«Самотність у мережі», або осередки парламентських партій Івано-Франківської області в соціальній мережі Facebook

«Самотність у мережі», або осередки парламентських партій Івано-Франківської області в соціальній мережі Facebook

Партійні сторінки в соціальних мережах мають невелику кількість підписників та реакцій, а більшість дописів стосуються висвітлення діяльності «вищого партійного керівництва». Щоправда, є кілька виключень: одна політична сила, імовірно, практикує, організований процес реакцій на дописи; інша – робить дописи про місцеві проекти регіональних депутатів; а пропрезидентська партія не має сторінки обласного осередку.

Facebook під прицілом

Згідно з результатами соціологічної групи «Рейтинг» 37% респондентів отримують політичну інформацію з соціальних мереж. Такі показники спонукали експертів Громадянської мережі ОПОРА дослідити, що цікавого зможуть почерпнути виборці Івано-Франківської області з офіційних сторінок обласних осередків парламентських політичних партій.

З метою визначення активності та впливу соціальних мереж для кількісного та якісного аналізу було взято соціальну мережу Facebook, а саме – офіційні сторінки обласних організацій партій, які мають фракції у Верховній Раді України. Досліджували партійні сторінки таких структур: ВО «Батьківщина», «Народний фронт», «Опозиційний блок», «Об’єднання «Самопоміч», Радикальної партії Олега Ляшка. Варто зазначити, що в обласної організації політичної партії «Блок Петра Порошенка» відсутня Facebook-сторінка.

Дослідження здійснювалось впродовж січня-травня 2018 року. Під час нього використовувались як кількісні, так і якісні інструменти. Так, кількісні вимірюють загальне число дописів, вподобань та поширень, визначають частоту згадок політиків на Facebook-сторінці. У свою чергу, якісні охоплюють категорії та тематики дописів, які поширюються на сторінці обласної організації політичної партії.

Варто зазначити, що дослідження не претендує на рейтинговість, а показує загальні тенденції комунікації обласних організацій парламентських політичних партій з виборцями регіону.

Політична партія ВО «Батьківщина»

На позачергових виборах до парламенту 2014 року за ВО «Батьківщина» в Івано-Франківській області проголосувало 41 896 виборців. Також партія представлена в Івано-Франківській обласній, міських та районних радах. Сторінку обласної організації вподобали 2 766 користувачів. За досліджуваний період опубліковано 76 дописів. Користувачі 369 разів відреагували на партійні публікації, з них 222 уподобання публікацій, 86 поширень, 33 коментарі та інші опції, передбачені функціями соціальної мережі.

Найпопулярніші категорії дописів: міжнародні відносини – 10. Зокрема, тут висвітлюється міжнародна активність голови партії Юлії Тимошенко. Зустрічі з іноземними політиками, керівниками міжнародних організацій. Категорія вибори – 5 дописів. Публікації присвячуються позиції партії щодо формування ЦВК, виборчого законодавства. 6 дописів є «репостами» інтерв’ю Юлії Тимошенко. Також деякі публікації обласної організації ВО «Батьківщини» можна віднести до категорій: діяльність Національного банку, війна з Росією (санкції, закон про деокупацію Криму та Донбасу), привітання.

Більшість дописів присвячено національному рівню, 10 публікацій стосуються локальних питань і висвітлюють діяльність Івано-Франківської обласної організації.

Найбільш згадувані політики – народні депутати фракції ВО «Батьківщина»: Юлія Тимошенко – 18 разів, Сергій Соболєв – 3, Сергій Власенко – 4, Іван Крулько – 2. Також по одному разу в публікаціях згадуються Ігор Луценко, Григорій Немиря, Альона Шкрум, а також голова обласного осередку Дмитро Шлемко.

Політична партія «Народний фронт»

У 2014 році на позачергових виборах до Верховної Ради України 253 521 виборець проголосував за партію «Народний фронт». В обласної організації є сторінка у Facebook, її вподобали 355 користувачів. За період спостережень на ній розміщено 131 публікацію, на яку відреагували 256 разів, зокрема: 239 уподобань, 15 поширень та інших дій, передбачених опціями соціальної мережі.

Найбільш популярні категорії, до яких можна віднести дописи обласної організації, міжнародні відносини – 19. У них висвітлено закордонні поїздки глави партії Арсенія Яценюка, позицію щодо резонансних міжнародних подій, війну з Росією – 20 (приділено увагу деокупаційному закону, санкціям проти Росії), теми освіти – 10, спорту – 10, виборів – 5 (позиція щодо формування ЦВК та реформи виборчого законодавства).

Найчастіше згадувані політики на партійній сторінці: лідер партії Арсеній Яценюк – 53 рази, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій – 1, голова РНБО Олександр Турчинов – 1, Міністр освіти та науки Лілія Гриневич – 7, Міністр молоді та спорту Ігор Жданов – 5, Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков – 5 разів. Також по одному разу згадуються міністри екології Остап Семерак, юстиції Павло Петренко, інфраструктури Володимир Омелян. Лідери «Народного фронту» Максим Бурбак – 12 разів, Андрій Тетерук – 2 рази, а також представники партії у ВР від Івано-Франківської області: Володимир Шкварилюк – 3, Юрій Бабій та Анатолій Дирів по одному разу. Двічі згадується глава греко-католицької церкви Святослав Шевчук.

