Активність мажоритарників Харкова у парламенті під час VIII сесії

Активність мажоритарників Харкова у парламенті під час VIII сесії

Харківські мажоритарники мають високі статистичні показники роботи у Верховній Раді у той час, як фактична участь є недостатньою. Паралельно з 70% відвіданих пленарних засідань за письмовою реєстрацією народні обранці не брали участі в 45% голосувань. Вони зареєстрували 44 законопроекти, з яких сім було прийнято, а також були присутніми на 50% засідань профільних комітетів. Такими виявились результати дослідження активності депутатів-мажоритарників Харкова протягом VIII сесії роботи Верховної Ради від Громадянської мережі ОПОРА.

Інтереси харків`ян у парламенті представляють 7 народних депутатів: Валерій Писаренко (ВО 168), Олександр Кірш (ВО 169), Дмитро Святаш (ВО 170), Віталій Хомутиннік (ВО 171), Володимир Мисик (ВО 172), Анатолій Денисенко (ВО 173) та Олександр Фельдман (ВО 174). Валерій Писаренко, Дмитро Святаш, Віталій Хомутиннік та Володимир Мисик є членами депутатської групи «Відродження», Олександр Фельдман входить до групи «Воля народу», Олександр Кірш до фракції політичної партії «Народний фронт», а Анатолій Денисенко є позапартійним. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала якою була активність народних обранців впродовж восьмої сесії Верховної Ради (лютий-липень 2018).

Відвідуваність засідань: лідери за статистикою, аутсайдери за фактом

6 лютого 2018 року розпочала роботу восьма сесія Верховної Ради 8 VIII скликання. Загалом за сесію відбулося 72 пленарних засідання та 2095 голосувань.

За результатами цьогорічного моніторингу, згідно з даними письмової реєстрації депутатів найкраще пленарні засідання відвідували Олександр Кірш (відвідав 97% засідань), Анатолій Денисенко (94%), Володимир Мисик (92%) та Олександр Фельдман (91%). Показники відвідуваності Віталія Хомутинніка та Дмитра Святаша нижчі за 50%. Так, Віталій Хомутиннік був присутнім на 48% засідань, а Дмитро Святаш на 39%. Найнижчий показник відвідуваності – у Валерія Писаренка (23%).

 20 07 2018 Kharkiv pysmova reestraciia

Суттєва різниця спостерігається між показниками письмової та електронної реєстрації. Так, порівнюючи з письмовою, електронна відвідуваність таких депутатів, як Віталій Хомутиннік, Дмитро Святаш та Валерій Писаренко суттєво покращується. Усі народні обранці Харкова, згідно з електронною фіксацією присутності, відвідали більше 95% засідань. 100% відвідуваність мають Віталій Хомутиннік, Володимир Мисик та Анатолій Денисенко. 99% – Олександр Фельдман. 95% відвідуваність за електронною реєстрацією мають Олександр Кірш, Валерій Писаренко, Дмитро Святаш.

 20 07 2018 Kharkiv pysmova ta elektronna reestraciia

Відвідуваність депутатів також може бути виміряна третім показником – присутністю на голосуваннях. Про відсутність депутата свідчить відсутність картки у слоті під час голосування. Тобто депутат може бути лише зареєстрованим на пленарному засіданні, проте бути відсутнім у процесі голосувань за законопроекти у пленарній залі. За статистикою участі у голосуваннях депутати, які мають досить високі показники відвідуваності за письмовою реєстрацією, були відсутніми на 70% голосувань. Так, Володимир Мисик був відсутній на 77% голосувань, Анатолій Денисенко пропустив 74%, а Олександр Фельдман – 70%. Валерій Писаренко пропустив 20% голосувань, Віталій Хомутиннік – 19%, Дмитро Святаш – 14,5%. За фактом присутності під час голосувань лідером серед харківських нардепів є Олександр Кірш (пропустив всього 7% голосувань).

