Політична мапа одномандатного виборчого округу № 135 (Одеська обл.)

Політична мапа одномандатного виборчого округу № 135 (Одеська обл.)

Опис одномандатного виборчого округу

До одномандатного виборчого округу № 135 входить Приморський район міста Одеса, в якому проживає приблизно 259 тис. осіб, з яких орієнтовно 176,5 тис. осіб є виборцями.

Соціально-економічна структура округу

Ключовими галузями виробництва в місті є переробна промисловість (зокрема харчова та хімічна галузі), машинобудування та металургійне виробництво.

У харчовій промисловості найбільш активними є підприємства олійножирової, консервної та виноробної галузі. Зокрема, великі обсяги виготовлення консервної продукції забезпечують СП ТОВ Вітмарк-Україна/ПАТ Одеський консервний завод дитячого харчування (ТМ JAFFA, Наш сік, Соковита та інші). У виноробній галузі провідні позиції займає ПрАТ Одеський завод шампанських вин (Одеса), ПрАТ Одеський коньячний завод (Шустов).

Вагомі позиції в виробництві електричного, електронного, оптичного, гідравлічного, холодильного устаткування займають ПАТ «Одескабель», ТОВ «Телекомунікаційні технології», ПрАТ «Будгідравліка», ТОВ «Айсберг ЛТД», ТОВ «Гідропром». ПАТ ВО «Стальканат-Силур» утримує провідні позиції в виробництві готових металевих виробів. Головою наглядової ради є В. Немировський (екс-голова Одеської ОДА: кінець лютого–травень 2014 р., голова регіональної організації ПП «Фронт Змін»).

Фармацевтична промисловість міста представлена ТДВ «Інтерхім».

Важливу роль у структурі економіки міста займає торгівля та морегосподарський комплекс. Одним із найбільших гравців у роздрібній торгівлі є мережа супермаркетів Таврія В, засновником якої є брати Музальови. Борис Музальов з 2012 року політичної активності не проявляє. Морегосподарський комплекс представлений Одеським морським торговим портом,  що  входить до державного підприємства «Адміністрація морських портів України», а також підприємствами, що забезпечують роботу інфраструктури порту.

Вагому роль у структурі економіки міста грають забудовники та девелопери. Зокрема, активним гравцем ринку є компанія «Кадор груп», власником якої є А. Ківан. Активною є група «Берег-груп» (одним із засновників ТОВ Берег груп є О. Радковський). У 2014 році О. Радковський поновив контроль над обласним осередком ВО «Батьківщина» – став головою обласної організації партії.

Середня номінальна заробітна платня в місті в 2014 році становила 3 252 грн, що дещо вище, ніж середня номінальна заробітна платня по області у цілому. У той самий час офіційні статистичні дані не відображають реального рівня середньої заробітної плати по місту, який є на порядок вищим.

Актуальними міськими проблемами є аварійний стан житлового фонду та комунікацій, значний відсоток якого зосереджено в межах виборчого округу № 135, незаконні забудови морських схилів та зелених зон, висотні забудови в історичній частині міста, що порушують цілісність історичних ареалів. Актуальною проблемою залишається також забезпеченість дитячими садками. Окрім того, з погіршенням соціально-економічної ситуації в країні в цілому, для значної частки населення округу все більш актуальними стають питання забезпечення первинних життєвих потреб.

