Активність народного депутата України Парасюка Володимира Зіновійовича у виборчому окрузі № 122 в травні 2015 року

Активність народного депутата України Парасюка Володимира Зіновійовича у виборчому окрузі № 122 в травні 2015 року

Особиста активність народного депутата України у виборчому окрузі

Попри те, що Верховною Радою період з 25 по 29 травня визначений як час роботи народного депутата з виборцями, інформації про роботу Володимира Парасюка з виборцями 122 округу із загальнодоступних джерел знайти не вдалося. На початку відповідного тижня (25 травня) у приймальні депутата повідомляли про те, що депутат планує відповідні зустрічі, однак не могли назвати конкретні заплановані дати та місця таких зустрічей. Очевидно, якщо такі зустрічі й відбулися, то відсутність попередньої інформації позбавила багатьох мешканців можливості взяти в них участь.

Володимир Парасюк не практикує ведення періодичного особистого прийому громадян у приймальнях, обмежується виїзними зустрічами з виборцями. Хоча за словами помічників депутата, особистий прийом може відбуватися не планово, в індивідуальному порядку у період перебування депутата в окрузі.

Зустрічі Володимира Парасюка з представниками органів місцевого самоврядування зазвичай мають на меті донести до них персональну позицію депутата щодо поточних проблем. Так, у виступах Володимира Парасюка в райрадах Жовкви і Яворова чітко простежувалися наміри переконати  місцеву владу у необхідності представлення Олександра Гостіщева на посаду начальника міліції Жовківщини та покарати депутата Яворівської райради за погрозу у вбивстві місцевому активісту. Що характерно, обидва візити відбувалися під час пленарних засідань Верховної Ради. Загалом відвідуваність як засідань комітету, так і пленарних засідань Парламенту депутата є задовільною і становить близько 76 %.

Варто зауважити, що діяльність Володимира Парасюка поширюється за межі округу. Так,  маючи приймальню у місті Львів, тут депутат отримує вп’ятеро більше звернень виборців, ніж у кожній з приймалень у межах округу. Також депутат організовує, або ж долучається до організації подій, марафонів під час яких збирають кошти для військових через фонд Save Lives Together. Наприклад, 27 травня на проспекті Свободи за підтримки депутата було організовано перегляд на великому екрані фіналу Ліги Європи. За словами помічника депутата, всі фінансові витрати на організацію взяв на себе футбольний клуб «Дніпро», а роль депутата полягала в отриманні відповідних дозволів. Варто також зауважити, що одночасно аналогічні перегляди були організовані також депутатами Генадієм Корбаном (Чернігів), Бориславом Березою (Київ) та Борисом Філатовим (Дніпропетровськ).

Таблиця: Факти особистої активності народного депутата України Володимира Парасюка у виборчому окрузі № 122 у період з 1 по 31 травня 2015 р.

Дата Місце Назва Аудиторія Короткий зміст Джерело даних
14.05 Жовківська райрада Сесія районної ради, де  обговорювалося питання щодо підтримки керівника міліції Гостіщева виборці Після невдалого призначення керівником райвідділку міліції «протеже» депутата Олександра Гостіщева,  в районі представники депутата роздавали листівки з закликом прийти 14.05 та висловити свою позицію. В результаті цих слухань Гостіщев таки був представлений, а перед приміщенням ради депутат організував імпровізований виступав  перед виборцями

ЗМІ

http://portal.lviv.ua/news/2014/04/28/122548 http://www.varianty.net/26143-slozy-ta-sopli-parasiuka-u-zhovkvi

15.05 Яворівська районна рада Сесія районної ради Депутати Виступ щодо ситуації з депутатом Яворівської районної ради – Григорієм Бабієм. Парасюк вбачає своє основне завдання в цьому районі: щоб Бабій відповів перед законом. https://www.youtube.com/watch?v=W2eJk34TfCE&feature=youtu.be

 Аналіз роботи приймальні депутата у виборчому окрузі

Володимир Парасюк відкрив три приймальні, які працюють з грудня 2014 року: по одній в м. Жовква та м. Яворів,  які розташовані в межах 122 виборчого округу та одна приймальня у Львові (центральна). У приміщенні останньої розташований також офіс благодійного спільного українсько-американського фонду Save Lives Together. За інформацією, наданою помічниками депутата Володимира Парасюка, приміщення для приймальні орендує підприємець, який також являється помічником нардепа, тому приміщення оснащене відповідною технікою для роботи.

У приймальнях Жовкви та Яворова помічники здійснюють лише реєстрацію звернень виборців та направляють їх до приймальні Львова, де і відбувається їх аналіз та опрацювання.

