Як мажоритарники Харкова представляють інтереси харків`ян у Верховній Раді

Як мажоритарники Харкова представляють інтереси харків`ян у Верховній Раді

У Верховній Раді інтереси харківської громади представляє 7 депутатів-мажоритарників, обраних у одномандатних виборчих округах міста. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, як депутатська активність стосується проблем виборців.

Основною метою діяльності народного депутата є представлення інтересів народу в парламенті, забезпечення відповідності загальнодержавних інтересів інтересам народу. Проте не так часто слово “Харків” звучить у парламентських стінах, а деякі мажоритарники нехтують правом подання законопроектів, які стосуються інтересів виборців. Про запропоновані законопроекти для розвитку регіону та (НЕ)голосування  за них, “депутатів-мовчунів” та найбільших “чомучок”  – далі.

 

Законотворча діяльність: пропозиції та результати

Участь у законотворчості є одним із головних завдань народного депутата. Подання проекту закону – це один зі способів врегулювання наявних регіональних проблем на загальнодержавному рівні. За час діяльності Верховної Ради VIII скликання народні депутати Харкова подали 352 законопроекти, 28 з них стали законами. Прямо чи опосередковано інтересів громади міста стосується 86 поданих законопроектів.

Найбільше проблем регіону стосуються ініціативи Олександра Кірша – 19 проектів законів, які прямо чи опосередковано стосуються інтересів виборців. 2 з 19 було прийнято: проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо створення сприятливих умов для надання освітніх послуг дошкільними та загальноосвітніми навчальними закладами недержавної форми власності) та проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо підтримки літакобудівної галузі.

У першому законопроекті йдеться про звільнення від оподаткування прибутку дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів недержавної форми власності, отриманого від надання освітніх послуг, що може впливати на розвиток приватних освітніх закладів Харківщини на конкурентних засадах. Попри запропоновані позитивні зміни, під час прийняття законопроекту в цілому в другому читанні депутат не голосував. Серед харківських мажоритарників лише 2 депутати проголосували «за» – Дмитро Святаш та Анатолій Денисенко. Валерій Писаренко, Володимир Мисик та Олександр Фельдман були відсутніми. Олександр Кірш та Віталій Хомутиннік не голосували.

Другий законопроект спрямований на зменшення собівартості виробництва вітчизняної продукції літакобудування, скорочення витрат підприємств літакобудівної промисловості на сплату митних платежів. Положення документа створюють сприятливі умови для розвитку Харківського авіаційного заводу, тому в цілому законопроект також можна вважати тим, що опосередковано торкається регіональної тематики. За прийняття відповідного законопроекту проголосувало 6 з 7 депутатів Харкова, не голосував лише Віталій Хомутиннік.

Інші 17 законопроектів депутата не були прийняті Верховною Радою, проте прямо чи опосередковано стосувалися регіональної проблематики. Так, значна частина змін запропонована в економічній сфері: зменшення податкового тиску на платників податків (стимулює  розвиток малого та середнього бізнесу на Харківщині), залучення інвестицій в реальний сектор економіки через індустріальні парки, становлення нульового мита на виробниче обладнання (розвиток промисловості міста). Також є законопроекти, направлені на відновлення соціального захисту інвалідів І та ІІ групи, забезпечення безоплатними лікарськими засобами громадян похилого віку, сталого розвитку села на основі фермерських господарств та підтримку сільського господарства. Законопроект №4951 про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" містить пропозицію щодо збільшення видатків Міністерства культури України на фінансову підтримку Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М. В. Лисенка.