Суспільно-політична ситуація в окрузі

У складі Одеської міської ради станом на квітень 2015 р. зареєстровано 5 депутатських фракцій та 4 депутатських групи. Зокрема, в складі ради діють фракції Партії регіонів, Компартії України, «РОДИНА», «Зелена Одеса», фракція політичної партії «Фронт Змін». Окрім того, з 2014 року в складі ради сформовано групи «За Європейську Одесу», «УДАР Віталія Кличка», «Сильна Україна», «Українська морська партія Сергія Ківалова», «Довіряй ділам». Остання є найбільш численною, налічує 45 депутатів, більшість з яких до 2014 року входила до складу фракції Партії регіонів. Вказана депутатська група орієнтована на міського голову Геннадія Труханова. Також, 18 депутатів міської ради станом на квітень 2015 року залишаються позафракційними. Одеський міський голова обирався в травні 2014 року як позапартійний самовисуванець, втім у 2012 році був обраний народним депутатом від Партії регіонів, до 2012 року очолював фракцію Партії регіонів в Одеській міській раді. За повідомленнями ЗМІ, в другій половині 2014 року взяв під контроль партію «Сільська Україна», яку було перейменовано в  партію «Довіряй ділам» (Слоган «Доверяй делам» Г. Труханов використовував у своїх виборчих кампаніях у 2012 та у 2014 роках).

Одеську обласну державну адміністрацію очолює І. Палиця, який на позачергових виборах до Верховної Ради 2014 року брав участь в якості кандидата за списком політичної партії «Блок Петра Порошенка», хоча є безпартійним.

В Одеській обласній раді діє 7 депутатських фракцій: фракція Партії регіонів, фракція Народної партії, фракція «Батьківщини», фракція «Фронту Змін», фракція Соціалістичної партії, фракція Компартії України, фракція партії «РОДИНА». Однак більшість депутатів обласної ради (82 особи) є позафракційними, а до 2014 року входили до складу фракції Партії регіонів. Обласну раду очолює представник «Блоку Петра Порошенка» – М. Шмушкович.

Фактично з другої половини 2014 року в місті відбувається переформатування політичного поля й негласна підготовка до чергових місцевих виборів восени 2015 року. Частина партій, які діяли в місті, втратили свою активність протягом 2014 року. З початку 2014 року фактично призупинила свою діяльність Партія регіонів, під кінець 2014 року практично нанівець зійшла активність партії «УДАР». Незначну активність проявляють ВО «Свобода» та Компартія України. Місцевий осередок «Фронту Змін», який в 2014 році переформатувався в «Народний Фронт», своєї незначної активності не збільшував.

У той же час під кінець 2014 року на початок 2015 року в місті деякі політичні сили навпаки активізувались, більшість з яких є новими. Так, з обранням нового голови обласного осередку ВО «Батьківщина», значно активізувалась остання. Бурхливу активність розгорнула партія «Опозиційний блок» на чолі з екс-головою Одеської ОДА М. Скориком. З’явився в місті осередок ВО «Самопоміч». Проявляють активність й активісти міського осередку «Демократичного альянсу». Втім, окрім місцевого осередку «Опозиційного блоку», впливу на формування політики на рівні міста чи області, зазначені політичні сили не мають.

Прийняття рішень у міській ради фактично знаходиться під контролем міського голови та не залежить від політиків національного масштабу.

В обласній раді, на відміну від Одеської міської, монопольний контроль за більшістю відсутній. Фактично в обласній раді вплив на прийняття рішень мають три конкуруючі групи: група депутатів, що знаходиться під впливом голови ОДА І. Палиці, група депутатів, що знаходиться під впливом екс-голови Одеської ОДА, народного депутата від «Опозиційного блоку» – М. Скорика та група депутатів, які знаходяться під впливом голови ради – М. Шмушковича. Останній є соратником народного депутата О. Гончаренка, обраного за списком «Блоку Петра Порошенка» та нині заступника голови фракції цієї партії у Верховній Раді.

З великої кількості громадських організацій, більшість не проявляє активності в публічній площині. Активну діяльність ведуть лише кілька десятків таких організацій.

Зокрема, Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» працює в правозахисному, аналітичному напрямках та активно займається розвитком громадянського суспільства. ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» – аналітичний напрямок та розвиток громадянського суспільства. Одеський БФ «Дорога к дому», ГО «Віра. Надія. Любов», ГО «Зелена планета майбутнього» – профілактика ВІЛ/СНІД, соціальна робота, в тому числі з 2014 року активно займаються допомогою вимушеним переселенцям із зони АТО.

