Новини

На Порталі відкритих даних Верховної Ради України представлено більше 110 наборів парламентських даних

На Порталі відкритих даних Верховної Ради України представлено більше 110 наборів парламентських даних

 

26 квітня в Києві було презентовано оновлений Портал відкритих даних Верховної Ради України (opendata.rada.gov.ua). Це веб-ресурс, на якому в структурованому вигляді містяться більше 110 базових наборів відкритих парламентських даних про законодавство, законопроекти, пленарні засідання, народних депутатів України та інше. На основі цих даних можна створювати аналітичні продукти та веб-інструменти, які б надавали інформацію про роботу парламенту в максимально доступному вигляді.

Розробка Порталу стала можливою завдяки співпраці Громадянської мережі ОПОРА та Апарату Верховної Ради України за підтримки Програми розвитку ООН в Україні.

Під час презентації виконувач обов’язків керівника Апарату Верховної Ради України Володимир Слишинський заявив, що наразі готується розпорядження щодо вжиття заходів щодо відкритості парламенту, використання ІТ-технологій для цього, в тому числі, публікації більше наборів відкритих парламентських даних.

Голова Державного агентства з питань електронного урядування Олександр Риженко повідомив, що вказаний Портал відкритих даних буде інтегрований з Єдиним порталом відкритих даних. Він наголосив, що Верховна Рада України є одним з найкращих розпорядників, які публікують набори даних на Єдиному порталі.

Експертка з питань демократичного врядування ПРООН в Україні Діана Зубко розповіла про те, що відкриті дані є невід’ємним компонентом ініціативи «Відкритий парламент», до якої 5 лютого 2016 року доєдналась Верховна Рада України. Зокрема, багато із зобов’язань Плану дій з реалізації Декларації відкритості парламенту напряму пов’язані з наданням та публікацією інформації в форматі відкритих даних.

Керівниця проекту «Портал відкритих даних Верховної Ради України», експертка з питань відкритості парламенту Громадянської мережі ОПОРА Надія Бабинська зауважила, що оприлюднені на Порталі дані залишаться просто цифрами, текстом, якщо не будуть використовуватись зацікавленими сторонами для аналізу парламенту, розробки програмного забезпечення, застосунків. Вона закликала громадських активістів, журналістів, аналітиків, розробників долучитись до роботи з відкритими парламентськими даними.

Менеджер проекту Вадим Гудима розповів про плани в рамках реалізації проекту, а саме: розробка програмного забезпечення для автоматичного завантаження на Портал фінансової інформації та порядку денного Верховної Ради України, покращення функціоналу порталу та очистка даних. Також Громадянська мережа ОПОРА планує продовжити традицію зустрічей в форматі експерти, аналітики, розробники з працівника управління комп’ютеризованих систем Апарату Верховної Ради України.

На завершення дискусії заступник керівника Апарату Верховної Ради України Микола Шевчук закликав всіх присутніх долучитись до покращення та відкритості роботи парламенту.

Наразі Портал відкритих даних Верховної Ради України містить наступні набори даних у форматах csv, json та xml:

  • Народні депутати (ІІ– VIII скликання)
  • Законопроекти (III–VIII скликання)
  • Нормативно-правова база
  • Пленарні засідання (III–VIII скликання)
  • Фінансово-господарська інформація
  • Організаційна структура Апарату Верховної Ради України

Окрім того, Громадянською мережею ОПОРА підготовлено перелік з 32 наборів даних з їх попередньою структурою (інформація про роботу комітетів, електронні петиції тощо), які варто оприлюднити протягом року. Вказаний перелік було передано Апарату Верховної Ради задля вжиття необхідних заходів щодо оприлюднення суспільно важливої інформації.

Усі набори будуть регулярно змінюватись відповідно до графіку оновлень даних на офіційному веб-сайті Верховної Ради.

Портал також придатний до завантаження на нього решти публічної інформації Верховної Ради у форматі відкритих даних, наприклад, даних про комітети Верховної Ради, петицій, стенограм, депутатських звернень і запитів, поправок до законопроектів та іншої суспільно важливої інформації про діяльність парламенту.

Портал підтримує як завантаження документів через API, так і більш спеціалізовані запити (до документів у csv форматі).

Публікація парламентських даних у форматі відкритих даних суттєво спростить роботу веб-розробників та аналітиків, які з ними працюють.

Громадянська мережа ОПОРА закликає розробників та аналітиків долучатись до використання парламентських даних для створення зручних та корисних інструментів громадського контролю й аналізу роботи головного законодавчого органу країни.

Програмно-технічну підтримку Порталу здійснює Управління комп'ютеризованих систем Верховної Ради.

Наразі Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ПРООН в Україні планує провести серію презентацій та навчань у містах України щодо можливостей Порталу відкритих даних Верховної Ради України, а також конкурс із написання аналітичних матеріалів на основі відкритих парламентських даних.

Фото з заходу можна переглянути тут

Пропозиції, рекомендації, зауваження щодо роботи Порталу просимо надавати Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

За деталями звертайтесь:

Вадим Гудима, +38 0682384430, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Портал Відкритих даних

Цей матеріал впроваджується в рамках  проекту «Демократизація, права людини і розвиток громадянського суспільства», який виконується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії протягом 2013 – 2016 рр.

Думки, висновки чи рекомендації належать авторам та упорядникам цього матеріалу і не обов’язково відображають погляди Міністерства закордонних справ Данії, Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй чи інших агенцій ООН.

This publication is prepared within the framework of “Democratization, Human Rights and Civil Society Development in Ukraine” programme, implemented by the United Nations Development Programme with financial support from the Ministry of Foreign Affairs of Denmark during 2013-2016.

The opinions, attitudes, and assessments contained in the report do not necessarily reflect those of the United Nations Development Programme, other UN Agencies or the Ministry of Foreign Affairs of Denmark.