Квітень: Рівень компромісності парламенту

Квітень: Рівень компромісності парламенту

У квітні народні обранці 5 188 разів голосували “проти лінії фракції”. Громадянська мережа ОПОРА дослідила, які законодавчі ініціативи були найбільш компромісними, а які найбільш дискусійними всередині парламентських фракцій.

Цього місяця парламентарі 267 разів голосували за питання порядку денного. Проте більшість з них, 150 або 56%, були технічного характеру, а ще 60 разів (22%) нардепи голосували за поправки до законопроектів. Таким чином, виключно за законодавчі ініціативи народні обранці голосували 57 разів. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, наскільки ці голосування були компромісними. Для цього ми дослідити кількість голосів “проти лінії фракції” щодо кожного питання, яке розглядалось у сесійній залі.

Голосування проти лінії фракції — це коли депутат голосує не так, як більшість фракції чи групи, до якої входить. Наприклад, за умови, коли більше 50% членів фракції проголосували “так” щодо певного законопроекту, голосування окремого депутата “ні”, “утримався” або “не голосував” вважається голосуванням “проти фракції”.

Таким чином ми визначили ТОП-5 голосувань, що об’єднали та роз’єднали парламент.

kompromisy parlamentu kviten 2018

Найбільшу кількість голосів “проти лінії фракції” народні депутати віддали за наступні законодавчі ініціативи: 142 голоси — №4023а (щодо особливостей оформлення паспортів громадянам, які проживають у зоні проведення АТО або переселилися з неї); 124 — №6642 (щодо оформлення документів релігійних організацій); 124 — №4442-1 (щодо встановлення належного рівня пенсійного забезпечення постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС); 117 — №2489 (про службу в органах місцевого самоврядування); 113 — №8082 (про проведення парламентських слухань на тему “Запобігання та протидія дискримінації жінок з вразливих соціальних груп”).

Варто відзначити, що, попри значні показники, голосування проти лінії фракції все ж трьох з п’яти зазначених вище ініціатив (№4023а, №6642 та №8082) зрештою були ухвалені парламентом.

У свою чергу найбільшого консенсусу всередині парламентських партій вдалось досягти щодо наступних ініціатив: 61 голос “проти лінії фракції” за законопроект №7330 (щодо зміни назви ВДВ на десантно-штурмові війська); 57 — №6473 (щодо уточнення питань військової служби за контрактом); 56 — №8111 (Звернення ВР щодо неприпустимості будівництва газопроводу “Nord Stream 2” та монополії РФ на газових ринках світу); 39 — №8068 (про національну безпеку України) та лише 30 голосів за Постанову №8284 (Звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні).

Усі законодавчі ініціативи були успішно проголосовані парламентом.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Андрій Савчук, аналітик Громадянської мережі ОПОРА

тел.: 066 29 28 784

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.