З усіх дописів за досліджуваний період питанням локального рівню присвячено 13 публікацій.

Політична партія «Опозиційний блок»

За політичну партію «Опозиційний блок» у 2014 році проголосував 3 701 прикарпатців. Партія не представлена в органах місцевого самоврядування в регіоні. Facebook-сторінку обласної організації вподобали 292 користувачі. За досліджуваний період на ній розміщено 280 постів, які викликали 7 634 реакцій: 3 449 поширень, 4 100 вподобань та інших дій, передбачених опціями. Особливістю «лайків» цих публікацій є те, що під значною кількістю дописів можемо побачити однакову кількість вподобань та поширень. де у більшості випадків – 20 вподобань та 20 поширень публікацій, що наштовхує на думку про організованість процесу реакцій на дописи.

Тільки 4 дописи стосуються локального, місцевого рівнів. Найбільш згадувані політики: народні депутати Сергій Льовочкін – 76 разів, Юрій Бойко – 62, Борис Колесніков – 28, Олександр Вілкул – 35, Вадим Новінський – 15, Наталія Королевська – 5, Юрій Павленко – 4. Два рази в дописах був присутній керівник обласної організації Василь Чуднов.

Що стосується категорій постів, то вони присвячені критиці офіційної влади і сфер суспільного життя, які регламентує законодавча та виконавча влада. Найбільше дописів присвячено критиці економічної політики – 44, соціальної політики (субсидії, ціни, безробіття, еміграція) – 42, 33 публікації стосуються жорсткої критики медичної реформи, 31 – війни на Донбасі, де категорично засуджуються дії української влади, 15 – утворення помісної церкви, 16 – подій навколо святкування 9 травня.

Радикальна партія Олега Ляшка

Результат Радикальної партії у 2014 році на позачергових виборах у Івано-Франківській області – 32 824 голоси виборців. Facebook-сторінка «оновилась» в лютому 2018 року, тому дописів небагато. На сторінці розміщено 35 постів, на які зреагували 64 рази, з них 52 вподобання та 12 поширень.

З усіх дописів тільки 6 стосуються діяльності місцевої організації, решту присвячено національному рівню. Найчастіше згадувані політики в дописах: голова партії Олег Ляшко – 20 разів, народні депутати Віктор Галасюк – 2, Ігор Мосійчук, Андрій Лозовий, Андрій Рибалка – по одному разу. У двох дописах є ім’я керівника обласної організації партії Петра Шеремета.

Політична партія «Об’єднання «Самопоміч»

Восени 2014 року за «Об’єднання «Самопоміч» в Івано-Франківській області проголосувало 99 353 виборці. В регіоні партія активна, представлена в обласній, міських та районних радах. Особливістю Facebook-сторінки організації є те, що зі 120 публікацій за період спостереження 100 присвячені місцевому рівню. На дописи зреагували 540 разів, з них 409 вподобань, 90 поширень та інші дії, передбачені соціальною мережею.

На сторінці перевагу надають місцевим представниками «Самопомочі». Голова обласної організації Богдан Станіславський згадується 11 разів, депутати обласної ради Святослав Никорович – 7, Олег Токарчук – 4. Також дописи присвячені діяльності народних депутатів від політичної партії «Об’єднання «Самопоміч», зокрема згадуються: Олег Березюк – 9 разів; Ірина Сисоєнко, Тетяна Острікова, Тарас Пастух, Єгор Соболєв, Альона Бабак – по одному разу. Два рази в дописах зазначається думка голови партії Андрія Садового.

Найбільш популярною категорією на сторінці є освіта – 21 згадка. Більшість цих дописів присвячено проекту інтерактивного навчання; 11 – медреформі, а саме тлумаченню її місцевим мешканцям та медпрацівникам, що здійснювали депутати обласної ради та Верховної Ради; житлово-комунальному господарству та створенню ОСББ – 10, діяльності об’єднаних територіальних громад – 8.

Замість висновків

Найбільше «лайків» на одній зі сторінок політичних партій набрав допис про засідання обласного активу партії. Але все ж таки більшість публікацій на Facebook-сторінках усіх досліджуваних політичних партій стосуються діяльності політичної сили в «центрі». Левова частка постів акцентує увагу на всеукраїнських проблемах, хоча на зустрічах із виборцями політики повторюють думку про унікальність Прикарпаття. Багато пишуть про лідерів партій та народних депутатів, які в центрі та переважно забувають про місцевих керівників та партійних активістів.

Проте, чим ближчий час виборчих перегонів, тим наполегливіше кандидати обиратимуть платформи донесення інформації до свого виборця. Можливо тоді вже час для перегляду концепції комунікаційної стратегії парламентських партій в регіонах? Адже ефективна комунікація – це не про «самотність у мережі» з її одностороннім інформуванням про те, що за «лінією партії» вважається важливим, а про побудову діалогу, який допоможе обидвом сторонам вирішувати проблеми політичними інструментами. Тим більше, як показують цифри дослідження та кількість «лайків» запит на локальну інформацію в регіонах значно вищий.

Матеріал підготовлено в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. 

За коментарями звертайтеся:

Богдан Морикіт

тел.: 097 889 59 38

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.