20 07 2018 Kharkiv vidsutnist na golosuvanniah

Також спостерігається тенденція ігнорування депутатами голосувань. Тобто особиста картка депутата активна, але депутат не бере участі у розгляді питань під час засідання. Так, попри свою присутність у сесійній залі, харківські депутати в середньому не брали участі в майже 45% голосувань. Найчастіше не голосували (картка присутня, але не брав участі в голосуванні) Дмитро Святаш (не голосував у 80%), Віталій Хомутиннік (76%), Валерій Писаренко (76%).

20 07 2018 Kharkiv igniruvannia golosuvan

Якщо порахувати кількість разів, коли депутати натискали кнопки «За», «Проти» або «Утримався», то лише Олександр Кірш має 60% показник участі в голосуваннях, тоді як всі інші мають від 11% у Анатолія Денисенка до 4% у Валерія Писаренка.

20 07 2018 Kharkiv uchast u golosuvanniah

Показники відвідуваності засідань профільних комітетів також є посередніми. Так, засідання свого комітету активно відвідував Олександр Кірш, член Комітету з питань податкової та митної політики, (відвідав 100% засідань). На більш ніж 50% засідань були присутні Олександр Фельдман, член Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин (66,7%) та Анатолій Денисенко, член Комітету з питань економічної політики (50%). Найменший показник відвідуваності комітетів мають Валерій Писаренко, представник Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя – 33% та Віталій Хомутиннік, член Комітету з питань податкової та митної політики – 30%.

20 07 2018 Kharkiv prysutnist na komitetah

Законотворча діяльність

Окремим показником активності депутата є законотворча діяльність. Слід зауважити, що кількість поданих законопроектів не завжди репрезентує їх високу якість. За період VIII сесії найбільше законопроектів зареєстрував Олександр Кірш – 12. Серед лідерів також Дмитро Святаш – 10 та Валерій Писаренко – 9.

Серед прийнятих радою в першому читанні: 2 законопроекти Дмитра Святаша та Олександра Кірша (щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів та щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України), а також 2 законопроекти, зареєстровані Валерієм Писаренком (щодо розподілу посад у комітетах Верховної Ради України за принципом д'Ондта та Проект Кодексу України з процедур банкрутства).

Серед законопроектів, які пройшли усі читання і були підписані Президентом протягом восьмої сесії – по одному законопроекту Анатолія Денисенка та Дмитра Святаша.

20 07 2018 Kharkiv zareestrovani ta pryiniati zakonoproekty

Запити та виступи

Із депутатськими запитами найчастіше зверталися Анатолій Денисенко – 23 запити, Валерій Писаренко – 15 та Олександр Кірш – 12. Жодного запиту не зареєстрував Олександр Фельдман. З усіх поданих запитів проблем округу стосувались 10 запитів Олександра Кірша, 7 Валерія Писаренка, 6 Анатолія Денисенка та по 1 від Дмитра Святаша, Віталія Хомутинніка та Володимира Мисика. Щоправда у останніх трьох він колективний – до Генпрокура з питанням щодо проведення слідства щодо подій, які відбувались у приміщенні Харківської міської ради під час сесії 20 червня.

20 07 2018 Kharkiv zapyty

Харківські депутати нечасто «говорять» на пленарних засіданнях. Так, під час VIII сесії мажоритарники брали слово 14 разів: 7 виступів має Валерій Писаренко, 6 – Олександр Кірш та 1 – Анатолій Денисенко. Всі інші депутати не скористались правом виступу.

20 07 2018 Kharkiv vystupy

Загалом народні обранці демонструють високі статистичні показники відвідуваності. Проте, як бачимо, вони рідко корелюються з активністю депутата під час голосувань чи ефективною роботою над законопроектами. Усі депутати мають постійно діючі приймальні і контактних осіб в округах, проте участь у публічних заходах та налагодження діалогу з виборцями нерідко стає обов`язком помічників без прямої участі депутатів.

Матеріал підготовлено за ініціативи Громадянської мережі ОПОРА в рамках проекту Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Катерина Мінкіна, громадська консультантка ОПОРИ в Харківській області

тел.: 0665597566, 0983999817

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.