Відкриті парламентські дані: від тренду до необхідності

Відкриті парламентські дані: від тренду до необхідності

Розвиток сучасних інформаційних технологій, суспільний попит та потреби підштовхують державні інституції, виконавчі органи влади, органи місцевого самоврядування в різних куточках світу до їх використання в своїй роботі, комунікації з громадою, сприяють підвищенню якості управлінських рішень. Електронне врядування, електронний парламент, електронна рада, смарт-сіті — ці слова вже не новинка і багато країн впроваджують ці системи в роботу або ж декларують відповідні прагнення та пріоритети. Ініціативи “Відкритий уряд” (69 країн) та “Відкритий парламент (82 країни) поширюються, відповідні плани дій з реалізації заходів щодо відкритості затверджуються, громадські організації долучаються до моніторингу виконання зобов'язань.

Одним з важливих елементів відкритості державних інституцій є, власне, відкритість даних. Наразі відкритість — це не тільки те, що дані, які перебувають у володінні державних інституції, органів влади, виготовлені в результаті виконання своїх повноважень, є у вільному доступі, оприлюднюються, оновлюються, а й те, що вони представлені у форматі, який є машиночитним (тобто, завдяки спеціальним програмам дані можуть оброблятись машинами, комп'ютерними програмами тощо).

Якщо говорити про відкриті парламентські дані, то їх оприлюднення та оновлення є дуже важливим для відслідковування та аналізу парламентських процесів, моніторингу діяльності парламентарів, комітетів, контролю та підзвітності. Продукти, які можна створити за допомогою відкритих парламентських даних сприяють обізнаності громадян з роботою парламенту, залученості до парламентських процесів, розуміння логіки законотворчості та підвищують політичну культуру населення.

Портали відкритих даних парламентів світу

Згідно даних Inter-Parliamentary Union станом на початок 2016 року у світі нараховується 189 країн, де діють парламенти, у 181 з яких є власні сайти. Сайти відрізняються один від одного наповненням, повнотою представленої інформації, наявністю даних в машиночитному форматі, можливостей комунікації з громадою тощо. Із повним переліком посилань на сайти парламентів; сайти чи розділи, що стосуються парламентських відкритих даних та порталів відкритих даних країн можна переглянути тут: http://bit.ly/parliamnet_links .

У парламентів таких країн, як Австрія, Боснія і Герцеговина, Бразилія, Болгарія, Чілі, Коста-Ріка, Чеська Республіка, Данія, Франція, Італія, Норвегія, Парагвай, Російська Федерація, Швеція, Швейцарія, Україна, Великобританія та парламент Шотландії є розділ чи окремий сайт, що присвячений парламентським відкритим даним.

Якщо говорити про парламентські відкриті дані, то кожна країна має своє їх розуміння і публікує їх у різних форматах. Так, Боснія і Герцоговина у розділі “відкриті дані” розміщує просто pdf-файли, Болгарія та Чехія мають окремі ненаповнені чи технічно незавершені сайти, Коста-Ріка розмістила ексель-файли на Google-диску. Росія, Швейцарія та Україна поки надають доступ до обмежених наборів даних. Австрія не має окремого парламентського сайту по відкритим даним, тим не менш на урядовому загальному порталі розміщено 15 датасетів щодо діяльності парламенту.

Повноцінні портали парламентських відкритих даних розгорнуті у Бразилії (при чому в обох палатах), Чілі, Данії, Франції, Італії, Норвегії, Парагваї, Швеції і, звичайно ж, у законодавця цього інструменту - Великобританії. 

Brasilian

Варто також звернути увагу на наповнений 75 наборами даних сайт парламенту Шотландії (про витрати на парламентарів, радників в комітетах, парламентські офіси, події, електронні адреси парламентарів та ін.)

scotish

Одним з найкращих парламентських порталів відкритих даних є портал відкритих даних британського парламенту. Тут міститься 34 набори даних, перелік яких постійно збільшується. На порталі можна завантажити дані про електронні петиції, інформацію про виборчі округи, порядок денний, результати голосувань тощо.

UK

Портал відкритих даних французького Сенату пропонує користувачам чотири великих набори даних (законотворчість, поправки, запитання та звіти), а також інформацію про парламентарів, результати виборів.

