Як нардепи від Хмельниччини голосують за реформи

Упродовж місяця, з 5 вересня до 3 жовтня, Верховна Рада України підтримала одразу три важливих для держави реформи – освітню, пенсійну та судову. Активісти ОПОРИ з’ясували, чи сприяють змінам на законодавчому рівні народні депутати, які представляють у парламенті Хмельниччину. Для аналізу скористалися інструментами з сайту «Вони голосують для тебе».

У Верховній Раді відбулося сім голосувань, спрямованих на впровадження реформ у галузі освіти. Загалом нардепи від регіону підтримували зрушення. Так, у розрізі областей Хмельниччина посідає четверте місце за відсотком голосувань депутатів від області за цю реформу – 90%.

17 10 2017 Khmelnychchyna osvita

Що стосується окремих депутатів, то Віктор Бондар здебільшого не голосував або був відсутній, коли у парламенті порушували питання змін у освіті. Лише один раз із семи депутат натиснув кнопку «за». Олександр Герега послідовно голосує за реформування освіти (шість «за»). Сергій Лабазюк переважно підтримує реформу (три «за»). Натомість Роман Мацола, Сергій Мельник, Володимир Мельниченко та Андрій Шинькович її максимально схвалюють (по сім «за» у кожного).

За законопроекти, що мають на меті реформування пенсійного законодавства, у Верховній Раді голосували десять разів. Цю реформу представники області в парламенті підтримали загалом на 94%. Це третій показник у розрізі регіонів.

17 10 2017 Khmelnychchyna pensiia

Так, Віктор Бондар переважно голосував за впровадження змін у системі пенсійного страхування (одне «за»). Максимально голосували за реформу Олександр Герега (вісім «за»), Сергій Лабазюк (три «за»), Роман Мацола (дев’ять «за») Сергій Мельник (сім «за»), Володимир Мельниченко (десять «за») та Андрій Шинькович (десять «за»).

Найменше підтримують нардепи від Хмельниччини судову реформу: в загальному підсумку лише в 46% голосувань парламентарі від регіону голосували за зрушення в судочинстві (20 місце в розрізі регіонів).

17 10 2017 Khmelnychchyna sudy

Прийняттю реформи передували 16 відповідних голосувань. Більшість парламентарів від області, зокрема Віктор Бондар, Олександ Герега, Сергій Лабазюк, Роман Мацола, Сергій Мельник, Андрій Шинькович, не завжди підтримували впровадження змін у судовій гілці влади, їхні голосування – це суміш голосів «за» та «проти». А Володимир Мельниченко взагалі голосував переважно проти реформи.

Тож, як бачимо, назагал прихильні до реформ у освіті та пенсійному забезпеченні нардепи від Хмельниччини не завжди готові сприяти змінам у судовій сфері. Більшість із них лише час від часу голосували за законопроекти, які б сприяли впровадженню реформ у судочинстві.

Моніторинг здійснюється Громадянською мережею ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Оксана Банкова, громадська консультантка ОПОРИ в Хмельницькій області

тел, +380978073293

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.