Мажоритарники Харківщини значно більше приділяють уваги законодавчій діяльності, ніж роботі в округах – результати рейтингу ОПОРИ

Мажоритарники Харківщини значно більше приділяють уваги законодавчій діяльності, ніж роботі в округах – результати рейтингу ОПОРИ

Харківські мажоритарники не увійшли ані до лідерів, ані до аутсайдерів рейтингу 88-ми мажоритарників Громадянської мережі ОПОРА. Попри те, що за показником активності в парламенті один депутат регіону став четвертим, загальна тенденція щодо роботи в округах – доволі посередня. Про це розповіла представниця ОПОРИ Катерина Мінкіна на прес-конференції 7 вересня в Харківському прес-центрі «Накипіло».

Громадянська мережа ОПОРА впродовж шостої сесії ВР активно слідкувала за діяльністю народних обранців. Цього року до моніторингу увійшло 88 народних депутатів, обраних в одномандатних мажоритарних округах, із них 7 мажоритарників Харкова. Це – Валерій Писаренко, Олександр Кірш, Дмитро Святаш, Віталій Хомутиннік, Володимир Мисик, Анатолій Денисенко та Олександр Фельдман. Діяльність народних депутатів оцінювалася за двома ключовими критеріями: 1) законотворча робота в парламенті; 2) активність у виборчому окрузі.

7 09 2017 pr conf Kharkiv MinkinaЗа словами громадської консультантки ОПОРИ в Харкові Катерини Мінкіної, мажоритарники більше працюють у Верховній Раді, в той час як в окрузі їхня активність, у порівнянні з іншими нардепами, майже відсутня.

«Народні депутати-мажоритарники Харкова не увійшли до п`ятірки лідерів чи аутсайдерів загальноукраїнського рейтингу. Проте, якщо аналізувати окремі компоненти діяльності народних обранців, виходить, що харківські депутати значно більше уваги приділяють законотворчій діяльності, ніж активності в округах. Так, за показниками активності в парламенті Олександр Кірш зайняв 4 місце у всеукраїнському рейтингу. Депутат також очолив рейтинг лідерів за кількістю ініційованих законопроектів, що стосуються питань передвиборчої програми. До переліку кращих депутатів за цим показником увійшов і Валерій Писаренко. Але в округах більшість депутатів не веде системної роботи. Сумарно за півроку всі депутати Харківщини провели 31 особистий прийом та відвідали 41 публічний захід. Це достатньо посередні позиції у всеукраїнському рейтингу. Найвищий показник серед харківських депутатів у Олександра Фельдмана – 49 місце по роботі в окрузі, найнижчий – у Володимира Мисика – 81 місце», – прокоментувала Катерина.

Загалом народні обранці Харківщини за період роботи 6-ї сесії ВРУ зареєстрували 69 законопроектів. Із них 42 стосуються питань передвиборчої програми депутатів і лише 9 – проблем округу. Найбільше законопроектів, що відносяться до питань передвиборчої програми, зареєстрував Олександр Кірш – 18. Їхня тематика зосереджується на питаннях оподаткування соціально вразливих верств населення, запровадження єдиних принципів нарахування пенсій тощо. Лідером у всеукраїнському рейтингу депутатів за критерієм відповідності законопроектів питанням передвиборчої програми став і Валерій Писаренко. Депутат вніс 8 таких законопроектів, зокрема про відновлення порушених прав студентів, фінансову автономію вищих навчальних закладів тощо. 

Народні депутати Харківщини не демонструють високої активності в округах порівняно з всеукраїнськими показниками. Так, Олександр Фельдман, який зайняв найвищу позицію серед харківських депутатів у всеукраїнському рейтингу – 49 місце, практикує особисті прийоми громадян та зустрічі з фракцією. За період 6-ї сесії він провів по 6 особистих прийомів, зустрічей з фракцією та громадським активом. Валерій Писаренко – 50 місце – також проводить особисті прийоми та зустрічі зі студентськими активами університетів. На рахунку депутата 7 особистих прийомів та 12 публічних заходів. Анатолій Денисенко – 62 місце – бере участь у публічних заходах. За півріччя нардеп провів 3 особисті прийоми та взяв участь у 7 зустрічах з виборцями. Олександр Кірш – 64 місце – практикує особисті зустрічі з населенням на території округу, під час яких відбувається прийом звернень громадян. Олександр Кірш взяв участь у 9 публічних заходах протягом 6-ї сесії. Дмитро Святаш – 77 місце – періодично бере участь у публічних заходах на території міста. На рахунку мажоритарника – 4 публічних заходи, де він був присутній особисто. Віталій Хомутиннік (79 місце) та Володимир Мисик (81 місце) за півроку лише двічі взяли участь у зустрічах із виборцями.

7 09 2017 pr conf Kharkiv ZinchenkoОкрему увагу Громадянська мережа ОПОРА приділила відвідуваності комітетів. Представник ОПОРИ Микола Зінченко зауважив, що робота депутатів у комітетах є необхідним компонентом для підготовки якісних законопроектів, які виносяться на розгляд ВР. «Серед харківських депутатів лідером у відвідуваності комітетів є Олександр Кірш. За час 6-ї сесії депутат відвідав 10 з 11 засідань комітету. Дмитро Святаш та Володимир Мисик відвідали лише 60% засідань комітетів, до яких вони належать. Так, Дмитро Святаш – 7 з 11 засідань, Володимир Мисик – 6 з 10. Анатолій Денисенко має 50% показник відвідуваності – 3 засідання з 6. Валерій Писаренко відвідав 37% засідань (3 з 8). Олександр Фельдман був присутній на 3 з 10 засідань, що складає 30%. Найменше уваги роботі в комітетах приділяв Віталій Хомутиннік – 9% відвідуваності, тобто 1 з 11 засідань», - зазначив він.

Представлені нами оцінки наочно демонструють наскільки відповідально народні депутати ставилися до виконання своїх безпосередніх обов’язків (комунікація з виборцями, розробка законів, контроль за діями виконавчої влади, участь в пленарних засіданнях та комітетській роботі) протягом останніх півроку. Ми прямо не оцінювали ефективність роботи народних обранців, але виходили з припущення, що депутат, який належним чином не виконує своїх безпосередніх обов’язків, не може вважатися ефективним.    

Захід ініційовано Громадянською мережею ОПОРА в рамках проекту Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво» за підтримки Фонду «Східна Європа».

7 09 2017 pr conf Kharkiv 2

Детальніше про методологію читайте тут. Рейтинг діяльності всіх 88 депутатів за шосту сесію ВР можна знайти за посиланням: http://longread.oporaua.org/rejtyng-6ta-sesiya

ФОТО - прес-центр «Накипіло»

За коментарями звертайтеся:

Катерина Мінкіна, громадська консультантка ОПОРИ у Харківській області

тел.: 066 559 75 66

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році в 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.