А як у них?

А як у них? Проміжні вибори («By-elections»)

А як у них? Проміжні вибори («By-elections»)

Проміжні вибори відбуваються в багатьох країнах світу. В США вони називаються спеціальними виборами і відбуваються тоді, коли місце сенатора чи конгресмена з різних причин стає вакантним.  Так, в травні 2015 року відбулись спеціальні вибори до Палати представників від першого округу в штаті Міссісіпі, де конгресмен Алан Нанлі  помер від раку. У вересні 2015 року на виборців 18 округу в Іллінойсі  чекають спеціальні вибори. Вони обиратимуть конгресмена, адже колишній парламентар відмовився від мандату через «етичні питання». Направду, конгресмен Аллан Шок став героєм кількох розслідувань активістів та журналістів, де його звинувачували в розтраті 100 тисяч доларів для шикарного ремонту робочого офісу, подорожі, витраті коштів виборчої кампанії на workout DVD та інше. Наразі ці справи розслідуються федеральними прокурорами. 

В 2014 році в Палаті представників через спеціальні вибори добрали п’ятьох конгресменів на заміну тим, щодо яких ведеться розслідування, які були звинувачені в зловживанні кокаїном, яких було призначено на іншу несумісну посаду тощо.

В Британії місце в парламенті окрім як внаслідок смерті парламентаря або ж займання несумісної посади може стати вакантним й в наслідок банкрутства члена парламенту, його психічної хвороби чи засудження у вчиненні злочину. В такому випадку проводяться проміжні вибори (by-election). Допоки не буде обраного нового члена парламенту, округом, від якого був обраний парламентар, опікується його колега по партій від сусіднього округу. Процедуру проміжних виборів починає керівник  відповідної фракції. Протягом трьох місяців з дня виникнення вакансій в парламенті мають бути оголошені проміжні вибори. На сайті Палати громад можна проглянути перелік довиборів протягом 5 останніх років.

Завдяки довиборам, до британського парламенту мають змогу втрапити представники непарламентських партій. Зокрема, в жовтні 2014 року на проміжних виборах в одному з округів Британії в Клектоні перемогу здобув представник Партії незалежності Сполученого королівства (UK Independence party) Дуглас Касрвель. Він став першим парламентарем в історії партії. Партія виступає щодо виходу країни з ЄС.

В Палаті представників в Новій Зеландії процедура проміжних виборів запускається спікером. Відповідне оголошення про вакансію публікується на сайті «Газети Нової Зеландії» . Якщо ж до чергових виборів залишилось шість місяців, то місце парламентаря може залишатись вакантним. Проміжні вибори також можуть не відбутись, якщо 75% парламентарів так вирішать.

На сайті новозеландського парламенту можна знайти інформацію про довибори, починаючи з 1913 року.

В Сінгапурі проміжні вибори відбуваються вкрай рідко. В січні 2013 року там відбулись проміжні вибори у зв’язку з відмовою від мандату спікера сінгапурського парламенту Міхаель Палмера, що було пов’язано з секс-скандалом (спікер мав відносини на стороні). Це були 17-ті проміжні вибори з моменту перших виборів до парламенту.   Проміжні вибори були ініційовані прем’єр-міністром, підписаний президентом документ про вибори був оприлюднений 9 січня, а вже 26 січня відбулись вибори.  

Нещодавно в Гані член парламенту позбувся свого мандату через прогули. Йому також заморозили зарплату.  Відповідно до Конституції, якщо в парламенті звільняється місце, то клерк парламенту має повідомити про це виборчу комісію не пізніше семи днів.

В Російській Федерації у випадку дострокового припинення повноважень депутата, який обраний в одномандатному виборчому окрузі, Центральна виборча комісія в цьому окрузі призначає додаткові вибори. Такі вибори проводяться не пізніше, аніж через рік після дня припинення повноважень депутатом і не проводяться, якщо термін повноважень обраного на таких виборах депутата складає менше року.   

Надія ВІРНА

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.