Тернопільські осередки парламентських партій та виборці: чи існує між ними діалог

Тернопільські осередки парламентських партій та виборці: чи існує між ними діалог

За три останні роки в Україні відбулось декілька виборчих кампаній. Варто зазначити, що на Тернопільщині існує певна відмінність між їхніми результатами. Так, під час виборів до Верховної Ради 2014 р. більшість голосів здобула політична партія «Народний фронт», під час місцевих у 2015 р. до Тернопільської обласної ради найбільше потрапило кандидатів від «БПП «Солідарність», до міської – від ВО «Свобода». А на перших місцевих виборах в об’єднаних територіальних громадах у 2015-2016 роках голоси віддали перевагу самовисуванцям.

Жителі Тернопільської області активно беруть участь у виборах. Так, за даними Центральної виборчої комісії, явка виборців під час позачергових парламентських виборів 26 жовтня 2014 року склала 68,28 %, а під час місцевих 2015 року – 56,50%. Враховуючи такі показники, Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, чи співпрацюють парламентські партії зі своїми виборцями на Тернопільщині, чи є між ними діалог. Ми промоніторили результати усіх виборів від 2014 року та дослідили інтерактивні методи взаємодії політичних партій зі своїм електоратом.

Парламентські вибори-2014 та місцеві вибори-2015: кого підтримали на Тернопільщині

На позачергових виборах до Верховної Ради України виборці Тернопільщини надали перевагу політичній партії «Народний фронт», таким чином ця політична сила в області отримала 36,50% голосів. Майже удвічі менше голосів отримав «Блок Петра Порошенка «Солідарність» – 19,73 %, третьою у рейтингу стала партія «Об’єднання «Самопоміч» – 11,3%, наступними є ВО «Свобода» – 8,18%, Радикальна партія Олега Ляшка – 6,59%, ВО «Батьківщина» – 6,31%, інші політичні сили набрали менш як 5% голосів.

Щодо мажоритарників, то у 163-му одномандатному виборчому окрузі перемогу здобув кандидат від політичної партії «Об’єднання «Самопоміч», у 164-му окрузі – від ВО «Свобода», у 165-му, 166-му та 167-му округах – від «БПП «Солідарність».

Через рік, у жовтні 2015 року, відбулись місцеві вибори. За їх результатами найбільшу кількість мандатів у Тернопільській обласній раді отримав «Блок Петра Порошенка «Солідарність», а от у міській – ВО «Свобода». Варто додати, що окрім парламентських партій до складу Тернопільської обласної та міської рад потрапили представники й інших політичних сил. Так, політична партія ВО «Свобода» загалом отримала 26 депутатських мандатів, «Громадський рух «Народний контроль» – 9, «Громадянська позиція» – 8, УКРОП – 3.

Керівні посади у обласній раді посідають представники «БПП «Солідарність», ВО «Батьківщина», «Об’єднання «Самопоміч», у міській – «БПП «Солідарність» та ВО «Свобода».

Представництво політичних партій у Тернопільській обласній та міській радах

Назва партії Представництво в обласній раді Представництво в міській раді Загалом
Кількість Керівні посади Кількість Керівні посади Кількість Керівні посади
«БПП «Солідарність» 18 1 7 1 25 2
ВО «Батьківщина» 10 1 4   14 1
«Об’єднання «Самопоміч» 6 1 7   13 1
Радикальна партія Олега Ляшка 5   3   8 0
«Громадський рух «Народний контроль» 5   4   9 0
ВО «Свобода» 13   13 1 26 1
«Громадянська позиція» 4   4   8 0
УКРОП 3   0   3 0
Всього 64 3 42 2 107 5

Результати виборів у об’єднаних територіальних громадах

У 2015 та 2016 роках відбулись вибори в об’єднаних територіальних громадах. У 36-ти ОТГ Тернопільської області було обрано 788 депутатів. Перемогу на цих виборах, окрім парламентських партій, отримали також інші політичні сили, такі як ВО «Свобода», «Громадянська позиція», «Аграрна партія України», «Громадський рух «Народний контроль», ДемАльянс, УКРОП, «Народний Рух України», «Українська Галицька партія», «Соціалісти», «Патріот». Якщо проаналізувати результати парламентських партій на цих виборах, то найбільше мандатів у радах громад отримав «БПП «Солідарність» – 94, наступним у рейтингу йде ВО «Батьківщина» – 67, Радикальна партія Олега Ляшка здобула 24 мандати і лише 5 у «Об’єднання «Самопоміч». 

Щодо обраних голів об’єднаних громад, то з 36-ти лише десять балотувались від політичних партій, інші 26 були самовисуванцями. Кандидати від «БПП «Солідарність» очолили Шумську міську громаду, Золотниківську сільську, Залозецьку селищну та Великодедеркальську сільську громади. Озернянською сільською, Борщівською міською, Гримайлівською селищною управляють представники ВО «Батьківщина». Ще двоє голів ОТГ є членами непарламентських партій – ВО «Свобода» та «Добрий Самарянин».Проте варто зазначити, що більшу частину голосів (64,2%) під час перших місцевих виборів у ОТГ отримали самовисуванці. Таку ситуацію частково можна пояснити тим, що політичні партії у селищних та сільських громадах не розвивають свою партійну структуру, мало комунікують із населенням та не доносять до них свою ідеологію.

Веб-сайти тернопільських територіальних представництв парламентських партій

Усі ми вже звикли, що перед виборами політичні партії активно взаємодіють із виборцями. Це й не дивно, адже кожна політична сила під час агітаційної кампанії бореться за голоси. А яка ж ситуація у міжвиборчий період, чи пам’ятають партії про свій електорат? Оскільки на сьогодні найбільш широку аудиторію можна залучити за допомогою інтерактивних методів комунікації, то Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала контент веб-сайтів тернопільських обласних осередків парламентських партій.

