Донеччина: як голосують мажоритарники регіону за важливі для ВПО законопроекти

Сьогодні перед Верховною Радою України стоїть нова та важлива задача – інтеграція та всеохоплююча підтримка внутрішньопереміщених (ВПО) осіб, кількість яких становить більше 1,7 млн громадян. Спробуємо дослідити як долучаються до нормотворчого процесу у цьому напрямку депутати-«мажоритарники», чиї округи саме розташовані на Донеччині.

За час каденції VIII скликання Верховної Ради перед народними депутатами постали нові завдання щодо захисту прав та свобод громадян, котрі тимчасово залишили свої домівки та переїхали з окупованої частини Донецької та Луганської областей. Стрімке зростання кількості ВПО та пов’язані з цим виклики для сучасної України вимагають від кожного можновладця, а тим більш нормотворця, яким є народний депутат України, відповідної реакції у вигляді не тільки законодавчих ініціатив, а  відповідного їх розгляду на усіх етапах впровадження змін до чинного законодавства.

На наш погляд, за 2015 рік можна виділити ряд законопроектів, які є найважливішими з точки зору інтеграції зазначеної категорії населення України та налагодження її життєзабезпечення з боку держави, це:

№0962 Проект Закону "Про мораторій на примусову реалізацію житла, нарахування та стягнення пені та інших штрафних санкцій за житлово-комунальні послуги громадянам, які проживають на територіях проведення антитерористичної операції".

Законом встановлюються гарантії захисту житла для мешканців зони АТО та переселенців, також ним встановлюється мораторій на примусову реалізацію майна на цих територіях та стягнення пені за несвоєчасну оплату послуг ЖКГ.

№0962 Проект Закону "Про мораторій на примусову реалізацію житла, нарахування та стягнення пені та інших штрафних санкцій за житлово-комунальні послуги громадянам, які проживають на територіях проведення антитерористичної операції".

Законом встановлюються гарантії захисту житла для мешканців зони АТО та переселенців, також ним встановлюється мораторій на примусову реалізацію майна на цих територіях та стягнення пені за несвоєчасну оплату послуг ЖКГ.

№2166 Проект Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб"

Законом значно спрощується процедура обліку ВПО та посилюються гарантії дотримання їх прав і свобод.

№2374 Постанова про визначення окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, в яких запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування

Визначається територія, котра не контролюється українською владою та на котру поширюється особливий порядок самоврядування.

№1855 Проект Закону про військово-цивільні адміністрації

Закон створює нові органи влади, діяльність яких спрямована на забезпечення виконання законодавства України в Донецькій та Луганській областях, протидію диверсіям та терактам, недопущенню гуманітарної катастрофи у цих регіонах.

№1496 Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту внутрішньо переміщених осіб

Законом затверджені компенсації роботодавцям за робітників-переселенців з окупованих територій, а зареєстрованому безробітному – безоплатний переїзд на нове місце роботи та відповідний медогляд.

До інформаційно-просвітницького та моніторингового проекту, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа, включені мажоритарні округи Донеччинини, від яких обрані наступні депутати:

  • Гєллєр Євгеній Борисович, безпартійний, Член депутатської групи "Партія "Відродження" ;
  • Єфімов Максим Вікторович, безпартійний, Член депутатської фракції ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА" ;
  • Омельянович Денис Сергійович, член ПАРТІЇ РЕГІОНІВ, Член депутатської фракції Політичної партії "Опозиційний блок"  та
  • Солод Юрій Васильович, безпартійний, Член депутатської фракції Політичної партії "Опозиційний блок".

На жаль, жоден з цих депутатів не долучився до групи ініціаторів жодного із зазначених законопроектів.

Результати поіменного голосування:

TMP

Тільки по одному результативному голосуванню є у трьох із чотирьох  парламентарів, і лише Максим Єфімов був присутнім та підтримав два з п’яти законів у підтримку своїх земляків.

Попереду ще багато зусиль та розробка не одного нормативного акта. Рекомендуємо групі депутатів від Донеччині виступити як ініціатори чи співрозробники таких важливих для великої частини населення України законопроектів та підтримати їх голосами.

За коментарями звертайтеся:

Денис Миронов, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Донецькій області
тел. (050)326-79-52 , email Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

 Довідково:

У 2016 році по всій Україні – у 24 областях та м. Києві Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.