Новини

Законодавча активність народних депутатів: пріоритетні тематики законопроектів

Законодавча активність народних депутатів: пріоритетні тематики законопроектів

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, яка тематика розроблених законопроектів є найбільш пріоритетною для депутатських фракцій та груп Верховної Ради України VIII скликання. Найбільш пріоритетними тематиками законопроектів для усіх фракцій, груп та позафракційних депутатів є економічна політика, галузевий розвиток та правова політика, найменш – безпека і оборона, гуманітарна політика та двосторонні міжнародні угоди.

Станом на початок березня 2016 року в Парламенті було зареєстровано 3 377 законопроектів. Народні депутати розробили 2 878 законопроектів, КМУ – 421, Президент – 78. Більшість з них стосувалися економічної політики – 1 115, галузевого розвитку – 828 та правової політики – 599. Теми соціальної політики охоплюють 292 законопроекти, державного будівництва – 265, безпеки і оборони – 130, двосторонніх міжнародних угод – 67, гуманітарної політики – 54 та багатосторонніх міжнародних угод – 29.

Із зареєстрованих депутатами законопроектів 1 898 було розроблено представниками однієї фракції або групи (одноосібно або у співавторстві з іншими народними депутатами) та 1 049 – спільно депутатами різних фракцій та груп (співавторами одного законопроекту могли бути депутати двох і більше фракцій і груп та позафракційні).

Важливо зазначити, що при аналізі кількості зареєстрованих законопроектів, які належать до певної тематики, враховувалися як законопроекти, що розроблені виключно депутатами однієї фракції чи групи, так і законопроекти, розроблені депутатами різних фракцій. Наприклад, якщо співавторами 10 законопроектів є виключно депутати з однієї фракції, а ще 20 законопроектів фракція підготувала у співавторстві з народними депутатами інших фракцій або груп, то дана політична сила взяла участь у розробці 30 законопроектів.

Підготовлені станом на березень 2016 року народними депутатами законопроекти найбільше стосувалися економічної політики (1 791), галузевого розвитку (1 427), правової політики (988), та значно менше – державного будівництва (468), соціальної політики (418), безпеки і оборони (177), гуманітарної політики (90), двосторонніх міжнародних угод (23).

Депутати фракції “Блок Петра Порошенка” у співавторстві з представниками інших фракцій та груп зареєстрували в Парламенті 1 324 законопроекти, депутати “Народного фронту” – 928, Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина” – 434, Радикальної партії – 419, Об’єднання “Самопоміч” – 408, “Опозиційного блоку” – 381, групи “Воля народу” – 277 та групи “Партія “Відродження”– 269. Позафракційні у співавторстві з депутатами різних фракцій та груп підготували 909 законопроектів.

Розподіл законодавчих ініціатив фракцій між тематичними блоками має свої особливості, але є і низка спільних тенденцій. Зокрема, трьома найбільш пріоритетними тематиками законопроектів для всіх депутатських фракцій, груп та позафракційних депутатів є економічна політика, галузевий розвиток та правова політика. Державне будівництво є четвертим пріоритетом для “БПП”, “Народного фронту”, Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина”, Радикальної партії, Об’єднання “Самопоміч”, а також позафракційних депутатів. Натомість четвертим пріоритетом для “Опозиційного блоку”, групи “Воля народу”, групи “Партія “Відродження” є соціальна політика. Найменше уваги всі депутатські фракції та групи, а також позафракційні депутати, приділяють підготовці законопроектів у сфері безпеки і оборони, гуманітарної політики та міжнародних угод.

Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.

За коментарями звертайтеся:
Анатолій Бондарчук та Андрій Токарський, аналітики ОПОРИ
 
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)