На другому місці в рейтингу депутатів, які опікуються регіональними проблемами опинився Валерій Писаренко. Проте жоден законопроект, який прямо чи опосередковано стосувався громади Харкова, так і не було прийнято. У своїй законотворчій діяльності Валерій Писаренко приділяв увагу студентському середовищу Харкова. Депутатом зареєстровано низку законопроектів щодо соціального захисту студентів, забезпечення гарантій підвищення спортивної майстерності, захисту житлових прав студентів. Окрім цього, однією з основних тем є освітній напрямок роботи депутата. Значна частка законопроектів стосується реформування вищої та середньої освіти, що так чи інакше може впливати на навчальні заклади Харкова. Низка законопроектів депутата направлена на зростання заробітної плати працівників за рахунок коштів спеціального фонду бюджету, фінансову автономію вищих навчальних закладів. Також за часи роботи у ВРУ VIII скликання мажоритарник зареєстрував проекти законів щодо надання можливості збільшення пенсії внаслідок підвищення розміру прожиткового мінімуму, встановлення пільг за користування житлом та житлово-комунальні послуги, підтримку прав інвалідів.

14 з 56 законопроектів Олександра Фельдмана також можна розцінювати як ті, що покликані реалізувати інтереси жителів міста Харкова. Але з 5 прийнятих його законопроектів жоден не стосується міста чи округу. Законотворча діяльність депутата сконцентрована на регулюванні процедур щодо підтримки соціальних підприємств державою, освіти осіб із обмеженими можливостями здоров'я, захисту прав осіб, які орендують житло. Окрема увага приділяється кредитним зобов’язанням громадян: проектом закону №2978 пропонується право споживача самостійно визначати черговість погашення основної суми боргу та процентів і неустойки за споживчим кредитом. Депутат акцентує увагу на обов'язку колишнього власника багатоквартирного будинку брати участь в організації та фінансуванні першого після передачі на баланс ОСББ капітального ремонту будинку, а також закликає підтримувати сталий розвиток села на основі фермерських господарств.

4 07 2017 Kharkiv kilkist zakonoproektiv

Майже третина законопроектів народного депутата Дмитра Святаша сконцентрована на регіональній проблематиці – 11 з 38 проектів законів подано із урахуванням інтересів харківської громади, але жодного не було прийнято. Разом з Олександром Кіршем народний депутат опікувався проблемою розвитку регіональної промисловості шляхом стимулювання залучення інвестицій в реальний сектор економіки через індустріальні парки. Також мажоритарник пропонував внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік", Бюджетний кодекс щодо підвищення фінансування закладів професійно-технічної освіти. Не залишились без уваги й ціни на житлово-комунальні послуги, які було запропоновано перевірити та конкретизувати шляхом проведення аудиту. Окрім цього, мажоритарник працював у напрямку забезпечення належного рівня соціального захисту родин із дітьми та встановлення справедливих соціальних гарантій дітям.

Народний депутат Віталій Хомутиннік має 10 зареєстрованих законопроектів, які стосуються проблем Харкова. Проте поки що інтереси громади залишаються у проектах – жодної пропозиції, що стосувалася б регіональної проблематики не було прийнято Верховною Радою. Серед пропозицій народного депутата – напрацьовані разом із Дмитром Святашем зміни до Бюджетного кодексу України (щодо порядку фінансування професійно-технічних навчальних закладів), проведення аудиту обґрунтованості цін і тарифів на житлово-комунальні послуги, забезпечення належного рівня соціального захисту родин із дітьми та встановлення справедливих соціальних гарантій дітям. Також депутат пропонував встановити обов'язковий мінімум виплат на дітей одиноким матерям (батькам) та ввести мораторій на ліквідацію та реорганізацію дошкільних навчальних закладів.

Серед  31 проекту законів, у розробці яких брав участь Володмир Мисик, 8 стосувались інтересів харків`ян. Два законопроекти було прийнято – щодо удосконалення доступу до правосуддя осіб, які утримуються в установах попереднього ув'язнення та виконання покарань, ставив за мету підвищення ефективності захисту прав людини, а також внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення гарантій соціального захисту колишніх працівників органів внутрішніх справ України та членів їхніх сімей. Серед запропонованих, але не прийнятих змін залишились проекти про внесення змін до додатків Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" щодо надання субвенції бюджету міста Харкова на надання пільг та субсидій, вдосконалення гарантій права засуджених на відбування покарання за місцем проживання до засудження або за місцем постійного проживання близьких родичів, недопущення порушень прав та свобод, гарантованих Конвенцією про захист прав людини.