За даними, отриманими у приймальні, з початку роботи всіх приймалень було отримано 218 звернень:

164 – у приймальні Львова;

28 – у приймальні Жовкви;

26 – у приймальні Яворова.

Що стосується тематики звернень, то найбільше виборці звертаються з проблемами затягування розгляду кримінальних справ, фактів зловживання службовим становищем, рейдерських конфліктів. За результатами розгляду звернень виборців Володимиром Парасюком було подано близько 120 депутатських звернень до відповідних структур.

За отриманою в приймальнях інформацією, депутат часто з’являється в окрузі та проводить відповідні зустрічі з виборцями чи посадовцями. Однак виявити факти, які б підтверджували цю інформацію з інших джерел не вдалося.

Інші приймальні, які знаходяться у м. Жовква (вул. Львівська, 40) та м. Яворів (вул. Івана Франка, 8) працюють згідно з визначеним графіком. Оскільки номери телефонів приймалень є мобільними, зв’язатися з помічниками не виникає проблеми.

Ініціативи депутата, спрямовані на вирішення проблем виборчого округу

Протягом травня депутат зареєстрував 6 депутатських запитів, чотири з яких прямо чи опосередковано стосуються проблем округу:

Протягом травня депутат став співавтором двох законопроектів:

-          про внесення змін до Закону України «Про Вищу раду юстиції» (щодо вимог до кандидатів в члени Вищої ради юстиції обраних Верховною Радою України);

-          про внесення змін до статті 380 Митного кодексу України щодо тимчасового ввезення автомобілів.

Останній зареєстрований Ярославом Дубневичем та підтриманий багатьма депутатами Львівщини, націлений на вирішення проблем жителів прикордонних областей, які купуючи автомобілі з реєстрацією в іншій державі зобов’язані перетинати митницю кожні 5 (10) діб, що в свою чергу збільшує черги на митних пунктах пропуску та провокує корупцію як у митних органах, так і в ДАІ.

Звітування депутата, інформування виборців про діяльність

Станом на 31 травня депутат не проводив публічного звітування про свою діяльність у Верховній Раді перед виборцями. Жодних друкованих чи інших наочних матеріалів про результати і перебіг звітування в попередні місяці також немає.

Активність депутата у мережі Інтернет

Депутат не має власної веб-сторінки, однак активно використовує соціальну мережу Facebook. Проте інформація, яку подає депутат лише опосередковано стосується вирішення проблем округу чи результатів діяльності депутата у Верховній Раді. Так, за останній місяць депутат найчастіше інформував про ситуацію навколо призначення начальника міліції Жовківського району Олександра Гостіщева, висловлював своє критичне ставлення до очільників влади. Інформацію про заплановані зустрічі з виборцями, представниками місцевої влади, результати таких зустрічей депутат в соцмережі не поширює.

Висвітлення місцевими ЗМІ роботи депутата

Таблиця:  Висвітлення місцевими ЗМІ роботинародного депутата України Володимира Парасюка у місцевих ЗМІ виборчого округу № 122 у період з 1 по 27 травня 2015 р.

Дата Назва ЗМІ Назва статті Вид матеріалу Тип повідомлення Короткий зміст Посилання
14.05 Gal.info
Парасюк пообіцяв мешканцям Жовкви незабаром викрити всіх крадіїв та корупціонерів у їхньому місті
Повідомлення про виступ депутата перед частиною виборців Нейтральне Про представлення Олександра Гостищева керівником міліції Жовківського району http://galinfo.com.ua/news/193804.html
 21.05 Відродження (часопис Жовківщини), випуск № 20
37-ма сесія: імпровізований мітинг, політичні розбірки, нове призначення і... далі буде
Нейтральне висвітлення подій, які відбувалися під час сесії районної ради Нейтральне
Про ситуацію із представленням Гостіщева
http://vzhovkvi.com/socialnegyt/37-ya-sessiya-improvizirovannyj-miting-politichesk.html
15.05 Zik
Після візиту нардепа Парасюка на Яворівщину місцевий депутат потрапив до лікарні
 
Про візит депутата на Яворівщину Нейтральне Про  ситуацію з депутатом Яворівської районної ради  - Григорієм Бабієм http://goo.gl/jkOrqm

Висновок

Діяльність Володимира Парасюка на Львівщині більше пов’язана з його волонтерською роботою та збором коштів для допомоги на проведення АТО. Аналізуючи візити в округ у травні, можна зробити висновок про їх спонтанний характер, який має на меті донесення та відстоювання власної позиції, а не вирішення поточних проблем округу через взаємодію з виборцями та органами місцевого самоврядування.