Медійна активність політичних партій у Львівській області впродовж першого півріччя 2017 року

Експерти Громадянської мережі ОПОРА вирішили з’ясувати зміст медійної активності та структуру інформаційних повідомлень місцевих осередків парламентських політичних партій на Львівщині. Для ього був проведений контент-аналіз інформаційних ресурсів за останні півроку (січень-травень 2017 р.).

Аналіз контенту здійснювався за шістьма критеріями:

  1. Оприлюднення позиції, рішення партії (інформація про певні дії) щодо актуальних проблем місцевого розвитку (вся область);
  2. Оприлюднення позиції, рішення партії щодо загальнонаціональних проблем;
  3. Інформація про роботу депутатського корпусу в органах місцевого самоврядування (обласна, районі, міські ради, ради ОТГ);
  4. Новини партії про пряму роботу з виборцями та партійним активом;
  5. Інформація про участь (підтримку) партійців, депутатів у різних урочистих та публічних заходах;
  6. Привітання з різноманітними святами.

БПП “Солідарність”

Партійці міського та обласного осередків партії Блоку Петра Порошенка “Солідарність” користуються однією платформою для інформування виборців про свою діяльність – це веб-сторінка територіальної організації БПП. Там же розміщується інформація і від решти міських та районних осередків партії.

Загалом контент веб-сайту є доволі збалансованим, проте бракує проблемоорієнтованості. Моніторинг 83 новинних повідомлень на веб-сторінці БПП показує, що основні акценти у висвітленні своєї діяльності партія ставить на організацію та участь представників політичної сили у різноманітних публічних заходах (47%): “Урочисте сходження на Маківку”, “Толока у Сколе”, “Яворівські партійці посадили дерева у селі Велика Вишенька”, “У Львові вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні” тощо. Приділено також багато уваги безпосередній роботі депутатів з виборцями та партактивом (28%). Серед них: “Ігор Несторак привітав самотніх людей міста Самбора”, “Партійці львівської “Солідарності” завітали з пасхальними гостинцями до геріатричного пансіонату” та інші. 17% від усіх новин становлять матеріали про роботу депутатів у органах влади та внутрішньопартійні новини, що здебільшого стосуються ініціатив, запроваджених депутатами “Солідарності” у місцевих радах різного рівня.

Окремо слід виокремити ті новинні повідомлення, які стосуються благодійності з боку представників БПП – допомога для воїнів АТО, фінансова допомога потребуючим, придбання товарів для медичних та освітніх закладів тощо.

Facebook-сторінка львівської “Солідарності” подає більше інформації про діяльність міських і районних організацій партії, аніж веб-сайт. У соціальній мережі кожного дня з’являються фото та відео з організованих партійцями заходів, поширюються пости від депутатів різних рад чи всеукраїнської сторінки “Солідарності”. Там же можна знайти інформацію, яка буде корисна самим партійцям, підписаним на сторінку – дані про тренінги, підсумки з’їздів тощо. На жаль, сторінка в соцмережі носить переважно новинних характер – дискусії чи коментарі під постами є дуже поодинокими.

Об’єднання “Самопоміч”

Як і у випадку з ”БПП “Солідарність”, веб-сайт львівської “Самопомочі” є інформаційним ресурсом одночасно для міської та обласної організацій партій. Актуальні новини з’являються у двох блоках веб-сайту – “Новини” та “Львівщина”, й часто дублюються.

На перший погляд веб-сайт більше схожий на новинний ресурс, аніж Інтернет-сторінку політичної партії. Переважну більшість новинних повідомлень на порталі складають новини про розвиток міста або статті на інші актуальні теми. Наприклад: “Львів’яни обрали найбільш почесних містян”, “У місті тривають весняні ремонти доріг”, “У місті триває акція на підтримку безпритульних тварин” чи “Львів підтримує світову практику переробки макулатури”. Такі повідомлення зазвичай інформують виборців про досягнення міського голови й апарату, що йому підпорядковується, а не про роботу фракції “Самопоміч” у Львівській міськраді. Є на веб-сторінці і новинні блоки на загальні теми: “Шість стереотипів на заваді створення сучасних вулиць”, “Як позбутися хронічної втоми”, “Що робити, якщо розбився градусник” тощо. Загалом, повідомлення, що не стосуються безпосередньо роботи політичної партії в міській чи обласній раді, становлять 40% від загального новинного контенту.

Окремий блок формують новини про роботу міської та обласної “Самопомочі” з виборцями (у т.ч. робота в рамках різних ініціатив – “Здорове місто”, “Комфортне місто” тощо). Такий контент становить 27% від усіх новин на сайті. Інформаційні блоки, що є характерними лише для рубрики “Львівщина” – критика інших фракцій та депутатів Львівської облради та очільників ЛОДА. Серед останніх: “Сесія Львівської облради відмовилася ухвалити правила приватизації”, “Компенсацію пільгового проїзду здійснюватиме ЛОДА в ручному режимі” та “Львів – розмінна монета для керівництва області” (8% від новинного контенту).

