Новини

Як працювали депутати-мажоритарники в округах Львівської області у лютому та березні

Як працювали депутати-мажоритарники в округах Львівської області у лютому та березні

Громадянська мережа ОПОРА вивчала активність мажоритарників Львівщини у своїх виборчих округах протягом лютого та березня поточного року. Аналіз було проведено на прикладі діяльність чотирьох народних депутатів – Оксани Юринець (ВО №117), Олега Мусія (ВО №124), Ірини Подоляк (ВО №116) та Ярослава Дубневича (ВО №120), робота яких моніториться в рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво. Результати показали, що обранці працюють з виборцями, проте кожен депутат обирає власний спосіб такої роботи.

Робота з виборцями є важливою складовою діяльності народного депутата, проте вона особливо різниться у випадку діяльності депутатів обраних в одномандатних округах від тих, хто потрапив до парламенту по партійному списку. Депутати-мажоритарники мають прямий обов’язок підтримувати зв'язок з виборцями у своєму окрузі. Спосіб такої взаємодії передбачає як особисті зустріч з виборцями, так і вирішення проблем округу шляхом взаємодії з місцевими органами державної влади й органами місцевого самоврядування, що визначено Законом України «Про статус народного депутата України». Для цього у календарному плані діяльності Верховної Ради щомісячно передбачені дні для роботи народного депутата з виборцями.

Ми проаналізували структуру роботи народного депутата в окрузі на основі даних, які отримали від громадських приймалень, сайту Верховної Ради та відкритих джерел. Найбільш поширеними способами взаємодії з виборцями є участь в публічних заходах та особисті прийоми громадян у власних громадських приймальнях. Помітна різниця між показниками обох місяців зумовлена тим, що згідно з календарним планом в лютому було передбачено лише один день на роботу з виборцями, тоді як у березні для цього було відведено дев’ять днів.

 

ПІБ

 

Місяць

Робота в окрузі
Особистий прийом Участь у публічних заходах Зустріч у засіданнях місцевих рад та місцевих органів державної влади Звернень громадян Звітування
Оксана Юринець лютий 1 8 1 38 0
березень 1 7 1 27 1

Олег

Мусій

лютий 1 0 0 14 0
березень 5 4 6 84 0
Ірина Подоляк лютий 0 1 1 9 0
березень 3 8 2 11 0
Ярослав Дубневич лютий 4 9 3 86 0
березень 8 8 3 57 0

Оксана Юринець

У лютому Оксана Юринець провела один особистий прийом громадян, який припав на день роботи в комітетах, комісіях і фракціях. Депутатка взяла участь в 5 публічних заходах в межах округу і 3 зустрічах з питань транскордонного співробітництва, що відноситься до її комітетського профілю. Крім цього Юринець зустрічалася з керівництвом області для обговорення поточних питань. Протягом лютого депутатка отримала 38 звернень, 23 з яких у громадській приймальні у Львові.

У березні Юринець провела один особистий прийом громадян, який також припав на день роботи в комітетах, комісіях і фракціях, оскільки Комітет з питань європейської інтеграції традиційно для себе проводить свої засідання у дні пленарних засідань. Депутатка часто навідувалася в округ та взяла участь у 7-ми публічних заходах,  серед яких двічі у складі міжфракційного об’єднання “Львівщина”, а також зустрічалась з керівництвом області. Крім цього вона оприлюдина письмовий звіт про результати діяльності за період січень-лютий поточного року.

Олег Мусій

У лютому Олег Мусій присвятив усю свою депутатську діяльність виключно парламентській роботі та не брав участі в публічних заходах в межах округу. Єдиним прикладом роботи депутата в окрузі був один прийом громадян, який він провів у власній приймальні у м. Сокаль.

Натомість у березні Мусій проводив активну роботу в окрузі. Він провів 5 особистих прийомів громадян у власних громадських приймальнях м. Сокаль (один), м. Червоноград (два), смт. Добротвір (два), які відбувалися виключно у дні роботи з виборцями. Крім цього він провів 6 зустрічей з місцевими органами влади та місцевого самоврядування для обговорення поточних проблем, зокрема, недофінансування районів округу та проблеми горіння териконів. Крім цього депутат провів 4 зустрічі з керівництвом медичних закладів, під час яких обговорювалися питання скорочення ліжко-місць та запуск центр реабілітації воїнів АТО.

Ірина Подоляк

У лютому Ірина Подоляк не провела жодного особистого прийому громадян. Разом з тим вона взяла участь в одному публічному заході та одній зустрічі з новообраними депутатами місцевих рад. Особливістю роботи депутатки в окрузі є відсутність надмірної участі у публічних заходах, оскільки вона надає перевагу зустрічам з цільовими групами, серед яких представники культурного середовища, захисники тварин, активісти проти незаконних забудов тощо.

У березні Подоляк провела 3 особисті прийоми громадян у дні відведені для роботи з виборцями. Депутатка взяла участь у 8 публічних заходах. У переважній більшості це були зустріч з виборцями у бібліотеках, народних домах та школах в межах округу, під час яких вона обговорювала поточні проблеми округу, особисті питання громадян, а також побіжно звітувала про свою діяльність.

Ярослав Дубневич

Специфікою діяльності Ярослава Дубневича є постійна робота в окрузі, яка переважно припадає на вихідні дні. Переважаючою формою такої активності є участь у різноманітних публічних заходах та урочистостях, де народний депутат присутній як почесний гість та/або меценат, який надав фінансову підтримку.

У лютому Ярослав Дубневич провів 4 особисті прийоми громадян, три з яких припали на вихідний день і один на пленарні засідання разом з годиною запитань до уряду. Особливістю роботи депутата з виборцями є проведення прийому громадян після публічних заходів, що не відповідає як вимогам, так і складно піддається перевірці. Крім звичних звернень з вирішення проблем округу, значну частину з них  становлять звернення громадян про матеріальну допомогу, яку депутат надає за рахунок коштів благодійної організації “Фонд братів Дубневичів”. Разом з тим в лютому він взяв участь в 9 публічних заходах та зустрічався з органами місцевого самоврядування.

У березні Ярослав Дубневич провів 8 особистих прийомів громадян, які припали на вихідні дні. Паралельно з цим депутат брав участь у 8 публічних заходах, переважно участь в різноманітних урочистостях у населених пунктах Городоцького та Самбірського районів. Цікаво, що усю свою активну робота в окрузі депутат проводить у вихідні дні, але практично не з’являється у дні відведені календарним планом для роботи з виборцями.

За коментарями звертайтеся:
Тарас Радь, Громадянська мережа ОПОРА у Львівській області
032 254 61 63, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
 

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні – у 24 областях та м. Києві Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.