Активно працюють громадські організації, які об’єдналися в Громадський альянс щодо захисту прав дітей (24 постійнодіючі організації), ГО «Центр захисту дітей», ГО «Комітет захисту громадян», 

ГО «Молодіжний центр розвитку» – профілактика ВІЛ/СНІД, туберкульоз, соціальна робота – створив активні осередки майже в усіх районах області.

Водночас у 2014 році з’явились неінституціолізовані громадські рухи та об’єднання, які демонстрували чималу активність протягом 2014 року. До прикладу, Координаційна Рада Євромайдану в м. Одеса, Рада громадської безпеки, Самооборона Одеси.

Нової якості набув волонтерський та благодійний рух. Значного розвитку отримали об’єднання волонтерів, які займаються організацією допомоги вимушеним переселенцям із зони АТО та матеріальним забезпеченням військових.

Не втратив своєї активності міський одеський рух «Генеральний протест», діяльність якого зосереджена на боротьбі з міською містобудівною політикою, що входить у протиріччя з очікуваннями громадськості. Зокрема, протягом 2015 року рухом було ініційовано та проведено громадські слухання щодо актуальних проблемних питань забудови та  подальшого розвитку міської «Траси здоров’я» (узбережжя), пляжу «Ланжерон», а також висотного будівництва в історичній частині міста. 

Медійна ситуація у виборчому окрузі

У м. Одеса діє близько 20 комерційних телекомпаній, на редакційній політиці яких не можуть не відзначатись інтереси кінцевих власників: місцевих політиків або потужних бізнес-гравців. Та найбільший вплив на формування громадської думки в місті мають «Перший міський» (пов’язують з С. Фаєрмарком, народний депутат ВР VII-VIII скликань, ВО «Батьківщина», «Народний Фронт» відповідно), «7 канал» (пов’язують з місцевим бізнесменом-забудовником А. Ківаном), «Град» (пов’язують з О. Козаченком, народний депутат ВР IV-V скликань, «За Єдину Україну», «Наша Україна» відповідно), «3 цифровий» (пов’язують з С. Ківаловим), «Круг» (пов’язують з Е. Гурвіцем, екс-мер Одеси, народним депутатом ВР VII скликання, «УДАР»), «Глас» (пов’язують з чинним Одеським міським головою Г. Трухановим). 

Друковані ЗМІ практично не мають впливу на громадську думку через активне заміщення їх Інтернет-ЗМІ.

Найбільш рейтингові Інтернет-ЗМІ – «Думская.net» (пов’язують з заступником голови фракції «Блоку Петра Порошенка» у ВР О. Гончаренком), «Таймер» (пов’язують з І. Марковим, народним депутатом ВР VII скликання), «Репортер» (пов’язують з С. Ківаловим), «Трасса Е-95» (пов’язують з І. Фурсіним, народним депутатом VII-VIII скликань, Партія регіонів, самовисування, відповідно). Інтернет-ЗМІ, як і комерційні телеканали, демонструють залежність від інтересів кінцевих власників: політиків чи бізнесменів.

Роль національних меншин у територіальних громадах округу

Незважаючи на багатонаціональний склад м. Одеса, національні меншини не мають реального впливу на міську політику та не активні в політичній площині.

Дані про народного депутата України

Політична історія народного депутата України

Ківалов Сергій Васильович, народився 1 травня 1954 р. Доктор юридичних наук. З 1998 року постійно обирається народним депутатом. Лише в 2004 році склав мандат народного депутата та  протягом року займав посаду Голови ЦВК. Окрім того, народний депутат є Почесним президентом НУ «Одеська юридична академія», представляє Україну в Венеціанській комісії. З 2002 по 2006 роки був членом Української морської партії, з 2006 по 2014 – член Партії регіонів. З 2014 року – голова Української морської партії Сергія Ківалова. На позачергових виборах його було обрано в якості самовисуванця. Основним конкурентом народного депутата в останній виборчій кампанії виступав Володимир Рондін – міський безпартійний політик, близький до екс-мера Одеси Е. Гурвіца.