Facebook-сторінка обласної та міської “Самопомочі” активно наповнюється повідомленнями. “Обєднання Самопоміч-Львівщина”, окрім як продукування власного контенту, також поширює пости від районних та міських осередків Львівської області й від всеукраїнської організації. На жаль, сторінка обласного осередку в соцмережі не стала місцем для спілкування з виборцями.

Натомість інформація, що подається на сторінці “Обєднання Самопоміч-Львів” є більш орієнтованою на роботу з виборцями – поширюється корисна інформація про заходи у місті, публікуються короткі відео про досягнення депутатів (також доступні на Youtube-каналі осередку) й місцевої виконавчої влади. Користувачі активно коментують топові чи дискусійні теми.

ВО “Батьківщина”

Оскільки ВО “Батьківщина” не представлена у Львівській міській раді, веб-сторінка партії концентрує увагу виборця на новинах обласної та районних організацій. 17% інформаційного контенту присвячені активностям партійців та роботі з виборцями, ще 15% розповідають про внутрішньопартійні новини або інформацію щодо здобутків депутатів у місцевих радах.

При аналізі контенту відразу вкидається у вічі ієрархічна структура партії й чітке партійне лідерство, адже 35% від інформаційних повідомлень тим чи іншим способом стосуються голови обласної організації партії Михайла Цимбалюка – це офіційні заяви, позиції та інтерв’ю. Також Цимбалюк регулярно вітає виборців й партійців зі святами. Інші партійці на сторінці Львівської “Батьківщини” згадується рідко. Винятком можна назвати хіба інформаційне висвітлення візиту Сергія Власенка до Львова, де він давав прес-конференцію (“У Львові Сергій Власенко розповість про політичну кризу у верховній раді”, “Сергій Власенко: відкривати ринок з емлі можна тільки після всеукраїнського референдуму”, “Основне завдання виборів до об’єднаних громад – захист країни”, “Сергій Власенко: дострокові парламентські вибори – це не мета, а інструмент”, “Сергій Власенко: заробіток на вугілля з окупованих територій – до 1300 гривень з тонни”).

Наскрізна тема на веб-сайті партії – це критика чинної влади. Під критику від голови ЛОО ВО “Батьківщина” підпадають пенсійна реформа та реформа поліції, розслідування аварії на шахті “Степовій” тощо.

Наповнення сторінки обласної “Батьківщини” у мережі Facebook відбувається значно активніше, в порівнянні з веб-сторінкою. Окрім повідомлення про голову партії Юлію Тимошенко та голову обласної організації Михайла Цимбалюка, значну увагу приділено діяльності районних та міських осередків партії. Інформація зазвичай супроводжується відеорядом чи фотографіями з подій, організованих партійцями. Слід також зазначити, що кількість вподобань та поширень постів з офіційної сторінки є вищою, аніж у “БПП “Солідарності” чи обласної “Самопомочі”.

Народний фронт

Обласна та міська організації політичної партії “Народний фронт” не мають власних веб-сторінок, тому основним джерелом інформації про їхню роботу залишається сторінка обласного осередку партії у мережі Facebook. Хоча й там виборець переважно знайде репости про діяльність політичної сили на всеукраїнському рівні (інформація про роботу міністрів за квотою партії та народних депутатів). Поодиноко зустрічається інформація про діяльність районних осередків партії у Львівській області. Сторінка наповнюється щоденно.

Радикальна партія Олега Ляшка

Як і “Народний фронт”, Радикальна партія не має власного Інтернет-ресурсу для висвітлення діяльності своїх осередків. Цю функцію виконують дві сторінки партії у мережі Facebook. Щоправда, і вони радше інформують виборців про новини національного масштабу і є ретрансляторами подій й позицій всеукраїнської організації партії. Через це, за поодинокими винятками, основними спікерами є Олег Ляшко та його колеги по партії, а не місцеві депутати. Таким чином, через свої сторінки в мережі Інтернет “Львівська організація Радикальної партії Олега Ляшка” та “Радикальна партія Ляшка - Львів” фактично не взаємодіють з виборцями Львова чи області.

Що маємо на виході?

За підсумками контент-аналізу поточної інформаційної діяльності парламентських політичних партій у Львівської області найактивніше працюють осередки Об’єднання “Самопоміч”, ВО “Батьківщина” і “БПП “Солідарність”. Стратегія їхньої медіа роботи відрізняється засобами та контентом, на який кожен з них робить акцент. Якщо перша з них активно використовує нові медіа, то дві інші – часто ще користується старими перевіреними засобами. Значно слабшу інформаційну роботу проводять Народний Фронт  і Радикальна партія Олега Ляшка, тоді як Партія регіонів не рповожить жодної роботи і цілком відсутня в інформаційному полі.

Моніторинг здійснюється Громадянською мережею ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

За коментарями звертайтеся:

Тарас Радь, аналітик Громадянської мережі ОПОРА у Львівській області

Тел.: 032 254 61 63

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.