Законопроект щодо удосконалення доступу до правосуддя осіб, які утримуються в установах попереднього ув'язнення та виконання покарань ставив за мету підвищення ефективності захисту прав людини, що опосередковано може стосуватись і громадян Харкова. Цікаво, що сам депутат під час прийняття законопроекту не голосував. Серед харківських мажоритарників запропоновані зміни підтримали лише Анатолій Денисенко та Олександр Кірш. Валерій Писаренко, Дмитро Святаш, Віталій Хомутиннік, Володимир Мисик та Олександр Фельмдан не голосували.

Другим прийнятим законопроектом стала пропозиція про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення гарантій соціального захисту колишніх працівників органів внутрішніх справ України та членів їхніх сімей. Серед харківських депутатів законопроект підтримали Володимир Мисик та Олександр Кірш. Валерій Писаренко, Дмитро Святаш та Олександр Фельдман були відсутніми, Віталій Хомутиннік та Анатолій Денисенко не голосували.

Мажоритарник Анатолій Денисенко подав 31 законопроект, 7 з яких стосується інтересів харківських виборців. Жодна пропозиція з 7 зареєстрованих не була прийнята. Згідно зі змістом проектів закону, народний депутат опікувався звільненням від оподаткування нецільової благодійної допомоги для дітей-сиріт, які навчаються у вищих навчальних закладах, забезпеченням належного рівня соціального захисту родин із дітьми та встановленням справедливих соціальних гарантій дітям. Окрема увага була приділена захисту прав інвесторів житлового будівництва та врегулювання зобов'язань відносно довгобудів. Разом із Володимиром Мисиком також розробив проект закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" щодо надання субвенції бюджету міста Харкова на надання пільг та субсидій.

Іноді харківські мажоритарники здійснювали спроби об`єднатися в коаліції для пропозицій окремих реформ, що стосуються проблематики Харкова. Так, народні депутати Валерій Писаренко, Дмитро Святаш, Володимир Мисик, Анатолій Денисенко та Олександр Фельдман разом зареєстрували проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення соціальної справедливості та недопущення зубожіння населення. У пояснювальній записці йдеться про необхідність внесення змін до Закону України «Про індексацію грошових доходів населення»: доповнити, що під час обчислення індексу споживчих цін враховується динаміка зростання цін внаслідок коливання курсу гривні по відношенню до основних іноземних валют. Таке формулювання унеможливлювало б надлишкове оподаткування громадян та скасування прав, а також потенційно призводило б до зняття соціальної напруги та покращення матеріального рівня життя населення. Проте голосувати за цей законопроект депутати не стали – під час голосування усі 5 ініціаторів були відсутні, законопроект не прийнято. Чи то депутати не дійшли консенсусу, чи регіональна проблематика була цікава “на мить” без довгострокових перспектив – залишається невідомим.

Нагадаємо, що слідкувати за голосуванням депутатів за окремі законопроекти та політики можна тут.

 

Запити народних депутатів: хто найбільший “чомучка”?

Згідно із Законом “Про статус народного депутата” депутатський  запит – це вимога народного депутата України, яка заявляється на сесії Верховної Ради України до підконтрольних і підзвітних їй органів та посадових осіб дати офіційну відповідь з  питань,  віднесених  до  їх  компетенції,  якщо  його попередні депутатські звернення до них не були задоволені. Шляхом подання запитів народні депутати отримують змогу контролювати виконання тих чи інших процедур місцевими органами влади, сприяти вирішенню питань, що стосуються інтересів виборців. Харківські мажоритарники активно використовують такий інструмент.

