В активі львівських мажоритарників 129 унікальних законодавчих ініціатив впродовж шостої сесії ВР – ОПОРА

В активі львівських мажоритарників 129 унікальних законодавчих ініціатив впродовж шостої сесії ВР – ОПОРА

Впродовж шостої сесії ВР дванадцять львівських мажоритарників зареєстрували 110 законопроектів та 19 проектів постанов. Разом з тимкоефіцієнт корисної їхньої дії залишається доволі низьким і становить лише 5%. Варто також зазначити, що четверо мажоритарників, які потрапили до моніторингу ОПОРИ,  демонстрували достатньо високі результати діяльності в законодавчій царині та на окрузі, тому посіли високі місця в загальноукраїнському рейтингу. Такі результати презентували представники ОПОРИ 8 вересня у Львові.

За період роботи шостої сесії VIII скликання Верховної Ради від 1 лютого до 31 липня 2017 року 12 народних депутатів, обраних в одномандатних округах Львівської області, виступали ініціаторами 185 законодавчих ініціатив. Серед них 165 становлять проекти законів, ще 20 – проекти постанов. Найбільша кількість законодавчих ініціатив на рахунку Андрія Лопушанського та Олега Мусія, у яких їх по 23, Ірини Подоляк – 20, Оксани Юринець – 19, дещо менше у Михайла Бондаря та Ярослава Дубневича – по 17, Тараса Батенка – 16, Богдана Матківського – 14, Дмитра Добродомова – 13, Андрія Кота – 12, а найменше у Богдана Дубневича – 7 і Володимира Парасюка – 4. Найбільше саме законопроектів у Андрія Лопушанського – 23, Олега Мусія – 21 та Іринин Подоляк – 17, а проектів постанов – у Оксани Юринець – 4, братів Дубневичів та Ірини Подоляк – по 3.

8 09 2017 pr conf Lviv 3

Як зазначив аналітик львівського представництва Громадянської мережі ОПОРА Тарас Радь, якщо не брати до уваги випадки, коли у переліку авторів водночас числилися кілька львівських мажоритарників, то у сумі отримаємо 129 унікальних законодавчих ініціатив. «Серед них 110 законопроектів та 19 проектів постанов. Це достатньо високий кількісний показник, оскільки становить 10% від загальної кількості законодавчих ініціатив, причетність до яких мали депутати-мажоритарники від Львівської області у період шостої сесії Верховної Ради поточного скликання», – розповів він.

Разом з тим, за його словами, коефіцієнт корисної дії львівських мажоритарників залишається низьким. Він становить лише 5%. Це означає, що з-поміж усіх 129 унікальних законодавчих ініціатив лише 6 набули чинність (стали чинними нормативними актами). При цьому 5 з них – це проекти постанов і лише один законопроект, який, щоправда, орієнтований на вирішення однієї з проблем Львівщини – відновлення платоспроможності державних вугледобувних підприємств (реєстраційний номер 6212). Серед чинних законодавчих ініціатив по дві в активі Ірини Подоляк та Оксани Юринець (постанови) і по одній – Ярослава Дубневича (постанова) та Михайла Бондаря (законопроект).

На завершення аналізу законотворчої діяльності мажоритарників Львівщини експерти звернули увагу на те, яким чином у ній відображена проблематика області та їхніх виборчих округів. «З-поміж 129 законодавчих ініціатив нам вдалося виокремити 14 з них (13 проектів законів і 1 проект постанови), які так чи інакше можуть бути віднесені до виконання цієї цілі. Найбільша кількість законодавчих ініціатив, які мають відношення до локальної проблематики, на рахунку Андрія Лопушанського, Ірини Подоляк і Михайла Бондаря – по чотири, а також Тараса Батенка, Богдана Матківського, Олега Мусія і Оксани Юринець – по дві. Ще одна в активі Ярослава Дубневича, тоді як в решти – жодної», – розповідає Тарас Радь.

8 09 2017 pr conf Lviv 2

Як зазначив аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Неберикут, до цьогорічної моніторингової кампанії потрапили четверо мажоритарників Львівщини, а саме Михайло Бондар, Дмитро Добродомов, Тарас Батенко і Богдан Матківський. «За підсумками моніторингу результати діяльності чотирьох львівських мажоритарників протягом шостої сесії є достатньо високими – пояснює експерт. Усі вони розмістились у першій половині загальноукраїнського рейтингу. Приблизно така ж ситуація зберігалася протягом усіх шести місяців шостої сесії, що свідчить про певну стабільність і тяглість у їхній роботі. Беззаперечно найкращий результат демонстрував Михайло Бондар, щомісячні рейтинги якого коливалися в межах 1-5 місць, а найнижчий його результат – 8 підсумкове місце за роботу в окрузі. Найбільш нестабільні результати показував Богдан Матківський, показники якого коливалися в межах 7-59 місць і загалом були близькі до середніх. Найнижчим підсумковим результатом серед львівських мажоритарників є 56 місце Дмитра Добродомова за піврічну роботу в окрузі. Тарас Батенко і Дмитро Добродомов за структурою щомісячних рейтингів коливалися у межах 20-30 місць, то покращуючи, то погіршуючи результати своєї діяльності», – розповів аналітик.

Захід відбувся за ініціативи Громадянської мережі ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

Детальніше про методологію читайте тут. Рейтинг діяльності всіх 88 депутатів за шосту сесію ВР можна знайти за посиланням: http://longread.oporaua.org/rejtyng-6ta-sesiya

За коментарями звертайтеся:

Тарас Радь, аналітик Громадянської мережі ОПОРА у Львові

тел.: 254 61 63

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році в 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.