Серед місцевих осередків парламентських партій Тернопільської області власні партійні регіональні сайти є у «БПП «Солідарність», «Об’єднання «Самопоміч», ВО «Батьківщина». Якщо коротко охарактеризувати ці ресурси, то варто сказати, що на сайті обласного осередку ВО «Батьківщина»  можна знайти історію партії та її статут, а також надіслати звернення в інтерактивній формі. На сайті «Об’єднання Самопоміч Тернопільщина» можна ознайомитись із командою цієї політичної сили у регіоні, ключовими рішеннями, прийнятими на з’їздах партії, та ін. На усіх трьох сайтах є контакти та адреси регіональних офісів, проте не вказано контактів громадських приймалень цих політичних сил в області.

Якщо проаналізувати тематику інформаційних повідомлень на тернопільських обласних сайтах парламентських партій з початку 2017 року і станом на початок серпня, то отримаємо наступну картину. На інтернет-сторінці «БПП «Солідарність» зі 114 новинних повідомлень у 44 йдеться про участь представників місцевого осередку партії у різноманітних урочистих заходах, у 18-ти – про роботу депутатського корпусу в органах місцевого самоврядування. І лише 14 новин розкривають позицію партії, щодо актуальних проблем Тернопільщини. У інших публікаціях йдеться про загальнонаціональні проблеми та інше.

На сайті тернопільського обласного осередку «Об’єднання «Самопоміч» новини хоч і розділені за районами, але їх не багато. Десять з 35-ти цьогорічних повідомлень стосуються роботи депутатського корпусу в місцевих радах, шість – висвітлюють позицію партії щодо обласних проблем. Регіональна інтернет-сторінка ВО «Батьківщина» з початку року налічує близько 60-ти новинних повідомлень. У третині із них йдеться про роботу депутатів у органах місцевої влади, у декількох – про загальнонаціональні проблеми та ін.

Щодо інших трьох регіональних осередків парламентських партій, то вони інформують свій електорат з Тернопільщини за допомогою загальнонаціональних сайтів. На інтернет-сторінці політичної партії «Народний фронт» є розділ «регіональних новин», проте станом на серпень 2017 р. новин за поточний рік із Тернопільщини немає. На сайті Радикальної партії Олега Ляшка є розділ «осередки», де є дві новини, які стосуються Тернопільської області.

Сторінки парламентських партій у соціальній мережі Facebook

На сьогодні найпопулярнішим та, напевно, найпростішим способом поширення інформації є соціальні мережі. Серед Тернопільських обласних осередків парламентських партій офіційні сторінки у Facebook є у ВО «Батьківщина», «БПП «Солідарність» та «Об’єднання «Самопоміч». Серед лідерів за кількістю підписників є сторінка «Об’єднання «Самопоміч» – 924 (933 стежать за оновленнями на сторінці), сторінку ВО «Батьківщина» вподобало 280 інтернет-користувачів (286 стежать), а «БПП «Солідарність» лише 58 (60 стежать). Щодо кількості новин на Facebook-сторінках, то лідером знову ж таки є «Об’єднання «Самопоміч», станом на початок серпня – 232 повідомлення.

Проаналізувавши тематику новин на Facebook-сторінках можна сказати, що більша їх частина стосується загальнонаціональних проблем. Так, тернопільська обласна організація ВО «Батьківщина» інформуює своїх виборців про партійну позицію щодо необхідності мораторію на продаж землі в Україні, а «Об’єднання «Самопоміч» – про необхідність торгівельної блокади із тимчасово окупованими територіями України. На сторінці «БПП «Солідарність» повідомлень про загальнонаціональні проблеми не так багато, менше десяти, і це переважно звернення Президента України. На усіх трьох сторінках є пости із сайтів загальноукраїнських та народних депутатів.

Невелика кількість новин інформує обласний електорат про роботу депутатів у органах місцевого самоврядування. Проте потрібно зазначити, що більшість дописів на сторінках у Facebook вищезгаданих обласних партійних осередків політичних партій розповідають про участь їхніх представників у різноманітних публічних заходах, благодійних акціях. Найменше новин є із оприлюдненням позиції партій щодо актуальних проблем Тернопільської області.

Моніторинг сторінок показав, що тернопільські територіальні осередки парламентських партій надають перевагу пропаганді серед своїх виборців загальнопартійних ідей та керівників партії, а не висвітленню своїх позицій щодо актуальних проблем регіону.

Висновки та пропозиції

Зважаючи на те, що виборці Тернопільщини цікавляться політичним життям країни та області й активно беруть участь у виборах, політичним партіям потрібно внести деякі корективи у своїй комунікації із ними. Якщо на загальнонаціональних сайтах можна знайти історії партії, то на регіональних історія обласного осередку є лише в однієї. Також варто було б додати інформацію про кількість членів та розмір внесків, а також оприлюднити контакти всіх громадських приймалень в області.

Сторінки у соціальних мережах варто наповнювати новинами про роботу депутатських фракцій в органах місцевого самоврядування. Також потрібно частіше оприлюднювати партійну позицію щодо актуальних проблем області. Адже коли контент новин буде більш близький для жителів краю, тоді й пожвавиться діалог. Також за таких умов виборці зможуть краще оцінити діяльність політичної партії та, можливо, будуть активніше підтримувати партійних кандидатів на місцевих виборах.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. 

За коментарями звертайтеся:

Ольга Галушка, представниця Громадянської мережі ОПОРА в Тернопільській області

тел.: (093) 238 08 12

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році в 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.