Franch

Парламент Швеції пропонує на своєму порталі  доступ до 200 000 документів, починаючи з 1971 року. Тут можна знайти календар, перелік спікерів, законодавство, інформацію про членів парламенту, результати голосування, виступи парламентарів.

sweden

На норвезькому парламентському сайті відкритих даних в основному представлені дані про голосування, законодавство, питання і представників. 

Norway

Більшість офіційних порталів відкритих даних перерахованих вище парламентів містять усі притаманні порталам відкритих даних елементи: можливість звантажувати файли (raw data), робота з api (набір фунцій та правил по автоматизованій обробці відкритих даних), приклади застосування відкритих даних, системи підтримки, консультування та навчання користувачів.

На сайтах парламентів таких країн, як Канада, США, Австралія відсутні окремі розділи, що стосуються відкритих парламентських даних, чи парламентські сайти відкритих даних. Проте існують громадські ініціативи, які створюють продукти на основі парламентських даних цих країн. На сайті Європейського парламенту всього декілька датасетів на загальному порталі відкритих даних ЄC (інформація про результати виборів, членів Європарламенту, перелік текстів, які були прийняті парламентом, календар, порядок денний тощо).

Від парламентських даних до продуктів

Парламентська інформатика - застосуванням інформаційних технологій в документуванні законодавчої діяльності. Основні проблемні області - це забезпечення (у формі, яка легко читається як людьми, так і машинами) інформації та статистичних даних про: окремих законодавців, конкретних законодавчих пропозицій, голосування за ініціативи та текст законодавства.

Парламентська інформатика здійснюється як посадовцями законодавчих органів, так і приватними комерційними і неприбутковими суб'єктами, з різними мотивами, включаючи управління парламентами, лобіювання та сприяння демократичному дискурсу.

Як показує досвід країн, де парламенти пішли шляхом відкриття даних, вони не зупиняються просто на тому, щоб дати можливість користувачу звантажити той чи інший файл, а створюють інтерфейси програмування, так звані api, що дозволяє працювати з даними більш ефективною. Також відкриті парламенти не цураються самі показувати приклади, як можна використовувати їх відкриті дані, навчають користуватися даними, запитують у громадян, які набори даних потрібно опублікувати.

Серед цікавих прикладів-продуктів, які представлені на сайтах парламентів, створених на основі відкритих даних, можна згадати про такі:

1) “Фабрика законів / La Fabrique de la Loi” - інструмент, створений на основі відкритих даних французького парламенту. Він допомагає відслідковувати за еволюцією законодавчої ініціативи від першої згадки про неї в публічному просторі до етапу офіційного опублікування та дозволяє визначити ті частини тексту, які були змінені шляхом внесення поправок з деталізацією хто, де і коли ці правки вніс.

law fabrica

2) Італійський парламент пропонує на своєму переглянути три додатки, які мають довідковий характер. Так один із додатків, створених на основі відкритих даних, дозволяє дослідити історію та результати виборів в Італії в минулих століттях.

3) Парламент Парагваю серед “зразків” додатків пропонує громадянам андроїд-додаток на смартфон для пошуку законопроектів з додатковим модулем статистики.

4) Парламент Шотландії наводить приклад візуалізації на основі відкритих даних із інструкцією, які саме набори даних були використані для її створення.

5) Парламент Великобританії на порталі відкритих парламентських даних описує різноманітні підходи, прийоми використання відкритих даних, публікує навчальні дописи, як ними користуватися.

Окремої уваги заслуговують так звані самостійні незалежні проекти (громадських ініціатив, організацій), де були застосовані парламентські дані.

Серед них можна виділити проект “TheyWorkForYou / Вони працюють для тебе”, який створений на основі парламентських даних Великобританії, Шотландії, Північної Ірландії та Уельсу. Так як для нього розроблене api, то проект знайшов свою локалізацію також у Новій Зеландії, Австралії та Ірландії. В описі сайту вказується, що він “бере відкриті дані з парламентів і трансформує інформацію таким чином, щоб користувач в декілька натискань мишки знайшов відповідь на питання, чи працюють ВОНИ (парламентарі) для нього (користувача)”. Опрацьовують дані по дебатам, письмовим відповідям, усним виступам тощо.