 Бізнес-інтереси народного депутата України

Ім’я Сергія Ківалова неодноразово згадується в контексті повідомлень про випадки непрозорого та/або необґрунтованого витрачання бюджетних коштів Одеською юридичною академією, а також приватним університетом Міжнародний гуманітарний університет (як відомо, народний депутат є засновником Одеської юридичної академії та МГУ, та довгий період фактично суміщав посаду ректора ВНЗ та мандат народного депутата. Наразі Сергій Ківалов є почесним президентом обох згаданих ВНЗ). Наприклад, видання Наші Гроші повідомляло про відправлення на навчання в закордонні ВНЗ окремих студентів Одеської юридичної академії, реконструкцію за бюджетні кошти бази відпочинку, яка належить Юридичній академії,  закупівлю коштом держави Юридичною академією обладнання для телестудії, ремонт ділянки «Траси здоров’я» від т.з. спортивного комплексу для студентів Юридичної академії та МГУ на узбережжі тощо.

Ім’я Сергія Ківалова також фігурує в контексті будівництва на Одеській набережній так званого «Замку Гаррі Поттера», який розташовано на земельній ділянці одеських схилів, орендованій Міжнародним гуманітарним університетом для облаштування «спортивного комплексу» для студентів вказаного ВНЗ.

У 2013 році БФ «Студентська церква», яку журналісти пов’язують з НУ Одеська юридична академія, отримав земельну ділянку на одеському узбережжі для «будівництва церковно-приходської школи». Майно, розташоване на ділянці (майно «міжрейсової бази моряків» ЧМП), як повідомляється, було передано на безкоштовне зберігання Одеській юридичній академії. 

Особливості професійної («неполітичної») кар’єри народного депутата України

Сергій Ківалов у своїй професійній кар’єрі пройшов шлях від старшого викладача в Одеському національному університеті до ректора Одеської юридичної академії (пізніше почесного президента вказаного вишу). З 2001 по 2004 рік займав посаду Голови Вищої ради юстиції, в 2004 р. – голови Центральної виборчої комісії.

Особливості взаємодії народного депутата України із місцевою елітою

В Одеській міській раді з 2014 року діє нечисленна депутатська група політичної партії «Української морської партії Сергія Ківалова», в яку увійшли депутати, які в 2010 році були обрані від Партії регіонів. Наразі депутатська група діє опозиційно до неформальної більшості, яка підконтрольна чинному міському голові Г. Труханову.

Окрім того, з 2014 року спостерігається медійне протистояння між чинним головою Одеської ОДА І. Палицею та С. Ківаловим. Зокрема, губернатор та народний депутат періодично виступають з публічними звинуваченнями один одного в протиправних діях. Останні заяви Палиці та Труханова стосувались відкриття кримінальних проваджень стосовно один одного: голова ОДА стверджує про кримінальне провадження щодо Ківалова з приводу заяв останнього, в яких, на його думку, містяться ознаки сепаратизму. В свою чергу С. Ківалов стверджує про те, що І. Палиця є фігурантом розслідування Генеральної прокуратури щодо розкрадання нафтопродуктів

Медіавпливи народного депутата України

З народним депутатом пов’язують міські телеканали «Третій цифровий», «Репортер», «Академія», а також Інтернет-ЗМІ «Репортер». Ці ж ЗМІ приділяють значну увагу діяльності народного депутата.

Інші одеські ЗМІ подають переважно збалансовану інформацію щодо С. Ківалова.

Попередній зріз активності народного депутата України

Створення та функціонування постійно діючої громадської приймальні народного депутата України у виборчому окрузі

Приймальня народного депутата розташована за адресою м. Одеса, вул. Черняховського, 2. За цією ж адресою розташована Юридична Клініка при НУ «Одеська юридична академія». Широке інформування про роботу приймальні відсутнє. Інформація про приймальню розміщена на персональному сайті народного депутата. Особисто народний депутат приймає лише за попереднім записом. Графік особистого прийму відсутній, приймальня відкрита в будні.

