ОПОРА презентувала результати моніторингу діяльності волинських мажоритарників за весняний період

ОПОРА презентувала результати моніторингу діяльності волинських мажоритарників за весняний період

39 зареєстрованих законопроектів та проектів постанов, 49 поданих депутатських запитів, 27 виступів у парламенті і лише 1 особистий прийом громадян - такими виявились успіхи та невдачі волинських парламентарів за період березня-травня 2018 року. Такі результати презентували під час публічної презентації рейтингу активності волинських нардепів-мажоритарників у вівторок, 5 червня, у Луцьку.

Громадська консультантка ОПОРИ у Волинській області Катерина Шарпата розповіла про методологію, за якою здійснювався моніторинг та представила весняний рейтинг активності волинських представників у парламенті. «Наша організація уже не перший рік здійснює моніторинг роботи народних депутатів-мажоритарників у парламенті та окрузі в рамках програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво». У попередні роки ми використовували методологію, яку багато хто називав досить складною. Цьогоріч ми не лише дещо спростили методологію, але і перейшли від формування загальнонаціональних рейтингів активності мажоритарників до локального рівня», - зазначила вона.

05.06.2018 Volyn Sharpata

Загалом, моніторинг здійснювався за двома напрямками: законотворча діяльність народних обранців (парламентська робота) та робота в окрузі (взаємодія з виборцями). Кожен із напрямків включав по шість критеріїв оцінки. Зокрема, перший напрямок роботи нардепів оцінювався за показниками: відвідуваність пленарних засідань, відвідуваність засідань комітетів, участь у голосуваннях, законотворча діяльність, депутатські запити та виступи під час пленарних засідань. Другий напрямок включав критерії: наявність громадських приймалень, проведення особистих прийомів громадян, візити в округ/робота для округу/міжнародна діяльність, участь у роботі ОМС, прес-конференції/телеефіри, звітування.

Як розповіла представниця ОПОРИ, весняний рейтинг активності з-поміж волинських парламентарів очолила представниця виборчого округу №23 Ірина Констанкевич. Друге місце у рейтингу посів представник виборчого округу №19 Ігор Гузь. На третій позиції опинився народний депутат Ігор Лапін, який представляє у Раді виборчий округ №22. На четвертій позиції у рейтингу опинився Сергій Мартиняк - представник виборчого округу №20. І останнє місце в рейтингу дісталось представнику виборчого округу №21 Степану Івахіву.

«Якщо брати до уваги лише роботу в парламенті, то весняний рейтинг буде виглядати дещо інакше. Якщо Ірина Констанкевич, Сергій Мартиняк та Степан Івахів у цьому рейтингу залишаться на тих же позиціях, то нардеп Ігор Гузь переміщається на третю сходинку, а його колега по фракції Ігор Лапін - на другу. І, навпаки, якщо говорити лише про роботу народних депутатів в окрузі, то лідером такого рейтингу буде народний депутат Ігор Гузь. Другу позицію буде посідати Ірина Констанкевич. Третє місце дістанеться Ігорю Лапіну. І, незмінно, четверту та п’яту сходинку займуть нардепи Сергій Мартиняк та Степан Івахів відповідно», - повідомила Катерина Шарпата.

Говорили під час заходу і про індивідуальні успіхи та невдачі народних депутатів з Волині. «Наприклад, лідером за показником відвідуваності пленарних засідань є народний депутат Ігор Гузь і, навпаки, аутсайдером є Степан Івахів. Втім, якщо брати до уваги показники участі у голосуваннях, то найкращим виявився саме Степан Івахів, а у нардепа Ігоря Гузя найгірший результат за цим критерієм. Народний депутат Ірина Констанкевич має найкращі успіхи за критеріями законотворчості та депутатських запитів, а Ігор Лапін має найбільшу кількість виступів у парламенті», - зазначила представниця ОПОРИ.

Також громадська консультантка ОПОРИ розповіла про особливості роботи волинських народних депутатів із виборцями.

05.06.2018 Volyn

Позитивними тенденціями за весняний період були: наявність у всіх нардепів громадських приймалень, звітування більшості парламентарів перед виборцями та наявність у більшості нардепів офіційних сайтів і активних офіційних сторінок в мережі Фейсбук. Натомість, з-поміж негативних тенденцій було названо те, що волинські представники у Раді рідко проводять особисті прийоми громадян та прес-конференції у своїх округах, а також недостатньо уваги приділяють участі у роботі органів місцевого самоврядування.

Захід відбувся в рамках проекту Програма USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Катерина Шарпата, громадська консультантка ОПОРИ у Волинській області

тел.: 098 278 82 90

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.