Найбільше про проблеми регіону запитує народний депутат Анатолій Денисенко. За період депутатської діяльності в парламенті VIII скликання депутат подав 68 запитів, які стосуються інтересів мешканців міста Харкова. Більшість запитів – на соціальну тематику. Так, депутат пропонує розглянути можливість створення магазинів для малозабезпечених верств населення, просить надати інформацію щодо реалізації Державної програми забезпечення молоді житлом на 2013-2017 роки, повернути пільги з оплати комунальних послуг багатодітним сім'ям, інвалідам, постраждалим від Чорнобильської катастрофи, проаналізувати стан доступності освіти в державних навчальних закладах. Також депутат контролював стан забезпечення підручниками місцевих шкіл, функціонування спортивних шкіл. Окрема увага приділена фінансуванню діяльності деяких закладів і установ у місті. Народний депутат просив надати цільову субвенцію з державного бюджету України на капітальний ремонт Харківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №60 Харківської міської ради, придбати медичне обладнання для проведення лапароскопії Харківському міському клінічному пологовому будинку №7. Народний депутат подає запити, що стосуються і окремих локальних проблем. Такими є запити щодо встановлення тарифів на електропостачання для мешканців гуртожитку по провулку Вишневому, 12, з урахуванням обсягу та мети споживання електроенергії; щодо передачі в комунальну власність територіальної громади міста Харкова частини гуртожитку за адресою: провулок Руставелі, 11; незаконного видобутку піску в селищі Жихор Червонозаводського району тощо.

Проблеми регіону підіймають у своїх запитах Валерій Писаренко та Олександр Кірш – по 11 запитів регіональної тематики. Народний депутат Валерій Писаренко найбільше переймався добудовою системи вентиляції та водопостачання у захисних спорудах Харківського метрополітену, звертався до В. Гройсмана з проханням додатково вивчити питання збереження шкіл естетичного виховання та не допустити погіршення соціальних гарантій педагогічних працівників. Окрему увагу приділяв необхідності фінансового забезпечення пільг та житлових субсидій мешканців міста Харкова та збереження належного рівня якості житлово-комунальних послуг, фінансуванню медичної, освітньої та соціальної сфер міста Харкова. У своїх запитах висвітлював проблеми медицини: мажоритарник підкреслював, що забезпеченість інсуліном у Харкові становить лише 45% та висловлював прохання забезпечити фінансування в розмірі 32 млн 596 тис. Також піклувався про фінансове забезпечення держаних установ Національної академії медичних наук України, що здійснюють свою діяльність на території міста Харкова.

4 07 2017 Kharkiv chomuchky

Запити Олександра Кірша містять конкретні проблеми мешканців округу: депутат просить встановити індивідуальні лічильники по вулиці Барабашова 38-а, виділити 63,7 млн грн на водообмін у Краснопавлівському водосховищі, переймається незаконною вирубкою лісу в місті Харкові на території селища П'ятихатки. На рахунку депутата запити щодо спроб незаконного заволодіння майном державного підприємства Харківський машинобудівний завод "Фед" та рейдерського захоплення майна заводу, прохання з`ясувати причини та відреагувати на заборгованість із виплати заробітної плати працівникам Харківського державного авіаційного виробничого підприємства та несплати ним соціальних внесків до пенсійного фонду України. Також у запитах він опікується розвитком Харківського авіаційного заводу та наголошує на необхідності розповсюдження тимчасових заходів державної підтримки на суб'єкти літакобудування. Окрема увага приділена фінансуванню культурних заходів та установ: просив надати фінансування на відзначення 100-річного ювілею Харківського Національного університету мистецтв імені І. П. Котляревського та проведення міжнародного музичного фестивалю "Харківські асамблеї", підтримку Харківського соціального театру дітей "ТИМУР". 

Дуже рідко про проблеми регіону в своїх запитах згадували Дмитро Святаш, Володимир Мисик та Олександр Фельдман – 1 запит від кожного депутата. Разом з Валерієм Писаренком, Анатолієм Денисенком та Євгенієм Мураєвим депутати звернулись до Генпрокурора та Міністра внутрішніх справ щодо внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про факти побиття громадян, депутатів Харківської міської ради, працівників правоохоронних органів та перешкоджання діяльності органу місцевого самоврядування, що було 24 грудня 2014 року в місті Харкові. У запиті висловлювалося прохання з`ясувати ситуацію та притягнути винних до відповідальності.