Проект https://openparliament.ca/ здійснює пошук стосовно пошукового запиту в усій “діяльності” канадського парламенту. Виводячи на екран результати у вигляді таймлайну, додаток надає користувачу набір текстової та статистичної інформації, з прив’язкою до конкретних політичних партій, осіб, подій, структур. Таким чином отримує досить повну картину подій в парламенті щодо свого запиту. 

opendataCA

Австралійський проект “They vote for you”, який був нещодавно локалізовано й для України у вигляді проекту “Вони голосують для тебе”.  Додаток на основі даних про голосування, які отримуються із офіційного сайту парламенту, дозволяє користувачу об’єднувати в політики набори голосувань та отримувати зведену статистичну інформацію в розрізі парламентаря, фракції, чи послідовний він у своїх голосуваннях, з ким “дружить”, чи голосує за, проти лінії фракції. “Вони голосують для тебе” не тільки бере дані для аналізу, але завдяки api може віддавати оброблені статистично дані.

Також варто відзначити проекти громадської ініціативи Sunlightfoundation. Наприклад, “Email Congress” дозволяє визначити свого конгресмена по адрес та написати йому, “House Staff Directory”  для пошуку потрібного чиновника та його контакти, “Capitol words” для аналізу висловів законодавців за пошуковою  фразою за період з 1996 року по теперішній час.

Український парламент і відкриті дані

Українські парламентарі та представники громадських організацій, що займаються моніторингом парламенту, почали розробку Плану дій з реалізації Декларації відкритості парламенту. 5 лютого 2016 року розроблений Плану дій було затверджено розпорядженням Голови Верховної Ради Володимиром Гройсманом. Було створено відповідний Моніторинговий комітет, який щомісяця збирається, щоб обговорити хід реалізації Плану дій, визначити проблемні точки та спланувати подальшу роботу. Спільна робота громадськості та парламенту триває, вже є перші результати та напрацювання.

Публікація даних у форматі відкритих даних передбачені низкою нормативно-правових актів, а саме: Закон України “Про доступ до публічної інформації” в розрізі відкритих даних, Постанова КМУ від 21 жовтня 2015 року №835 “Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних”, Наказ №19 Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка щодо затвердження Дорожньої карти розвитку відкритих даних в Україні на 2016 рік. Відповідно до цих документів, окрім загального для всіх розпорядників публічної інформації, Верховна Рада України повинна була опублікувати на Єдиному порталі відкритих даних такі набори даних: Нормативно-правова база України (база даних “Законодавство України”), інформація про розгляд питань порядку денного Верховної Ради України та база даних законопроектів електронної комп’ютерної мережі веб-сайту Верховної Ради України.

На тестовому порталі відкритих даних Верховної Ради України наразі розміщено шість груп наборів даних (97 датасетів). Окрім того, Громадянською мережею ОПОРА за підтримки Програми розвитку ООН в Україні реалізується проект “Портал відкритих даних Верховної Ради України”, в рамках реалізації якого передбачено запуск нової версії порталу на відкритому коді з більш ніж 100 наборами даних, відкритими арі до наборів, а також ведуться перемовини щодо того, щоб робота над відкриттям даних тривали й надалі, запропоновано графік оприлюднення даних.

Якщо говорити про використання парламентських даних в Україні, то наразі створенням продуктів на їх основі займаються, зокрема, Громадянська мережа ОПОРА розробила інструменти, які дозволяють відслідковувати сумісні голосування, досліджувати виступи народних депутатів Верховної Ради України. Рух “Чесно” пропонує мобільний додаток “Zakonoproekt” для стеження за проектам законів Президента, Кабміну та депутатів, “Групи інтересів” для виявлення та відслідковування зв'язків між фракціями та окремими депутатами, на основі спільного подання ними різноманітних законопроектів та ін. Роботою з парламентськими даними займаються також VOX Ukraine та Тексти.

Можна очікувати, що запуск якісного Порталу відкритих даних українського парламенту з арі сприятиме розробці більше продуктів на їх основі, що, в свою чергу, дозволить наблизити парламент до громадян, контролювати та відслідковувати його діяльність у зручний та цікавий спосіб.

Григорій Сорочан, Надія Вірна

Матеріал створений в рамках реалізації проекту “Портал відкритих даних Верховної Ради України”, що підтримується Програмою розвитку ООН в Україні.