пунктів (18.05.2018);
  • №8380 про внесення змін до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Кіровоградської області)             (18.05.2018);
  • №8385 про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо зміни системи управління закладами вищої освіти (18.05.2018);
  • №8417 про підготовку і відзначення 110-річчя з дня народження Василя Барки (у 2018 році) (30.05.2018);
  • №2475а-4 про внутрішній водний транспорт (07.03.2018).

Микола Лаврик (округ №161), «Блок Петра Порошенка «Солідарність»

За даними як електронної, так і письмової реєстрації, депутат був присутній на всіх 48 засіданнях Верховної Ради України.

Микола Лаврик брав слово одного разу: під час години запитань до уряду 16 березня: «У мене питання до шановного Прем'єр-міністра України. Володимир Борисович, знаю, що ваше слово і діло не розходиться. Тому я прошу взяти на контроль особисто відновлення єдиного автошляху із Сумської і Чернігівської області дороги Н-07, яка сьогодні абсолютно не є проїзною. Призначте комісію, хай вони виїдуть на місце, проїдуть усю дорогу і включать негайно у відновлення її, це велике прохання до вас як до Прем'єр-міністра України».

За цей період він подав два депутатські запити:

  • 20.04.2018, Кабінет Міністрів України, Міністерство інфраструктури України, Львівська обласна державна адміністрація, Закарпатська обласна державна адміністрація – депутатський запит щодо будівництва автомобільної дороги між селом Волосянка (Славське) Сколівського району Львівської області та селом Пилипець Міжгірського району Закарпатської області.
  • 06.04.2018, Кабінет Міністрів України – депутатський запит щодо запобігання знищенню системи екстреної медичної допомоги України.

У 2018 році Микола Лаврик ще не подавав законопроектів чи проектів постанов.

Владислав Бухарєв (округ №162), ВО «Батьківщина»

За даними електронної реєстрації Владислав Бухарєв був присутній на 37 засіданнях, відсутній – на 11. За даними письмової реєстрації депутат відвідав 31 засідання Верховної Ради, був відсутній на 11 засіданнях через хворобу і на 6 засіданнях, бо перебував у відрядженні.

Владислав Бухарєв продовжує залишатися єдиним представником ВО «Батьківщина» в парламенті, який ще жодного разу не виступав ні з місця, ні з трибуни.

Депутат традиційно багато подає індивідуальних запитів, які, здебільшого, стосуються проблем його округу. Так, за цей період налічується вже 13 запитів:

  • 25.05.2018, Комітет з питань бюджету Верховної Ради України – депутатський запит щодо виділення коштів з Державного бюджету України на 2018 рік з метою придбання лінійного прискорювача для обласного комунального закладу «Сумський обласний клінічний онкологічний диспансер».
  • 18.05.2018, Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров'я – депутатський запит щодо необхідності придбання цифрової мобільної рентгенівської системи для комунальної установи Сумської міської ради «Сумська міська дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди». 
  • 06.04.2018,  Комітет Верховної Ради України з питань бюджету, Кабінет Міністрів України – депутатський запит щодо виділення коштів з Державного бюджету України на 2018 рік для надання необхідної допомоги новоствореній Чернеччинській сільській об'єднаній територіальній громаді Охтирського району Сумської області. 
  • 20.04.2018, Комітет з питань бюджету Верховної Ради України, Кабінет Міністрів України – депутатський запит щодо виділення додаткових коштів з Державного бюджету України на 2018 рік для розвитку транспортної інфраструктури прикордонної Сумської області.
  • 06.04.2018, Комітет Верховної Ради України з питань бюджету, Кабінет Міністрів України – депутатський запит щодо необхідності виділення коштів з Державного бюджету України на 2018 рік для подолання наслідків підтоплення окремих територій та приватних домоволодінь в місті Охтирка Сумської області. 
  • 23.03.2018, Комітет Верховної Ради України з питань бюджету, Кабінет Міністрів України – депутатський запит щодо виділення коштів з Державного бюджету України на 2018 рік для капітального ремонту ділянки дороги державного значення Т-19-06 в селі Михайлівка Лебединського району Сумської області. 
  • 23.03.2018, Комітет Верховної Ради України з питань бюджету, Кабінет Міністрів України – депутатський запит щодо виділення коштів з Державного бюджету України на 2018 рік для капітального ремонту окружної дороги в місті Охтирка Сумської області. 
  • 16.03.2018, Комітет Верховної Ради України з питань бюджету, Кабінет Міністрів України – депутатський запит щодо виділення з Державного бюджету України на 2018 рік коштів для капітального ремонту дороги Лебедин-Чупахівка-Охтирка, що проходить територією Лебединського та Охтирського районів Сумської області.
  • 16.03.2018, Комітет Верховної Ради України з питань бюджету, Кабінет Міністрів України – депутатський запит щодо виділення з Державного бюджету України на 2018 рік коштів для капітального ремонту дороги Лебедин - Липова Долина, що проходить територією Лебединського та Липоводолинського районів Сумської області. 
  • 02.03.2018, Комітет Верховної Ради України з питань бюджету, Кабінет Міністрів України – депутатський запит щодо виділення з Державного бюджету України на 2018 рік коштів для капітального ремонту автомобільної дороги державного значення Р-45 Суми - Краснопілля - Богодухів. 
  • 02.03.2018, Комітет Верховної Ради України з питань бюджету, Кабінет Міністрів України – депутатський запит щодо виділення з Державного бюджету України на 2018 рік коштів для капітального ремонту автомобільної дороги державного значення Т-19-13 Ромни - Липова Долина - Лебедин -Тростянець - Мезенівка. 
  • 09.02.2018, Комітет Верховної Ради України з питань бюджету, Кабінет Міністрів України – депутатський запит щодо виділення з Державного бюджету України на 2018 рік коштів для будівництва самопливного каналізаційного колектора в місті Лебедин Сумської області. 
  • 09.02.2018, Комітет Верховної Ради України з питань бюджету, Кабінет Міністрів України – депутатський запит щодо виділення з Державного бюджету України на 2018 рік коштів для будівництва водогону по вулицях Щорса та Пограничній в місті Лебедин Сумської області. 

Законотворчість депутата з початку 8 сесії налічує 7 ініціатив:

  • №5395-д про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань (05.04.2018);
  • №8004 про внесення змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо підвищення розміру пенсій особам, які працювали в колгоспах, сільськогосподарських кооперативах, фермерських господарствах та сільськогосподарських підприємствах (організаціях) (06.02.2018);
  • №8083 про Дисциплінарний статут пенітенціарної системи (01.03.2018);
  • №8378 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та протидії їх незаконному обігу (18.05.2018);
  • №8380 про внесення змін до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Кіровоградської області)             (18.05.2018);
  • №8390 про внесення змін до статті 317 Цивільного процесуального кодексу України (22.05.2018);
  • №8391 про внесення доповнення до статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» (щодо мешканців тимчасово окупованих територій) (22.05.2018).

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Ірина Стегній, громадська консультантка ОПОРИ у Сумській області

тел.: +380663055190

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.