 Особиста активність народного депутата України у виборчому окрузі

Не зважаючи на те, що в своєму виборчому окрузі Сергій Ківалов перебуває практично постійно, публічні взаємодії з виборцями за його участю відбуваються вкрай рідко. З часу обрання народним депутатом Верховної Ради VIII скликання Сергій Ківалов провів лише один особистий прийом виборців. Іншої активності у виборчому окрузі з боку народного депутата поки не зафіксовано.

 Подання депутатом законодавчих ініціатив та запитів, пов’язаних із місцевими проблемами та інтересами

На рахунку народного депутата 5 законодавчих ініціатив. Усі законопроекти розроблено в співавторстві. До прикладу, Сергій Ківалов приєднався до законопроекту про проведення «економічного експерименту» на території міста Одеса (№ 1786) (в співавторстві з А. Кіссе), а також до пов’язаної з ним пропозиції внесення змін в Податковий кодекс (№ 1787).

Основою метою законопроекту про «економічний експеримент» автори бачать створення сприятливих умов для інвестиційної та інноваційної діяльності на території м. Одеса. Законопроектом пропонується створення пільгових умов для реалізації інвестиційних проектів, для чого автори необхідним бачать створення спеціальної юридичної особи, в повноваження якої буде входити розпорядження міським комунальним майном та земельними ресурсами в обмін на податкові пільги для інвесторів.

З профілем Комітету, до якого входить народний депутат, ці законопроекти не пов’язані, втім мають безпосереднє відношення до виборчого округу народного депутата.

У співавторстві народний депутат запропонував внести зміни в Закон «Про безоплатну правову допомогу» (№ 2319), якими пропонується надання юридичним клінікам статусу суб’єктів надання безоплатної первинної правової допомоги. Цей Закон є профільним для Комітету, членом якого є Сергій Ківалов, а також співвідноситься з пунктом його передвиборчої програми щодо «продовження створення ефективної системи безоплатної правової допомоги та розвитку юридичних клінік».

У співавторстві народний депутат подав законопроект «Про Конституційний Суд України» щодо удосконалення правового статусу, організації та порядку діяльності Конституційного Суду України (№ 2602), серед найбільш вагомих запропонованих змін якого закріплення за Конституційним Судом повноважень з надання висновків щодо відповідності законопроектів щодо змін у Конституцію України на відповідність статтям 157 та 158 основного закону. Цей законопроект співвідноситься з профілем парламентського Комітету, членом якого є народний депутат, а також може бути співвіднесений з пунктом його передвиборчої програми щодо «продовження роботи над судовою реформою».

Також у співавторстві народний депутат подав законопроект «Про медіацію» (2480-1), який було розроблено ще в минулому скликанні. Законопроектом пропонується впровадження нормативного регулювання механізму досудового вирішення конфліктів та спорів. Законопроект співвідноситься з профілем Комітету, до якого входить Сергій Ківалов, та не співвідноситься з його передвиборчою програмою.

Більшість депутатських запитів народного депутата спрямована на проблеми його виборчого округу та м. Одеса в цілому.

Зокрема, Сергій Ківалов звернувся до Антимонопольного комітету та в Міністерство економічного розвитку і торгівлі щодо «необґрунтованого підвищення цін на хліб та хлібобулочні вироби в Одесі». В Державну архітектурно-будівельну інспекцію, Державну екологічну інспекцію, а також в Генеральну прокуратуру народний депутат направив запит щодо вжиття заходів для усунення порушень чинного законодавства під час проведення будівельних робіт в одеській «Аркадії». Також до Генеральної прокуратури і до Міністерства інфраструктури Сергій Ківалов звернувся з приводу необхідності здійснення перевірки та вжиття заходів щодо «незаконного будівництва на прибережній території у місті Одеса». Ці два запити можуть бути співвіднесені з пунктом передвиборчої програми народного депутата щодо «збереження улюбленої одеситами «Траси здоров’я». До Кабінету Міністрів направлено запит щодо необхідності затвердження Урядом порядку виплати грошової компенсації вартості проїзду інвалідів війни до санаторно-курортних закладів. На сам кінець, до Генеральної прокуратури направлено запит щодо вжиття в межах компетенції заходів щодо недопущення незаконного заволодіння майном та лікувальним комплексом Дочірнього підприємства «Клінічний санаторій «Лермонтовський». Цей запит також співвідноситься з проблемами виборчого округу народного депутата.

