Що обіцяли та як голосували прикарпатські мажоритарники за підтримку української мови та культури

Лише троє з семи прикарпатським депутатів-мажоритарників у своїх передвиборчих програмах згадували про підтримку української мови та культури. Наприклад, Михайло Довбенко стверджував, що його дії будуть спрямовані на зміцнення єдиного гуманітарного українського простору в мовно-культурній сфері. Олександр Шевченко декларував, що його пріоритетом буде діяльність, направлена на збільшення фінансування державних програм, спрямованих на підтримку масової україномовної продукції. Майже аналогічна обіцянка зазначена в передвиборчій програмі Віктора Шевченка.

Завдяки інтернет-ресурсу Громадянської мережі ОПОРА «Вони голосують для тебе» проаналізуємо роль даних народних депутатів у голосуванні за законотворчі ініціативи, які тематично відповідають пріоритетам їхніх передвиборчих програм. Отож, політика суттєвого збільшення україномовного продукту у радіо та телевізійних ефірах максимальну підтримку отримала від Михайла Довбенка, Юрія Солов’я та Юрія Дерев’янка. Щоправда, останній пропустив одне голосування за включення до порядку денного сесії законопроекту щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах (№3822). У всіх інших випадках депутати голосували за законопроекти, які збільшать частку україномовного контенту на радіо і телебаченні. Крім того, дані парламентарі голосували проти Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 23 травня 2017 року, яким саме і передбачено, що для телерадіоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення, частка передач та/або фільмів українською мовою має становити не менше як 75%, а для телеорганізацій регіональної та місцевої категорій мовлення – 50%. Послідовний у підтримці української мови Юрій Тимошенко, який двічі голосував проти Постанови, що передбачала скасування рішення парламенту, яке запровадило значне збільшення україномовного контенту на радіо і телебаченні. Парламентар підтримав проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації (№5313), але був відсутній під час голосувань за законопроект щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах (№3822-д).

27 06 2017 News Ivano Frankivsk kultura

Переважно голосували за збільшення квот для української мови на радіо та телебаченні Анатолій Дирів та Олександр і Віктор Шевченки. Віктор Шевченко пропустив чотири голосування, Анатолій Дирів – два голосування, а Олександр Шевченко – сім голосувань, у тому числі голосування за основу та в цілому за проект Закону щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах (№3822-д).

Законотворчі ініціативи,  які на інтернет-ресурсі «Вони голосують для тебе» об’єднані у групу «За державну підтримку української культури», покликані забезпечити підтримку українському культурному середовищу через державне фінансування, забезпечити пріоритетність використання, а також іншу підтримку українського культурного продукту. Максимально за ці законотворчі ініціативи голосували лише двоє парламентарів – Юрій Соловей та Михайло Довбенко. Анатолій Дирів, Юрій Тимошенко та Юрій Дерев’янко за критеріями команди сервісу Rada4you.org відносяться до категорії тих, хто «Послідовно голосує» за підтримку української культури, оскільки незначну частину важливих голосувань за цю політику парламентарі пропустили. Переважно підтримують голосуваннями українську культуру Олександр та Віктор Шевченки. Віктор Шевченко п’ять разів проголосував «За» і тричі не брав участі голосуванні, а Олександр Шевченко п’ять разів підтримав згадану політику і дев’ять разів не брав участі у голосуванні.

Моніторинг здійснюється ОПОРОЮ в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

 

За коментарями звертайтеся:

Іван Маруняк, координатор Громадянської мережі ОПОРА в Івано-Франківській області

тел.: 063 628 67 68

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково: У 2017 році у 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.