За час депутатської діяльності у Верховній Раді VIII скликання запитів щодо проблем округу не реєстрував лише Віталій Хомутиннік. На рахунку депутата всього 3 запити з загальноукраїнських проблем, зокрема один з них взагалі стосується питань відповідності займаній посаді керівника Головного управління Держгеокадастру в Черкаській області.

 

Депутатські виступи про Харків або найбільші мовчуни Верховної Ради

За допомогою сервісу st.oporaua.org можна визначити, як часто депутати згадують конкретне слово чи окрему фразу в своїх виступах. Слово “Харків” за період роботи Верховної Ради VIII скликання згадувалось 470 разів. І найчастіше його вживали Оксана Сироїд, Ірина Геращенко та Андрй Парубій. А про що ж говорили обранці Харкова?

Правом депутатського виступу за період з 27 листопада 2014 року по 29 червня 2017 року скористалися Валерій Писаренко, Олександр Кірш, Дмитро Святаш та Віталій Хомутиннік. Мова йде про виступи мажоритарників по суті, де вони обговорюють конкретні проблеми, а не передають слово іншому депутату. Всього народні обранці Харкова виступали на засіданнях Верховної Ради 66 разів. Проте лише виступи Валерія Писаренка та Олександра Кірша стосувалися місцевих проблем.

Народний депутат Валерій Писаренко брав слово 33 рази, 12 виступів стосуються інтересів громади Харкова. Це прохання утримати професійно-технічну освіту в підпорядкуванні міносвіти й не передавати місцевим бюджетам; підтримки студентів із окупованих територій, які навчаються в Харкові; взяти на контроль проблему з виплатою заробітної плати Харківського державного авіаційного виробничого підприємства. У своїх виступах депутат розглядає проблеми альтернативної енергетики, зокрема звертається до уряду України щодо допомоги встановлення лічильників у кожну квартиру. Також мажоритарник наголошував на необхідності підтримки будівництва метро в Харкові.

Олександр Кірш 10 разів виступав у Верховній Раді, 3 виступи депутата зосереджені виключно на місцевих проблемах. Мажоритарник висловлював думку щодо необхідності збереження та розширення площі Харківської консерваторії Інституту мистецтв та піклувався про проблему затримки заробітних плат на Харківському авіаційному заводі, необхідності дофінансування міської поліклініки №10.

Дмитро Святаш, Віталій Хомутиннік, Володмир Мисик, Анатолій Денисенко та Олександр Фельдман є мовчунами Верховної Ради, які жодного разу не висловлювались на засіданнях із приводу регіональних проблем. Щоправда, Віталій Хомутиннік та Дмитро Святаш мають 19 та 4 виступи щодо загальнодержавних питань. Мажоритарник Віталій Хомутиннік обговорював у Раді економічну політику, необхідність внесення змін до Податкового кодексу, обрання керівного складу ВР та формування Державного бюджету. Дмитро Святаш говорив на пленарних засіданнях про необхідність внесення змін до Податкового кодексу України та визначення представників ВРУ до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі. Володимир Мисик, Анатолій Денисенко та Олександр Фельдман не вважають за потрібне висловлювати свої думки з місця чи трибуни на пленарних засіданнях.

4 07 2017 Kharkiv movchuny

Варто наголосити, що хоча більшість депутатської діяльності сконцентрована на роботі в парламенті, це зовсім не означає, що народний депутат не має звертатися до регіональних проблем. Як зазначалося вище, головна мета депутата – представлення інтересів виборців у Верховній Раді. І якщо незначна частина харківських депутатів голосує, запитує і говорить, то більшість – не проявляє зацікавленість і мовчить. Хочете запитати чому? Зверніться до свого депутата за допомогою нашої мапи контактів!

Звертаємо вашу увагу, що при підготовці матеріалу до уваги бралася активність депутатів, обраних у мажоритарних округах міста Харкова, без урахування обласних округів.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. 

 

За коментарями звертайтеся:

Катерина Мінкіна, громадська консультантка ОПОРИ в Харківській області

тел.: 066 559 75 66, 098 399 98 17

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році в 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.