Прикарпатські мажоритарники зареєстрували 175 законопроектів впродовж восьмої сесії

Прикарпатські мажоритарники зареєстрували 175 законопроектів впродовж восьмої сесії

175 законопроектів, 113 запитів, участь у засіданнях комітетів на рівні 55%–92% та показник відвідуваності пленарних засідань від 62% до 95%. Такі результати дослідження парламентської активності прикарпатських депутатів-мажоритарників упродовж восьмої сесії презентували експерти Громадянської мережі ОПОРА 27 липня в Івано-Франківську.

Координатор Громадянської мережі ОПОРА в Івано-Франківській області Іван Маруняк розповів, що під час восьмої сесії Верховної Ради депутати-мажоритарники регіону 175 разів виступали ініціаторами законопроектів.

«У процесі розробки і внесення до парламенту законотворчих ініціатив Юрій Дерев’янко віддавав перевагу індивідуальним проектам законодавчих актів, з 15 зареєстрованих законотворчих ініціатив депутата 9 – індивідуальні. Також над колективними переважають індивідуальні законотворчі ініціативи від Анатолія Диріва, який зареєстрував 7 колективних та 23 індивідуальні законотворчі ініціативи. Також велика кількість індивідуальних законотворчих ініціатив у заліку Михайла Довбенка – 14 з 38 зареєстрованих проектів законодавчих актів. Менше на індивідуальній законотворчості акцентує увагу Юрій Тимошенко, в якого з 12 законотворчих ініціатив індивідуальними є 2 законопроекти. Віктор Шевченко (31 законотворча ініціатива), Олександр Шевченко (28 законотворчих ініціатив) та Юрій Соловей (21 законотворча ініціатива) концентрувалися лише на колективній законотворчості», – зазначив він.

27 07 2018 pr conf Ivano Frankivsk 1

Чітко виражені тематичні пріоритети спостерігалися в діяльності п’ятьох парламентарів: Михайла Довбенка – економічна політика, Віктора Шевченка – економічна політика та галузевий розвиток, Анатолія Диріва – галузевий розвиток, Олександра Шевченка – економічна політика та галузевий розвиток, а також Юрія Солов’я – економічна політика.

Щодо участі у пленарних засіданнях Верховної, то за даними письмової реєстрації під час восьмої сесії у Олександра Шевченка найвищий показних участі в пленарних засіданнях парламенту серед усіх прикарпатських мажоритарників і становить він 95,8%. У Михайла Довбенка та Юрія Солов’я цей показник становить 87,5%, Юрій Дерев’янко і Юрій Тимошенко відвідали 86,1% пленарних засідань Верховної Ради, Віктор Шевченко – 83,3%, а Анатолій Дирів – 62,5% пленарних засідань.

Що стосується участі у засіданнях профільних комітетів, в яких працюють народні депутати, то стовідсоткове відвідування засідань зафіксоване за Анатолієм Дирівим, Михайло Довбенко відвідав 92,3% засідань свого комітету, Юрій Тимошенко – 88,9%, Віктор Шевченко та Юрій Соловей відвідали по 80% засідань комітетів, у яких працюють. Найнижчі показники участі у засіданнях комітету в Олександра Шевченка та Юрія Дерев’янка – 58,8% і 55,6% відповідно.

Під час восьмої сесії франківські мажоритарники 113 разів зверталися з депутатськими запитами до органів влади. Найбільшу кількість разів з депутатськими запитами до органів влади звертався Юрій Дерев’янко – 27, Юрій Тимошенко 26 разів користувався правом на депутатський запит, Михайло Довбенко – 21, Юрій Соловей – 18, Віктор Шевченко – 9, Олександр Шевченко – 8 та Анатолій Дирів – 4.

Правом виступу під час пленарних засідань парламенту найактивніше користувалися Юрій Соловей, Михайло Довбенко і Юрій Дерев’янко. Жодного разу не скористались правом виступу Олександр Шевченко, Віктор Шевченко та Анатолій Дирів. 

27 07 2018 pr conf Ivano Frankivsk 4

Із повним текстом дослідження можна ознайомитись за посиланням: https://rada.oporaua.org/novyny/novini/23271-z-chym-pishly-na-kanikuly-prykarpatski-mazhorytarnyky

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Іван Маруняк, громадський консультант ОПОРИ в Івано-Франківській області

тел.: 063 628 67 68

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.