Державна субвенція: допомога Кіровоградщині чи піар нардерпів?

Державна субвенція: допомога Кіровоградщині чи піар нардерпів?

На один з округів на Кіровоградщині у 2017 році було виділено в десять разів більше коштів субвенцій. Такі результати дослідження виділення субвенцій з державного бюджету в одномандатних округах Кіровоградської області Громадянської мережі ОПОРА.

Хто на Кіровоградщині отримав найбільше бюджетних коштів?

Щорічно з державного бюджету України депутати виділяють субвенцію на округи. Субвенція – це форма грошової допомоги місцевим бюджетам із державного, яка призначена для конкретно визначених цілей. В Україні виділяється ціла низка субвенцій: медична, освітня, на формування інфраструктури ОТГ, на розвиток системи охорони здоров’я в сільській місцевості, а також на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. В останній – не прописана чітка структура виділення та й не до кінця зрозумілий принцип розподілу коштів на виборчих округах. Громадянська мережа ОПОРА дослідила використання коштів, які були виділенні на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку Кіровоградщини у 2017 році.

Минулого року найбільше субвенції отримав виборчий округ №99 (місто Кропивницький) Костянтина Яриніча. У 2017 році туди направили 87 млн грн. Цікаво, що ця сума – найбільша в Україні. На другому місці опинився виборчий округ №102 (місто Знам’янка) Олеся Довгого. Із державного бюджету туди виділили майже 36 млн грн. 34 млн грн отримав виборчий округ №100 (м. Бобринець) Станіслава Березкіна, а 22 млн грн – виборчий округ №103 Анатолія Кузьменка. Найменше субвенції виділили виборчому округу №101 (смт Голованівськ) Михайла Поплавського – лише 8,7 млн грн.

Kropyvnytskyj subventions 2017

Що в пріоритеті на Кіровоградщині?

В основному, в області за рахунок субвенції ремонтували приміщень лікарень, поліклінік та шкіл. Але були й інші витрати – на дитячі майданчики та комп’ютерні класи

Минулого року на виборчий округ №99 (місто Кропивницький) за рахунок субвенції капітально відремонтовано дві дороги: на вулицях Преображенській (від вул. Арсена Тарковського до площі Богдана Хмельницького) та Великій Пермській. Було придбано комунальний транспорт спеціального призначення та медичну машину «Реаномобіль» тощо. Також планувалася реконструкція двох парків: «Ковалівський» та Перемоги, однак згодом частину коштів перерозподілили з цих об’єктів.

У виборчому окрузі №100 зробили реконструкцію будівлі дитячої консультації Бобринецької районної лікарні, замінили вікна та зробили капітальний ремонт хірургічного відділення у приміщенні Новоукраїнської районної лікарні, побудували футбольний майданчик у Добровеличківському районі та полагодили дорогу тощо.

За бюджетні кошти відремонтували і Голованівську районну лікарню у виборчому окрузі №101. Також капітально реконструювали спортивний зал Хащуватської школи І-ІІІ ступенів у Гайворонському районі та зробили корегування на капітальний ремонт водогону в місті Гайворон.

Традиційно за субвенцію робили ремонт у Захарівській школі та реконструювали приміщення Великоскелівської школи у Світловодському районі на виборчому окрузі №102, а також на низці вулиць, в амбулаторії тощо. Однак поруч із великими проектами можна помітити чимало малих. Наприклад, за субвенцію придбали дитячий майданчик у смт Олександрівка, комп’ютерний клас у навчальний заклад села Петрове Знам’янського району тощо.

Субвенцію спрямували на ремонт Головківської школи в Олександрійському районі та капітальний ремонт приміщень Олександрійського міського музейного центру ім. А. Ф. Худякової на виборчому окрузі №103. Також минулого року робили ремонти системи опалення районної лікарні у Петрівському відділенні.

Хто піариться на бюджетних коштах?

Нерідко народні депутати використовують державні субвенції як інструмент маніпуляції. Підкреслюючи, що саме завдяки їхнім старанням кошти були виділенні у певний округ.

Зокрема, на сайті народного депутата Станіслава Березкіна (100-й виборчий округ) йдеться: «Завдяки народному депутату Станіславу Березкіну понад 10 мільйонів гривень буде спрямовано з державного бюджету на розвиток Бобринецького, Компаніївського, Кіровоградського, Новоукраїнського, Добровеличківського, Вільшанського районів Кіровоградської області». Також у публікації використано інфографіку з аналізом, куди залучать кошти.

Далі пішов нардеп Олесь Довгий (102-й виборчий округ), адже на його сайті розміщена ціла низка публікацій про освоєння субвенції. «У 2017 році народний депутат України Олесь Довгий залучив додатково 15 мільйонів гривень як субвенцію із державного бюджету на соціально-економічний розвиток свого виборчого округу», – йдеться на сайті народного депутата. У новині розміщені світлини об’єктів, на які спрямували державні кошти, і кілька разів наголошено, що завдяки зусиллям Олеся Довгого вдалося отримати ці кошти.

У Кропивницькому – інша тенденція, адже депутат від мажоритарного округу Костянтин Яриніч від «БПП «Солідарність» активно не заявляє про державну субвенцію. Цю нішу використовує депутат Олександр Горбунов, який був обраний за виборчим списком політичної партії «Народний фронт». Під час вручення санітарних автомобілів, які були придбані за бюджетні кошти, місцеві ЗМІ писали: «Санітарний транспорт придбали за рахунок субвенції з державного бюджету (8,4 млн грн), яку було отримано за сприяння народного депутата України Олександра Горбунова та співфінансування з міського бюджету в розмірі 3% (252 тис. грн)».

На сайті нардепа Михайла Поплавського (101-й виборчий округ) взагалі немає жодної інформації про його роботу на окрузі, не говорячи вже про освоєння державної субвенції.

Минулого року Анатолій Кузьменко (103-й виборчий округ) також не заявляв про освоєння державної субвенції, щоправда народний обранець не має власного сайту чи сторінки у соціальних мережах.

Що варто змінити?

В цілому, щоб говорити про об’єктивний розподіл субвенцій, потрібно  вимагати повної прозорості механізмів і формату формування пропозицій щодо переліку об’єктів, на які планується виділення фінансування за рахунок субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. Одночасно необхідно вимагати рівномірності розподілу коштів субвенцій по регіонах та округах країни.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. 

Дослідження по всіх одномандатних округах України тут: https://www.oporaua.org/novyny/44849-derzhavni-subventsiji-khto-skil-ki-naprosiv-na-okrug

Мапа: https://rada.oporaua.org/mapa-subvencii-2016

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. 

За коментарями звертайтеся:

Зоя Лебідь, громадська консультантка ОПОРИ у Кіровоградській області

тел.: 0957943072

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.