Звітування депутата за результатами 100  днів діяльності

Наразі в жодній формі про свою діяльність протягом перших ста днів в якості народного депутата Верховної Ради VIII скликання Сергій Ківалов своїх виборців не інформував.

Присутність народного депутата України у ЗМІ

По-перше, присутність народного депутата в місцевих ЗМІ забезпечується завдяки афілійованим з ним трьом телеканалам, а також Інтернет-виданню. Крім того, в останній місяць фіксується розміщення матеріалів у рейтингових ЗМІ міста з ознаками джинси. Матеріали щодо народного депутата в ЗМІ переважно є його коментарями щодо актуальних подій у державі або в місті.

ТАБЛИЦІ-ДОДАТКИ ДО ПОЛІТИЧНИХ МАП

ОКРУГ № 135

Таблиця 1: Партійність керівників органів влади

АТО (область, місто, район) Голова Держадміністрації (обласної,  районної, міської) Голова Ради (обласної, районної, міської) Примітки
ПІП голови Партійність голови ПІП голови Партійність голови
Одеська область Палиця Ігор Петрович Безпартійний Шмушкович Михайло Володимирович Блок Петра Порошенко  
АТО (місто обласного підпорядкування) Міський голова Секретар ради Примітки
ПІП голови Партійність голови ПІП секретаря Партійність секретаря  
м. Одеса Труханов Геннадій Леонідович Безпартійний Бриндак Олег Борисович «Довіряй ділам» Актуальна інформація про партійність Одеського міського голови відсутня в відкритих джерелах. Партійність вказана на момент обрання міським головою (травень, 2014)

 Таблиця 2:  Партійний та фракційний склад місцевих рад округу №…

Назва ради (обласна, міська, районна) Назва фракції/групи Чисельність фракції/групи    Примітки
1. Одеська обласна рада Фракція Партії регіонів 13  
Фракція Народної партії 12  
Фракція «Батьківщина» 4  
Фракція Політичної Партії «Фронт Змін» 6  
Фракція Соціалістичної партії України 5  
Фракція Компартії України 3  
Фракція партії «РОДИНА» 2  
2. Одеська міська рада Фракція Партії регіонів 7  
Фракція «Компартія України» 4  
Фракція «РОДИНА» 11  
Фракція «Зелена Одеса» 3  
Фракція Політичної Партії «Фронт Змін» 4  
Депутатська група «За Європейську Одесу» 9  
Депутатська група політичної партії «УДАР Віталія Кличка» 6  
Депутатська група «Сильна Україна» 6  
Депутатська група «Українська морська партія Сергія Ківалова» 10  
Депутатська група «ДОВІРЯЙ ДІЛАМ» 42  

Таблиця 3:  Особиста активність народного депутата України Ківалова Сергія Васильовича у виборчому окрузі № 135

Дата Місце Назва Аудиторія Короткий зміст
1 12.03 м. Одеса, Міжнародний гуманітарний університет Зустріч зі слухачами комп’ютерних курсів Літні люди — слухачі комп’ютерних курсів Народний депутат виступив перед слухачами комп’ютерних курсів для літніх людей, побажав їм успіхів у навчанні
2 11.03.2015 м. Одеса, «Юридична клініка», приймальня народного депутата Прийом громадян Жителі Одеси На прийомі народний депутат вислухав жителів Одеси, які звернулись до нього щодо допомоги у наступних питаннях: лікування, придбання квартири, юридичної допомоги, незаконне виселення з гуртожитків, капітального ремонту житлового будинку тощо.